Létrehozva: 2023.02.14.
Módosítva: 2023.02.14.

Szövetségre hívja a honvédelmi miniszter a fiatalokat – Videó

A Magyar Honvédség toborzó kampányáról és a fiataloknak kínált katonai karrierről is beszélgettünk a honvédelmi miniszterrel és a miniszterelnök főtanácsadójával.

Magyarországnak megfelelő elrettentő erőt felmutatni képes, komoly, tiszteletreméltó hadsereg kell, ehhez jól kiképzett, megfelelően felszerelt, magas morálú, fizikailag fitt, nyelveket beszélő fiatalokra van szüksége

Azt ajánlom a magyar fiataloknak, hogy lépjünk szövetségre és dolgozzunk együtt a jövőben. Csatlakozzanak ahhoz a modern magyar haderőhöz, amit most építünk 

– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, amikor megnyitotta a honvédség toborzását támogató kampány első rendezvényét február 13-án hétfőn a Bálna Budapestben. Az eseményen a tárcavezető és a miniszterelnök főtanácsadója, Nyitrai Zsolt interjút adott a Ripostnak.

Miért ajánlja a katonaságot egy pályakezdő fiatalnak? Mit tud kínálni számára a hadsereg? 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: „Aki belép a magyar hadseregbe, a bátrak közösségéhez tartozhat. Ez a nemzet évszázadokon keresztül bizonyította a bátorság erényét és a mai modern katonák ennek az érzésnek, ennek az erénynek a bajnokai.” 

Mik azok a készségek, képességek, amik egy mai fiatalt jó katonává tehetnek?

Sz-B. K.: „Ez a hadsereg egészen más, mint az akár egy-két évtizeddel ezelőtti. Ma már ez egy hightech haderő. Az, amit egy mai fiatal ifjú korában, a digitális kultúra gyermekeként elsajátított készség szinten, annak továbbfejlesztése a katonai képzés. Minden, amit ott, a digitális kultúrában tapasztalt, az a világ, amit megismert, az várja a magyar haderőben. Fogalmazhatnék úgy is, hogy nem téved ismeretlen terepre, sőt egy olyan dologban kell helytállnia, amiben nagy rutinja van.” 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: Nagy Zoltán)

Milyen kihívásokat és sikereket találhat magának a mai Magyar Honvédségben egy pályakezdő?

Sz-B. K.:  „Számos területen kipróbálhatja magát, ráadásul teheti ezt a legmodernebb, új eszközök segítségével, azokon keresztül. Megismerheti a szárazföldi, a légvédelmi, vagy akár a kiber hadviselést is. Ma már a katona egyéni felszerelése is olyan digitalizációs szinten áll, ami leginkább a számítógépes játékok világára emlékeztet, amihez a fiataloknál jobban senki sem ért.”

Nyitrai Zsolt: „Leginkább a fiatalok gondolhatják úgy, hogy katonának állnak, hiszen ez egy nagyon szép és nemes hagyományokra visszatekintő hivatás Magyarországon.”

Mi az, amit csak a hadseregben kaphat meg egy fiatal? 

Sz-B. K.:  „Azokat az élményeket és értékeket, amiket csak az idén 175 éves Magyar Honvédség tagjaként érhetnek el. Az összetartozás, az azonos célért való szolgálat öröme, az egyenruhaviselés büszkesége, a haza szolgálatának magasztos érzése, de említhetném a fárasztó kiképzések után a tábortűznél eltöltött idő hangulatát és természetesen azokat az örök, életre szóló barátságokat, amelyek a seregben köttetnek.” 

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója (Fotó: Ripost)

Mi a távlat? Öt-tíz év múlva milyen magyar hadseregben szolgálnak majd?

Ny. Zs.: „Erős, modern hadseregben. Mindenképpen az a cél, hogy a magyar hadsereget, a honvédséget vonzóvá tegyük a fiatalok számára, hiszen a veszélyek korát éljük. Most vagyunk túl éppen egy nagy világjárványon. A szomszédban egy nagyon komoly háború dúl. Magyarországnak egy erős, modern hadseregre van szüksége. Ehhez pedig jól képzett, fiatalokra, energikus katonákra, honvédekre van szükség.” 

Magyarország a béke pártján áll, nem akar háborúba keveredni. Miért fontos mégis, hogy hazánknak erős és modern hadserege legyen?

Ny. Zs.: „Mint köztudott, a békéhez erőre van szükség, ezért is fontos, hogy egy modern és ütőképes hadsereget tudjunk építeni, szemben a baloldali kormányokkal, amelyek leépítették a haderőt és nem becsülték meg a katonákat. A polgári kormány ennek éppen az ellenkezőjét teszi, folyamatosan modernizáljuk a magyar haderőt és a legkiválóbb fiatalokat várjuk a soraiba. Aki pedig vállalja ezt a fontos feladatot, azt megbecsüljük.”

 A vezérkari főnök kihívta a honvédelmi minisztert

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka (balra) Fotó: Nagy Zoltán

Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnök kihívást intézett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterhez: a magyar honvédség 175. évfordulója tiszteletére négyfős csoportok 175 kilométer lefutását vállalják április 7-ig: 175 éve ezen a napon nevezték ki hadügyminiszterré Mészáros Lázárt az első felelős magyar kormányban, 1848-ban. A vezérkari főnök arra hívta a honvédelmi minisztert, csatlakozzon hozzá és Pálinkás Szilveszterhez, a toborzókampány egyik arcához, valamint Rozs Gergelyhez, aki januárban kezdte meg alapkiképzését, és együtt teljesítsék a távot.

Mutassuk meg, hogy nem vagyunk pudingok, nem vagyunk tejszínhabok!

– nyomatékosította a honvédség parancsnoka a kihívást, amit a honvédelmi miniszter el is fogadott. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal