Létrehozva: 2023.03.25.
Módosítva: 2023.03.27.

Tarlós István: rossz döntést hozott Karácsony Gergely a Rómaira tervezett gátról

Több, mint hiba: bűn az óbudai árvízvédelmi védművet a Királyok útja-Nánási út mentén megépíttetni. Ez a véleménye a korábbi főpolgármesternek, miután hat szakvélemény is ellenzi ezt a megoldást. Karácsony Gergely egyszemélyben döntött és Tarlós szerint nem látja át ennek a súlyos következményeit. Persze az is lehet, hogy csak kampányfogás az egész, a szokásos időhúzási manőverrel.

Interjút adott Tarlós István korábbi főpolgármester a Metropolnak a Római-part árvízvédelmének kiépítésével kapcsolatban. Karácsony Gergely egyszemélyi döntéssel új nyomvonalat jelölt ki a Királyok útja-Nánási út mentén, így viszont kétezer ember és az ő vagyonuk került veszélybe.

Tarlós István szerint nem lehet magára hagyni a bajban kétezer embert. Fotó: Nagy Zoltán

Tarlós István meggondolatlan lépésnek nevezte a főpolgármester döntését, miszerint az árvízvédelmi gát nyomvonala a Királyok útja-Nánási út mentén lesz.

A főpolgármester úr azzal, hogy a közgyűlési határozatot megelőzve döntött, olyan felelősséget vett magára, amitől hosszú távon nem tud majd megszabadulni. Ha tényleg ott építik meg a védművet, akkor azt a szerződést valakinek alá kell írnia. Kíváncsi vagyok, ki vállalja majd ezt magára. Karácsony Gergely képzettsége, szakterülete teljesen más. Ő maga műszaki, élet- és vagyonvédelmi szempontból nemigen képes úgy értelmezni a védmű kérdését, ahogyan ezt a helyzet és a műfaj megkívánja.

- vélekedett Tarlós István. Emlékeztetett: Karácsony Gergely már 2016-ban azt állította: tudja, hogy a Királyok útján kell építeni a gátat, ennek ellenére az eltelt közel négy év alatt még a konkrét kiviteli tervek készítéséig sem jutottak el. Tarlós István szerint egyszerűen az időt húzzák, mert mire a kiviteli tervek elkészülnek, az engedélyek megszületnek, lefut a közbeszerzés, a tendereztetés, a döntés, az esetleges fellebbezések, a szerződéskötés, időben ezek bőven túlmutatnak a 2024-es önkormányzati választás időpontján. Kampányfogásnak viszont jól jöhet ez a - ahogyan Tarlós fogalmazott - "kamu demokráciázós, beszélgetős kommunikáció". 

A lakosság tiltakozó akciókat szervezett, a gátat 50 méterre a partvonaltól szeretnék. Fotó: Máté Krisztián

Az önkormányzati választások idejére még a tényleges kiviteli költségek sem lesznek világosak, nemhogy a hibás lépések

- tette hozzá Tarlós, aki szerint például a Királyok útján a kötelező közműkiváltások költségét is jelentősen alábecsülik, ami módot ad arra, hogy amikor elérkezik a tettek ideje, széttárhassák a karjukat, hogy nincs pénz, mert a kormány nem ad. 

Az ellenzéki médiában olvashatjuk majd, hogy a városvezetésnek semmi köze a problémához. Na, azért ne felejtsük el, mi mégiscsak otthagytunk 200 milliárd forintot Karácsony Gergelyéknek. Otthagytunk terveket a mobilvédműre hat, a parti nyomvonalat támogató szakvéleménnyel együtt. Érthetetlen, hogy közel négy éve gyakorlati értelemben semmi nem történt a Római-parton. Tehát az, hogy ott időnként beszélgetnek, az nem teljesítmény. 

- fogalmazott Tarlós. Emlékeztetett: olyan szakvélemények állnak rendelkezésre, amelyeket a Műszaki Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia egy tudóscsoportja, a Vízügyi Tudományos Tanács vagy a Mélyépterv készített és véleményezte a Vízügyi Főigazgatóság. Mindegyik azt mondja ki, hogy nem a Nánási út-Királyok útjánál kell megépíteni a védművet, hanem a parti sávban. 

Ilyen, amikor elárasztja a Duna a Római partot. Fotó: Metropol

Tarlós István egyik legfontosabb terve volt annak idején, hogy a csillaghegyi öblözet árvízvédelmét biztosítsák, de "az árvízvédelmi projekt a zöldeknek mondott politikai csoportosulás törekvéseivel, illetve a környékbeliek némi orientálásával tájvédelmi projektté változott", mondta.

Tarlós szerint nem véletlen, hogy Demszky Gábor 20 éve alatt semmi nem történt ott. 

Ők se merték és eszük ágában sem volt megkezdeni az építést a Királyok útja nyomvonalon. Demszky Gábor fel tudta mérni, hogy ennek milyen konzekvenciái lehetnek. Karácsony Gergely nem 

- mondta a korábbi főpolgármester. Az ő idejében megkezdték az árvízvédelmet az Arany-hegyi patak jelentős szakaszának védmű kiépítésével és a pünkösdfürdői védmű befejezésével. Északon a Barát-patak védelmét a Belügyminisztérium átvállalta, így csak a Dunával párhuzamos három kilométeres szakasz védműve volt, ami örökös politikai feszültségkeltés és vita tárgya lett. 

Ott egyszerűen olyan közeget teremtettek, hogy hiába terveztettünk, hoztunk meg döntéseket, gyakorlatilag egy politikai küzdőtérré változtatta az ellenzék a mobilgát kérdését, eleve a mobilgátas védekezésmódot is támadták.

Olcsóbb és egyszerűbb lenne a parti sáv mentén megépíteni a gátat  Fotó: Nagy Zoltan

Tarlós István emlékeztetett: a  Királyok útja-Nánási út mentén két alapközművezeték halad, az egyik gáz, a másik víz. Ezeket ki kell váltani, ami rengeteg pénzbe kerül. A Rómain a hullámtér egyébként már 1914 óta beépül, üdülőövezet, ahol állandó lakosok élnek. 

Nem lehet kihagyni 2 ezer ott élő embert a védelemből és nagyon nagy az épített érték is. Tény, hogy nem kötelező megvédelni a hullámteret, de nem is tilos. Az a terület már vagy száz éve csak papíron hullámtér. 

 

A Rómain élők azt is sérelmezik, hogy nincs lakossági fórum, csak tájékoztatást kapnak a már megszületett döntésekről. Két tájékoztatót ott is hagytak, mert szerintük ez így inkább megúszós a Városháza részéről, sem mint demokratikus. Fotó: Máté Krisztián

A közösségi tervezésről, amit Karácsony Gergely meghirdetett, a korábbi főpolgármesternek az a véleménye, hogy tájvédelmi kérdéseket még csak-csak el lehet dönteni ebben a formában, de szakértelmet igénylő, élet- és vagyonvédelmi, katasztrófavédelmi műtárgy esetében ez egyszerűen elképzelhetetlen. 

A Rómain, ahol ennyi ember életét és ekkora értéket kell védeni, olyan területet, amit már 109 év óta építenek be, azt nem lehet egy tollvonással kipipálni, hogy ehhez semmi közünk nincs

- szögezte le.

A főváros óbudai tájékoztatójáról készült videónkat itt nézheted meg:

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt