Létrehozva: 2023.02.20.
Módosítva: 2023.02.20.

Karácsony akcióban: megemelné a reptéri buszjegy árát és kivezetne több ismert jegytípust

47 százalékos emelés, 5 jegytípus kivezetése. Erre készül a főpolgármester a következő közgyűlési ülésen. Karácsony Gergely ugyanis 2200 forintra emelné a Liszt Ferenc Repülőtérre vezető 100E buszjárat árát.

A Fővárosi Közgyűlés soron következő, szerdai ülésén tovább emelheti a 100E repülőtéri buszjárat árát Karácsony Gergely. Ha a grémium rábólint a javaslatra, akkor 2200 forintért utazhatunk a közvetlen busszal április 1-jétől, ami 47 százalékos emelkedés lenne. Ráadásul népszerű jegytípusok is megszűnnének, mint például a hetijegy vagy az átszállójegy.

Karácsony Gergely tavaly 67 százalékkal emelte a 100E járat árát, most újabb 47 százalékkal srófolná feljebb Fotó: Bánkúti Sándor

2200 forint lehet egy út a reptérre

"A 100E busz kényelmes, gazdaságos és gyors kapcsolatot teremt a repülőtér és a városközpont között" - fogalmazott a közvetlen járat bevezetésekor a BKK. Nos, ebből egyre inkább eltűnik a gazdaságos jelző, ugyanis egy éven belül ismét drágulhat a járat tarifája.

Az eddigi 1500 forintos jegyet április 1-jétől 46,7 százalékkal 2200 forintra emelné a Fővárosi Közgyűlés.

Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztésében azzal indokolta a drágulást, hogy jelentősen megemelkedtek a közösségi közlekedés fenntartási költségei, ezért

célszerű a repülőtéri autóbuszjárat vonaljegy árának emelése, kifejezve a szolgáltatás különleges jellegét, illetve szem előtt tartva a minél gazdaságosabb üzemeltetést.

A speciális jegy tavaly ilyenkor még 900 forintba került, most 2200-ra emelnék fel Fotó: Metropol

144 százalékos drágulás egy év alatt

A főpolgármester előterjesztéséből kiderül: az önkormányzat számol azzal, hogy az emelés után kevesebben utaznak a járaton, mégis többletbevételt várnak a változástól. Ezt érdekes módon azzal támasztották alá, hogy a 100E járat utasainak többsége külföldi. Azt is kiemelték, hogy a budapesti reptéri jegy európai viszonylatban még így is olcsó, átszámítva 5,5 euró, míg Párizsban 6 euró (2400 Ft), Münchenben 7 euró (2800 Ft), Londonban 7,3 euró (2920 Ft), Bécsben és Rómában 12 euró (4800 Ft) a repülőteret a belvárossal összekötő járat ára. Azt viszont nem tette hozzá a főpolgármester, hogy a nyugat-európai fizetésekhez képest ezek a jegyárak nem számítanak drágának.

A reptéri busz bevezetésekor 900 forintba került egy jegy, ezt emelték 2022. júliusában 1500 forintra, most pedig 2200 forintra drágítanák a tarifát. Ez egy év alatt 144 százalékos drágulás, ami csaknem hatszorosa az infláció mértékének.

pótlóbusz, tömeg, tömegközlekedés, Fotó: Ripost, MátéKrisztián
Jelentősen megdrágulhat a repülőtéri tömegközlekedés Fotó: Máté Krisztián

Mást is drágítanának Karácsonyék

Az előterjesztés tartalmaz olyan változásokat, amik további kényelmetlenséget okoznának. Ilyen például az átszállójegy megszüntetése. Ennek az a lényege, hogyha például metróról buszra szállunk, akkor elegendő két vonaljegy helyett egy átszállójegyet megvásárolni, amely 530 forintba kerül. Ez a lehetőség is megszűnhet április 1-jétől.

Így ha egyik járatról a másikra szállunk át, két vonaljegyet kell lyukasztanunk, ami 700 forintot kóstál, a drágulás mértéke ezáltal 32 százalék.

A kivezetési javaslatot azzal indokolta Karácsony Gergely, hogy a 30 perces időalapú jegy kiválthatja az átszállójegyet, ám aki nem rendelkezik BudapestGO applikációval, annak jobban a pénztárcájában kell nyúlnia.

Kevésbé népszerű jegytípusok is megszűnhetnek áprilistól Fotó: Máthé Zoltán

Hetijegy sem lesz többé, ha megszavazzák

Kilóg a sorból a Budapest-hetijegy, amit Európában valószínűleg egyedülálló módon megszüntetni kívánnak a fővárosban. Ez a hét napos konstrukció a tavaly szeptemberi drágulásoknak köszönhetően 200 forinttal drágább lett (6500 Ft), mint a félhavi, 15 napig érvényes bérlet (6300 Ft). A döntést azzal indokolta a főpolgármester, hogy "a turisták által Budapesten töltött vendégéjszakák átlagos számához jobban illeszkedik a Budapest 72 órás jegy", bár ez is 5500 forint, a havi bérlet árának 58 százalékába kerül, és csak három napig érvényes.

Emellett felvetődik a kérdés, hogy ha a helyközi és távolsági közlekedésben valóban a teljes ár felét kell kifizetni a félhavi bérletért, akkor ez Budapesten miért nincs így. Arányaiban ugyanis a 15 napos bérlet díja a havi bérlet árának 66 százaléka.

Ezen kívül a három megállóra érvényes metrószakaszjegyet, a kiegészítő heti Budapest-bérletet és az 5/30 BKK napijegy kivezetését javasolta Karácsony Gergely. A változtatásokból csak az idei évben 1,1 milliárdnyi pluszbevételt vár a főváros vezetése. Ugyan az előterjesztés kiemeli, hogy a legnépszerűbb jegyek és bérletek ára nem változik, a számokat és a módosításokat látva csak idő kérdése, hogy ezeket is megemeljék...

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

life.hu

Tragédiába fulladt az esküvő: 80 vendéget szállítottak kórházba, sokukat eszméletlen állapotban

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 1.: a Szűz hallgasson a megérzéseire, a Bak kapcsolódjon ki

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal