Létrehozva: 2023.03.16.

Grazig juttatta tehetsége a szép salgótarjáni lányt, világhír vár rá

Holes Éva története bizonyíték arra, hogy kitartással, szorgalommal és tehetséggel egy kis magyar városból is nagy ívű pályát lehet befutni.

Kitartás, szorgalom, tehetség és precizitás – mindez kell ahhoz, hogy valaki sikeres művész legyen. Holes Évában mindez megvan, aminek meg is lett az eredménye. A salgótarjáni születésű ifjú tehetség mindössze hatéves volt, amikor elkezdett zenélni, akkor még furulyán. Mostanra már Grazban tanul oboaművésznek, koncerteket ad és éjt nappallá téve gyakorol, hogy tehetsége még Ausztriánál is messzebbre vigye.

A fiatal tehetség életének középpontja a zene lett, ami egészen Grazig juttatta Fotó: Szabó Mária

„A zeneiskola volt az én menedékem"

„Tisztán emlékszem, hogy először nem akartam zeneiskolába járni, mert nem tetszett az épület belülről, de amint elkezdtem az órákat, megszerettem. Az órákon úgy éreztem elszalad az idő, és sosem éreztem erőltetettnek. Sosem kellett mondani, hogy gyakoroljak vagy menjek órára, ez nagyon automatikus volt számomra" – mesélt a kezdetekről Évi a Ripostnak. Sokáig furulyázott, majd 9 éves korában komolyabb hangszert kellett választania. Kiemelte: bár először a fuvolán akadt meg a szeme, azon a szakon már nem volt hely, utólag kiderült: szerencsére.

Mivel nem volt már hely fuvolán, így oboázni kezdtem, ami a lehető legjobb döntés volt. A kötelék az oboával attól a naptól fogva töretlen, illetve 2017 óta egy egyedi, kézzel készített, berlini Ludwig Frank Brillant modellen játszom

– árulta el Évi, aki úgy érzi, hogy a mai napig nem lehet elég hálás tanárának, Kazinczi Andrásnénak, akitől megtanulta az igényes hangszerhasználatot. Véleménye szerint ma nem tanulhatna a grazi Kunstunversität hallgatójaként, ha a salgótarjáni zeneiskola nem egyengeti az útját. 

Nógrád megyéből Ausztriába

„Már 13 évesen tudtam, hogy engem vonz egy másik kultúra és szeretnék idegen nyelven tanulni. Az ötlet, hogy Ausztriában tanuljak, nem volt előre megtervezve. Több magyar is van ezen a tanszakon, akiket ismertem, innen jött az ötlet, hogy ide jöjjek én is" – meséli Évi, aki most a grazi operaház volt szóló oboistájától tanulhat.

Külföldön tanulni számomra kuriózum. Grazban boldog és kiegyensúlyozott vagyok, a német nyelv pedig hamar a kedvencemmé vált, amit mára olyan jól beszélek, hogy sokszor nem tudják kitalálni, melyik országból jöttem

– árulta el a fiatal tehetség, aki a sikerért keményen meg is dolgozik. A hétköznapjai főleg órákból és gyakorlásból állnak, nem sok szabadideje marad a zene mellett, de nem bánja, hiszen így részt vehet számos zenei projektben.

Évi (jobbról) nem csak oboán, de angol kürtön és zongorán is játszik Fotó: Holes Éva

„A zene az, amit szavak nélkül is értünk"

Évi fiatal kora ellenére már meg is tapasztalhatta a befektetett munka gyümölcsét: 2019-ben a Budapesti Vonósok szólistájaként léphetett fel a budai Ciszterci Gimnàziumban, ahol A. Marcello d-Moll oboaverseny 2. és 1.tételét jatszotta, amit később a Mária Rádió is lejátszott. Tavaly áprilisban pedig Ljubljanába és a bécsi Musikvereinba is eljuttatta tehetsége és szorgalma. Ugyan azt még nem tudja, hogy hová viszi majd őt jövőben a zene, egy biztos: nem tudja elképzelni, hogy felhagyjon vele.

Ez az, ami nélkül nem tudnám elképzelni a jövőmet. Nem számít, hogy 12 órát kell vonatozni Berlinig egy apró hangszerjavítás miatt, vagy 4 éven át minden hétköznap hajnal 5 órakor keltem, hogy 6-tól 8-ig, amíg nem kezdődtek a tanóráim, gyakoroljak, mert e nélkül nem lennék teljes

– mesélt hivatástudatáról Évi a Ripostnak. Hozzátette: sosem értette, ha egy osztálytársa abbahagyta a zeneiskolát.

 

Évi minden salgótarjáni tehetséges fiatalt bíztat álmai megvalósítására Fotó: Szabó Mária

Ő kiskori önmagának is azt tanácsolná, hogy szökjön el többször a zenesuliba a napköziből. A zene jelenti számára a világot. 

Minden salgótarjáni fiatal tehetségnek azt üzenem, ne hagyják magukat lebeszélni az álmaikról és ne kezdjenek el olyasmivel foglalkozni, ami nem érdekli őket igazán. Az igazi szenvedély és hivatás megtérül és kifizetődik, ha kitartunk mellette

 – adott útravalót Évi a nógrádi fiataloknak. 

Fényes jövő áll előtte

Holes Évi a jövőben szeretné kipróbálni magát zenekarban, de katedrára is szívesen állna, ősszel el is kezdte a pedagógia alapszakot az egyetemen. Akármit is hoz a jövő az ifjú tehetség számára, egy biztos: Holes Éva nevét érdemes megjegyeznünk, ugyanis biztosan hallani fogunk még róla a jövőben. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

vg.hu

Amerika nem a kínai kihívástól tart, hanem attól, hogy a világgazdaság csúcsán ragad

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

mindmegette.hu

Meg kell-e mosni a lábunkat zuhanyzáskor? Itt a bőrgyógyász válasza

ripost.hu

Az ukrán gázellátást támadják az oroszok

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Imádják a TikTokon Nagy István agrárminisztert, kóstolós videóját több mint százezren látták már!

INSIDER

Teljesült élete legnagyobb álma Dorcinak, aki halva született

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, ötéves kislányhoz rohantak a mentők Budapesten

INSIDER

Eddig tartott a tavaszias idő? Nem várt fordulatot vesz az időjárás