Létrehozva: 2023.03.21.

Víz világnapja 2023: ezek az idei programok

Minden évben megtartják ezt az eseménysorozatot. A víz világnapja alkalmából fotó- és rajzpályázatokon és különböző nyílt napokon lehet részt venni. Ezek az idei fő programok.

Ha a víz fontosságára gondolunk, elég csak felidézni a tavalyi rekord aszályos nyarat, amikor vízkorlátozást kellett bevezetni egyes településeken és a mezőgazdasági kár is tetemes volt. Arról nem is beszélve, hogy folyók, tavak száradtak ki. Azért, hogy ez ne ismétlődhessen meg és mindenkinek jusson elég ivóvíz, többek között tudatos vízhasználatra van szükség. Részben erre hívja fel a figyelmet a víz világnapja.

víz,iszik,ivás,wellness,idős,köntös
A víz világnapja alkalmából itt lesznek programok. Fotó: Yakobchuk

A víz világnapjáról

A Víz Világnapja egy minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották-olvasható a vizvilagnap.hu-n.

Az idei rendezvény fő üzenete

Az idei víz világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban. A családoknak, az iskolásoknak, óvodásoknak és más, kisebb-nagyobb közösségeknek is felelőssége, hogy a mindennapi vízhasználati szokásaink megváltozzanak és takarékosan bánjunk a vízzel. Magyarországon egy ember átlagosan napi 110 liter vizet használ el, ami akár a felére is csökkenthető egy kis odafigyeléssel!

Fotó: Pixabay.com

Az idei programokról

Sok nagyvárosban indítottak az iskolák, közintézmények különböző rajz és fotópályázatokat. Ezen kívül szerte az országban tartanak nyílt napokat, különböző rendezvényeket, koncerteket a víz világnapja alkalmából. Budapesten például a Magyar Természettudományi Múzeum a víz világnapjához kapcsolódóan március 22. és 24. között rendezni meg a Vizek Hetét! A program múzeumi belépőjeggyel látogatható. Ezen kívül a Fővárosi vízművek is nyílt napot tart ebből az alkalomból. Megnyitják a gellérthegyi Gruber József víztárolót. Március 21-én és 22-én reggel 9 és délután 2 óra között az iskolásoknak, március 24-én és 25-én 9-től délután 4-ig pedig mindenki előtt, aki előzetesen regisztrál. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pedig idén is útjára indítja a vízivást népszerűsítői kampányát: március 20. és 24. között az iskolákban és az óvodákban a vízfogyasztás fontosságára, illetve a cukros üdítők, energiaitalok káros hatásaira figyelmeztető Happy-hét programhoz idén 1031 óvoda és iskola csatlakozott.

Vidéki nagyvárosok programjai

A víz világnapja alkalmából ismét látogatható Szegeden a Szent István téri víztorony. A belépő 600 Ft, a nyitvatartás pedig a következő: március 24-én, pénteken 9:00-től 17:00-ig, március 25-én és 26-án, szombaton és vasárnap 10:00-től 17:00-ig. A siófoki főtéren március 22-én reggel fél tíztől lesznek programok, egészen késő délutánig. A Fertő-tónál pedig március 25-én lehet megnézni a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság új létesítményét, a Csárda Természetvédelmi Központot.

Itt leírhatod, te mit teszel azért, hogy mindenkinek jusson víz

Bárki vállalásai bekerülhetnek a Vízügyi Cselekvési Tervbe, amit elküldenek az ENSZ 2023-as konferenciájára. Közel 50 éve nem volt ilyen esemény. Ilyen pillanat - hogy a világ közös erővel fogjon össze vizeink megmentéséért - csak egyszer adódik egy generáció életében. Bárki részt vehet benne azzal, hogy itt leírja (csak angol nyelven lehetséges) mit tesz azért, hogy mindenkinek jusson elegendő tiszta víz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Váratlan hír érkezett Oroszországból, ez mindent megváltoztat

borsonline.hu

Fokozódik a botrány! Sírva omlottak össze a Next Top Model Hungary lányai

magyarnemzet.hu

Elképesztő, amit Sallai a németektől kapott a pocsék tizenegyese után + videó

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

mandiner.hu

Kövessék a pénzt! – a CIA egykori specialistája kitálalt az Északi Áramlat felrobbantásáról

origo.hu

Demcsák Zsuzsa elfenekelte Marics Petit - videó

travelo.hu

Kína egyik legvonzóbb látványosságáért most csak Fejér megyéig kell menni

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el