Létrehozva: 2023.03.15.

Március 15.: nem minden úgy történt, ahogy gondolod!

Összegyűjtöttünk 9 érdekességet a forradalom 175. évfordulójának alkalmából. Mi történt valójában március 15-én? Ki szavalta el a Nemzeti dalt és mi volt a Pilvax valódi neve? Íme a válaszok!

1848. március 15-ével kapcsolatban a legtöbbször Petőfi Sándor, a Nemzeti dal, a Pilvax kávézó, a kokárda és a 12 pont jut eszükbe. Íme néhány érdekesség ezekkel kapcsolatban, amit nem olvashatsz a történelemkönyvekben!

kokárda, március 15., nemzeti dal, forradalom, szabadságharc
Mi történt valójában március 15-én?  Fotó: Vajda János / Észak-Magyarország

1. Nem is március 15-én akartak forradalmat

Petőfi, Jókai és társaik nem március 15-ére tervezték a felkelést, hanem pár nappal később, március 19-én. Ekkor kezdődött ugyanis a József-napi vásár. Ilyenkor rengeteg ember érkezett a városba, és úgy gondolták, aznap egyszerűbb lesz feltüzelni a népet. Ám a bécsi forradalom hírének érkezésével lépéskényszerbe kerültek és a kitűzött nap előtt elindultak az események.

2. Eredetileg más volt a Nemzeti dal szövege

Petőfi Sándor a forradalomra való buzdításként írta a Nemzeti dalt, ami összeforrt az 1948-49-es eseményekkel. A kokárda mellett ma is ez az első, ami eszünkbe jut március 15-ről. Az eredeti szövege úgy hangzott, hogy „Rajta magyar, hí a haza”. Ezt Petőfi egy joghallgató, bizonyos Szikra Ferenc tanácsára írta át „Talpra magyar, hí a haza” szövegre. Az indok, ami meggyőzte Petőfit, az volt, hogy Szikra szerint a „rajta” előtt a magyar nemzetnek előbb talpra kellene állnia.

3. Nem Pilvax volt a kávézó neve

A legtöbben úgy tudják, hogy a márciusi ifjak a Pilvax kávéházból indították útjára a forradalmat. Az igazság azonban az, hogy a kávéházat mindenki Fillinger néven emlegette akkoriban. Az 1838-ban megnyitott kávézót tényleg Pilvax Károly vette meg, de tőle később Fillinger János vette bérbe, aki megtartotta a Pilvax nevet, de akkoriban már Fillingerként emlegették a kávézót. És hogy miért jártak a lázadó ifjak éppen oda? Mert közel volt a városházához és a kávé mellé ingyen járt a reggeli. Egyébként a forradalom egyik legelső vívmányaként Petőfi indítványára a Pilvax kávéház 1848-ban felvette a Szabadság-csarnok nevet.

-
Pilvax Budapest, 1971. Petőfi javaslatára 1848-ban Szabadság-csarnoknak hívták. Fotó: Fényes Tamás / MTI

4. A Nemzeti dalt nem Petőfi szavalta el

Sokakban az a kép él, hogy Petőfi Sándor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén szavalja a Nemzeti dalt. Az igazság azonban az, hogy ott csak egy buzdító beszéd hangzott el Petőfi szájából. De akkor miért emlékszik mindenki máshogy? A Pesti Divatlap címlapja miatt, amin az szerepelt, hogy Petőfi a Nemzeti Múzeum lépcsőjén szaval. A kutatók szerint egyébként a Nemzeti dal tényleg elhangzott a múzeumnál, de azt egy színész szavalta el, nem a költő.

5. A nyomdagépek lefoglalását maga a nyomdász kérte

Amikor a márciusi ifjak ki akarták nyomtatni a 12 pontot, Landerer Lajos kérte tőlük a cenzori pecsétet, ami természetesen nem volt, ezért megtagadta a nyomtatást. Patthelyzet alakult ki. Petőfiék már épp feladták volna, amikor maga Landerer javasolta nekik, hogy foglalják le az egyik nyomdagépet, hiszen akkor ő nem felel azért, amit azon kinyomtatnak. Ezt a forradalmárok örömmel meg is tették.

6. Miközben nyomtatták a 12 pontot, hazamentek ebédelni

Már javában nyomták a röplapokat, amikor elérkezett az ebédidő, és Irinyi József, a 12 pont ötletgazdája javasolta a tömegnek, hogy menjenek haza ebédelni. Így az ötezres éhes tömeg feloszlott, de ebéd után már tízezren gyűltek össze ismét a Nemzeti Múzeum előtt, ahol többek közt Vasvári Pál és Irinyi szónokolt.

Petőfi Sándor neve összeforrt a szabadságharccal Fotó: Bánkúti Sándor

7. Az első kokárdát Petőfi felesége készítette

A trikolórt a francia forradalom szülte, ahogy a kokárdát is a francia felkelők tűzték elsőként a ruhájukra. Petőfi Sándor feleségét, Szendrey Júliát is ez ihlette meg, aki saját maga varrta meg férje számára a kokárdát. Júlia azonban felcserélte a kokárdán a magyar zászló színeit, így a végeredmény úgy nézett ki, mintha az olasz lobogó színeiből állna. Történészek szerint az sem kizárt, hogy ezt szándékosan tette. Egyébként a kokárda olyan hamar elterjedt 1848 márciusában, hogy három nap alatt Pest-Buda kifogyott a nemzeti színű textilekből.

8. Nem véletlenül a Bánk bánt adták aznap este

Petőfiék még délben megrendelték a Nemzeti Színháztól aznap estére a Bánk bán előadását, hogy azon a napon legalább egy királygyilkosság történjen, még ha csak a színpadon is. A díszvendég egyébként Táncsics Mihály lett volna, akit akkor szabadítottak ki a politikai fogságból. Ám Táncsics (eredeti nevén Mihajlo Stancsics) a színház helyett feleségével egy fogadóban múlatta az időt.

9. Így lett bűnbak Görgei

1849. augusztus 13-án Világosnál Görgei Artúr tábornok feltétel nélküli fegyverletételét sokáig a magyar történelem legszörnyűbb árulásaként kezelték. Történészek szerint azonban maga Kossuth terjesztette el ezt, mert úgy gondolta, ha a szabadságharc kudarcának oka a katonai túlerő, akkor az a veszély bármikor újra fennállhat és ez a magyarok kedvét szegi. Ellenben ha árulás a kudarc oka, a vereségért pedig egy személy a felelős, fenntarthatja a forradalmi tüzet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss képek az orosz-ukrán háborúról

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

vg.hu

Putyin életébe kerülhet, ha Ukrajna visszaszerzi a Krím félszigetet

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Feljutás? Kiesés? Óriási a tét a hoki vb-n a magyaroknak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián