Létrehozva: 2023.03.14.

Nyitrai Zsolt: 32 ezer táblagépet oszt ki a kormány

A kiemelt szektorban tevékenykedő civil szervezetek és köznevelési intézmények kapják meg a népszámláláskor használt táblagépeket.

Jó helyre kerülnek azok a táblagépek, amiket a népszámlálás idején használtak, több mint 30 ezer korszerű táblagépet oszt ki a magyar kormány. 25 ezer eszközt kapnak köznevelési intézmények, tízezret pedig civil szervezetek– erről beszélt Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára, valamint Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója.

A táblagépeket a KSH kérdezőbiztosai használták Fotó: Máté Krisztián

„A civil szervezetek kiválasztásakor szempont volt, hogy kiemelt szektorban tevékenykedjenek, most nekik szeretnénk ezzel segítséget nyújtani” – mondta el a Ripostnak Nyitrai Zsolt. 

Lényeges, hogy olyan szervezetek részesüljenek támogatásban, amelyek például a közbiztonság fenntartásában vesznek részt, mint a polgárőrség, vagy nyugdíjas szervezetek, a cukorbetegek, fogyatékossággal élők mindennapjait segítők, azok, kik az agráriumban tevékenykednek vagy a védőnők 

– sorolta a miniszterelnök főtanácsadója, hozzátéve, hogy a projekt kereteiről törvényben határoznak, a javaslat a tavaszi ülésszakban kerül az országgyűlés elé. 

Nőtt a civil szervezetek támogatottsága

„Az érdekképviseletek számíthatnak a kormány támogatására” – jegyezte meg Nyitrai Zsolt. „2010 óta több mint két és félszeresére nőtt a civil szervezetek támogatása, tehát mind költségvetési forrással, mind pedig eszközökkel segíti őket Magyarország kormánya.”

 

Nyitrai Zsolt szerint ez ésszerű kormányzati döntés, hiszen ezeket a táblagépeket rövid ideig használták a számlálóbiztosok, így kiválóan működnek. Fotó: Máté Krisztián

„A modern oktatás egyik kulcskérdése a digitalizáció, a kormány által elfogadott, a 2021-2030. közötti időszakra vonatkozó köznevelési stratégia kiemelt célként kezeli ezt a területet” – mondta Maruzsa Zoltán államtitkár.

Ez a 22 ezer eszköz a következő hetekben köznevelési intézményekbe kerül, részben a közép-magyarországi régióba, de természetesen vidékre is. Az elosztást megterveztük a Klébersberg központtal, az eszközök már rendelkezésre állnak. 


Rétvári Bence, a BM parlamenti államtitkára a Nemzeti Köznevelési Portál (Okosportál) kapcsán azt emelte ki: fontos, hogy ellenőrzött, biztos tudományos tartalomhoz jussanak a diákok.

„Nagyon sok olyan tartalom van, amit ezekkel az eszközökkel el tudnak érni a diákok. Létrehoztuk az Okosportált, amelyet 137 millióan nyitottak meg az elmúlt két évben. A felhasználók 56 ezer feladatot és 5000 feladatsort találnak ott. Már 2600 digitális tanulócsoport működik, ők nem az osztályteremben vannak együtt, hanem a digitális térben és így tudják az ismereteiket elsajátítani. Ma már az oktatásban a mesterséges intelligencia nyelvet is tanít, amit a tanulók ki is használak a portálon

– sorolta a többi között Rétvári Bence.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország bejelentést tett a háború lezárásáról

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

mandiner.hu

Megsemmisítő csapást mértek az oroszok Ukrajna egyik legfontosabb parancsnokságára Odesszában

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal