Létrehozva: 2023.03.06.

Elképesztő: felmondóleveleket postázott a MOK az orvosoknak

Felmondásuk letétbe helyezését javasolja az orvosoknak a Magyar Orvosi Kamara. A nyomásgyakorlást február elején kezdték el, a kamarai tagoknak járó Orvosok Lapjának februári számában egy sablont is elrejtettek a kollégáiknak. Az orvosi kamara túl messzire mehetett, ugyanis a kormány módosította a kamarai tagságról szóló törvényt, így amelyik orvos 25 napon belül nem tesz nyilatkozatot, automatikusan megszűnik a tagsága.

Most a követelések nyomatékosításán van a sor. Az Országos Küldöttközgyűlés fontos döntést hozott, de ennek igazi súlyt Ti tudtok adni azzal, hogy csatlakoztok a meghirdetett akciónkhoz

szólította fel kollégáit a nyomásgyakorláshoz való csatlakozásra az Orvosok Lapjának februári számában Kincses Gyula. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke ekkor még valószínűleg nem értesült arról, hogy a kormány kezdeményezi a kötelező kamarai tagság megszüntetését. Úgy vélte, „jelentős, a MOK és az egészségügy jövőjét meghatározó döntések, és lépések előtt állnak”, erre kétségkívül ráérzett. Kincses Gyula arra a küldöttgyűlésre hivatkozott a felhívásában, amelyen a DK árnyék-egészségügyi minisztere, Komáromi Zoltán is részt vett.

Fotó: Pixabay

A MOK-elnök persze hangsúlyozta, hogy politikamentesen működnek, a már nyugdíjas háziorvosról, Komáromi Zoltánról – aki jelenleg is a DK országgyűlési képviselője – pedig azt írta: megválasztott területi küldöttként vett részt a gyűlésükön, nem ők hívták meg. A kormány szerint viszont igenis politikai játszmába ment bele a MOK a nyomásgyakorlásos akciójával, s ennek következtében a betegek biztonságos ellátása is veszélybe kerülhetett.

A hivatalosan február elején elindított nyomásgyakorlási felhívásban ugyanis arra szólították fel az orvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti szerződéseiket vagy pedig helyezzék letétbe a felmondásukat. Ehhez egy sablont is elhelyeztek az Orvosok Lapja februári számában. A kabinet ezután lépett, és megszüntette a kötelező kamarai tagságot. Annak, aki a jogszabály elfogadása utáni harminc napon belül nem nyilatkozik arról, MOK-tag akar-e maradni, automatikusan megszűnik a tagsága.

A jövőben a MOK csak saját tagjai­val szemben indíthat etikai vizsgálatot, és döntései is csak a kamarai tagokat kötelezik. Az eddigi szabályozás szerint csak azok az orvosok praktizálhattak, akik tagjai voltak a kamarának, hozzájárulásként pedig évi nagyjából ötvenezer forintot is kellett fizetniük.

Az, hogy 25 nap múlva valószínűleg jelentősen megcsappan a kamarai tagság, akár a MOK megszűnéséhez is vezethet.

Pedig Kincses Gyula nem volt sikertelen MOK-elnök. A nyugdíjas fül-orr-gégész régóta politizál, igazán ismert azonban a vizitdíj bevezetése miatt lett, ő volt ugyanis a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára 2007-ben, a díj bevezetésekor. A lépés azért váltott ki nagy ellenkezést, mert Gyurcsány Ferenc a 2006-os választási kampányban azt hazudta, nem készülnek vizitdíjat szedni azért, hogy az emberek bemehessenek a háziorvosukhoz, de egy évvel később mégis megtették.

Kincses Gyula egyébként utólag is vállalta a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is, szerinte ez egy akkori nagy reformcsomag fontos része lett volna. Egy évvel a bevezetése után Kincses mégis távozott a Gyurcsány-kormányból, és nem is tért vissza a politikai életbe egészen 2019-ig.

Négy éve egy jól beazonosítható baloldali kötődésű orvoscsoport jelöltjeként választották meg a MOK élére, programját a kormány mégis elfogadta. Kincses Gyulát és a MOK elnökségét Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta 2020-ban, a kormány döntött a hálapénz eltörléséről és az orvosbérek eddig soha nem látott mértékű emeléséről. Abszurd egyébként, hogy az ügyeleti rendszer átalakítása is a MOK programjának része volt, most pedig ez ellen tiltakoznak. Valószínűleg ezzel hiteltelenítették el végképp magukat - írja a Magyar Nemzet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes fordulat: ezért halhatott meg Diego Maradona

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

magyarnemzet.hu

Elmarad Ronnie O’Sullivan és Judd Trump álomelődöntője

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

hirtv.hu

Javítóintézetben kell letöltenie előzetes letartóztatását a bőnyi késelőnek + videó

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 1.: a Szűz hallgasson a megérzéseire, a Bak kapcsolódjon ki

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal