Létrehozva: 2023.04.14.
Módosítva: 2023.04.14.

Csökken a várólista! Hiánypótló egészségügyi centrum nyílt Veszprémben

A központ évente mintegy 20.000 képalkotó vizsgálatot - CT, MR, digitális röntgen és ultrahang – tud elkészíteni, ezzel jelentősen tehermentesíti az állami egészségügyet.

A közép-dunántúli régió első képalkotó nagydiagnosztikai központját a TritonLife Csoport magánegészségügyi szolgáltató nyitotta meg április 14-én Veszprémben, de két hónapja már próbaüzemben dolgoznak.

A közép-Dunántúl régiójának legmodernebb, 128 szeletes CT-je -Fotó: Mohai Balázs

A 680 négyzetméteres diagnosztikai központ évente mintegy húszezer képalkotó vizsgálatot - CT, MR, digitális röntgen és ultrahang – tud elkészíteni, ezzel jelentősen tehermentesíti az állami egészségügyet.

Ebben a régióban nem volt eddig komoly nagydiagnosztikai központ, ultrahangot készítettek, de CT, MR, röntgen nem volt. A várólisták növekedésével nagy igény alakult ki, ezért terveztük, hogy egy ilyen központot építünk. A most elkészült létesítmény azonban nemcsak egy diagnosztikai központ, hanem ennél sokkal átfogóbb egészségügyi ellátóhely lesz: járóbeteg rendeléssel, képalkotó diagnosztikai központtal, és terápiás lehetőségeket is fel fogunk ajánlani. A tapasztalatok szerint ez jelentősen csökkentheti majd a várólistát a régióban

– mondta el a Ripostnak Dr. Szántó Tamás radiológus főorvos, a Veszprémi TritonLife Diagnosztikai Központ szakmai vezetője 

Dr. Szántó Tamás
Dr. Szántó Tamás radiológus főorvos, a Veszprémi TritonLife Diagnosztikai Központ szakmai vezetője - Fotó: Mohai Balázs

A centrum megnyitása Veszprém megye és a régió életében fontos mérföldkő, hiszen a magán- és az állami egészségügy együttes jelenléte nemcsak csökkenti a diagnosztikai várólistákat, hanem az ügyfelek gyors eredményhez, így gyorsabb diagnózishoz, ezáltal időben történő, megfelelő kezeléshez juthatnak. Eddig sok betegnek kellett messzebb utaznia, hogy megfelelő ellátásban részesüljön, most azonban a régióban is lesz lehetőség erre. 

Ezen a területen hatalmas fejlődés volt az utóbbi 40 évben, nagy fejlődésen ment keresztül a képalkotó diagnosztika, de ezek alkalmazása nagyon drága fejlesztéseket kíván, emiatt is gyakran magántőkéből valósulnak meg. De hogy ezek a speciális vizsgálatok mit is takarnak a gyakorlatban, azt is elmondta lapunknak Dr. Szántó Tamás radiológus főorvos.

 

A klasszikus röntgen visszatért a klasszikus balesetek, törések vizsgálatára, esetleg reumatológiai panaszokra vagy gyors vizsgálatokra, például, hogy fennáll-e tüdőgyulladás, vagy sem. A belső szervek vizsgálatának első lépcsője általában az ultrahang, ami gyorsan és olcsón elérhető. A  CT és az MR sokkal drágább vizsgálat. A CT nagy mennyiségű röntgensugárral dolgozik, az MR pedig egy mágneses térbe helyezett testnek az elektromágneses  hullámokkal történő ingerlését jelenti.  Van egy olyan elképzelésünk, hogy a tüdőszűrést alacsony dózisú CT-vel csinálnánk, azzal sokkal többet fog tudni mutatni. Nagy mellkasi kivizsgálásokra a CT alkalmas, és ez a vizsgálat nagyon fontos a sürgős esetekben, tehát például sztróknál, agyi történéseknél vagy a baleseti gyorsvizsgálatoknál. A CT nagy szerepet játszik még az onkológiában, a daganatos betegek kezelésének a követésében. Az MR általában az idegrendszeri betegségek esetében fontos, tehát az agy és a gerinc vizsgálatáról szól, emellett nagyon jó az ízületek vizsgálatára is.

A térségben speciális vizsgálatok is elérhetőek lesznek, köztük a Cardio-CT, ami rendkívül fontos a legnagyobb népegészségügyi probléma, a szív- és érrendszeri eredetű betegségek megelőzése és a halálozás csökkentése érdekében. A központban lesz még MR artrográfia, amellyel a legapróbb ízületi károsodásokat is ki lehet mutatni és a beültetett fémek, például protézisek, törésrögzítők ellenőrzését is el tudják végezni, amire az egész országban kevés helyen van lehetőség.

A vármegyében elsőként speciális vizsgálatokra is lehetőség nyílik, köztük Cardio CT vizsgálatra, szív és a szívkoszorúerek vizsgálatára és MR artrográfiára is. Fotó: Mohai Balázs

A megfelelő és időben elvégzett vizsgálatok sokat segítenek  majd, hogy mindenki időben kapjon a betegségének megfelelő, szükséges ellátást. Dr. Szántó Tamás főorvos hozzátette: a modern technikai feltételek biztosítása mellett  az is fontos számukra, hogy részletes személyes tájékoztatást és megfelelő tanácsadást kapjanak a hozzájuk fordulók. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

magyarnemzet.hu

A magyar válogatott futballista Mercedesét Francesco Totti elcsente és megjavíttatta

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?