Létrehozva: 2023.02.13.

Újdonság: Egyre több mindent vizsgálnak az ellenőrök a BKK járatain

A néhány évvel ezelőtt megkezdett fejlesztésének köszönhetően a BKK egy újfajta módszerrel vizsgálja a jegyek és a bérletek érvényessége mellett már azok valódiságát is.

Szerző H.Á.

A 2022-es évben fejlesztette és egyszerűsítette a jegyellenőrzés folyamatát a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), aminek köszönhetően megszokottá vált, hogy a tömegközlekedési eszközökön és a metró aluljárókban lévő ellenőrök többsége rendelkezik azzal az elektromos készülékkel, mely a jegyeken és a bérleteken található kód leolvasásával ellenőrzi a jegy vagy a bérlet érvényességét. Az eszköz azonban nemcsak emiatt került bevezetésre.

Egyre több mindent vizsgálnak az ellenőrök. Fotó: Ripost.

A BKK a digitalizációs folyamat részeként vezette be a jegyellenőri készülékekre fejlesztett applikációt, amelynek segítségével hatékonyabbá vált a jegyek és a bérletek eredetiségének és érvényességének az ellenőrzése – tudta meg a Társaságtól a Metropol.

Elterjedtek az elektronikus eszközök

Az alkalmazás tesztelése egyébként még 2017 végén, 40 jegyellenőr bevonásával kezdődött. Mára már a BKK jegyellenőrök többsége rendelkezik olyan készülékkel, amely a jegyek és bérletek érvényességét elektronikusan ellenőrzi. A rendszer emellett arra is alkalmas, hogy pótdíjazás esetén rögzítse és 2022 óta zárt rendszerben, egy applikáció segítségével továbbítsa az utas adatait a BKK követeléskezelő rendszerébe.

Így minden érintett fél számára jelentősen egyszerűbbé vált a pótdíjazás folyamata, ahogy a fizetésé is, ugyanis a jegyellenőröknél lehetőség van a pótdíjat bankkártyával kiegyenlíteni.

– hívta fel a figyelmet a BKK, majd hozzátették:

Az elektronikus ellenőrzés egyik előnye, hogy utaskoordinátoraink a metróbejáratoknál a megszokotthoz képest hatékonyabban, gyorsabban észreveszik, ha egy utas jegye vagy bérlete érvénytelen, és felhívhatják a figyelmét erre. A hamisgyanús jegyet vagy bérletet munkatársaink bevonják további vizsgálatra (a vizsgálat idejére Ügyfélszolgálatunk az eredetivel megegyező jegyet vagy bérletet állít ki az ügyfélnek), erről átadás-átvételi elismervényt adnak.

Fontos kiemelni, hogy nemcsak a jegy vagy bérlet érvényességét, hanem annak valódiságát is vizsgálja a készülék, hiszen korábban hallhattunk olyanról, hogy egyesek például otthon legyártott jegyekkel vagy bérletekkel próbálkoztak.

Fellépnek a hamisítások ellen

A BKK, a Metropol kérdésére hozzátette, hogy „a jegy- és bérlethamisítások visszaszorítása érdekében szükséges elektronikus eszközzel is ellenőrizni. Az értékcikkek elő- és hátoldali kódjának beolvasásával megállapítható, hogy azok valódiak-e. Bérletek esetén ez a folyamat az ellenőrzési eljárást is meggyorsítja, hiszen a készülékekre telepített applikáció a kód beolvasását követően azonnal visszajelzi a díjtermék típusát és érvényességét is”.

Annak ellenére, hogy a bankjegyekkel ellentétben, a jegyekre és a bérletekre nincs ráírva, hogy hamisításukat a törvény bünteti, a társaság minden egyes esetben eljárást indít az elkövető ellen, melynek komoly jogi következményei is lehetnek, hiszen a társaságot károsítja meg vele az elkövető.

A Metropol kérdésére a BKK kifejtette:

A hamis bérleteket előállító személyek milliós károkat okoznak Társaságunknak, az elektronikus ellenőrzések segítségével azonban gyorsabban felgöngyölíthetők ezek a bűncselekmények, amelyek mindig rendőrségi feljelentéssel zárulnak. Tehát a hamisítóknak már kevésbé éri meg előállítaniuk lopott hőpapírra fiktív díjtermékeket.

Milliós büntetést kapott a jegygyáros

A BKK és a BRFK együttműködésének köszönhetően 2022-ben letartóztatták azt a budapesti férfit, aki lakásában „hamisbérlet-gyárat” működtetett. A férfi a BKK automatáiból lopott biztonsági papírra nyomtatta a hamis bérleteket megrendelői számára.

A BKK szándéka az, hogy ügyfelei számára egyértelmű legyen: a bliccelés helyett megéri inkább bérletet vásárolni – írták.

A készülék emellett azt is segíti, hogy emelkedjen az ellenőrzések száma.

A szúrópróbaszerű ellenőrzések megmaradnak, ugyanakkor munkatársainkat jelenleg is a minél nagyobb számú elektronikus ellenőrzés elvégzésére ösztönözzük.

 

Szerző H.Á.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai hírt kapott Marco Rossi, súlyosan megsérült a magyar válogatott focista

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

magyarnemzet.hu

Letaglózó hír az Eb előtt, Marco Rossi fontos játékosát műteni kell

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Orbán Viktor: Még elkerülhető a legrosszabb!

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria