Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.04.01.

Egyre többen szenvednek az influenza tüneteitől - Mangó doktornő szerint még nem értünk el a csúcsra

Az elmúlt hetek adatai alapján a felső légúti és az influenza okozta megbetegedések száma is emelkedett. A Ripost utánajárt, hogy ki, mit tapasztalt ezzel kapcsolatban a saját praxisában.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerint március 20-26. között az országban közel 216 ezer fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján ezek közül 40 ezer influenzaszerű megbetegedés lehet.

Lázas, gyerek, influenza, fertőzés, betegség, vírus
Egyre többen küzdenek felső légúti megbetegedéssel. (Képünk illusztráció) Fotó: Pixabay

A 2023-as év 12. hetében orvoshoz fordult betegek kormegoszlása a tájékoztató szerint így alakult:

Akut légúti fertőzés esetében: a betegek 50,3%-a 0-14 éves gyermek, 23,9%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 16,8%-uk a 35-59 évesek, 9,0%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Influenzaszerű megbetegedés esetében: a betegek 41,7%-a 0-14 éves gyermek, 29,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 20,6%-a, 8,1%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

A Ripost megkérdezte Dr. Mangó Gabriella háziorvost, miket tapasztalt az elmúlt időszakban a saját praxisában.

„A felső légúti hurutos betegségek időszaka ez, mely torokfájással, hasfájással együtt járhat. Tehát többféle vírus van most jelent.”

– hívta fel a figyelmet a háziorvos.

„Három hete a koronavírus volt felszálló ágban, április környékére az influenza egy, a korábbihoz képest másik fajtáját vártuk. A betegek száma az elmúlt héten megnőtt, nagyon érdekes tünetekkel jönnek. Iszonyú torokfájással például. Nagyon nehéz elkülöníteni a koronavírustól. Talán azt mondhatom, hogy a covidnál nagyobb arányban fordul elő az éjszakai izzadás, akkor is, ha nincs láz vagy hőemelkedés. Talán így lehet megkülönböztetni. Egyértelmű ízérzékelés és szagláselvesztés mellett is gyakoriak ugyanis a negatív covid tesztek.” – árulta el a Ripostnak a háziorvos.

Dr. Mangó Gabriella kifejtette, hogy:

„A múlt héthez képest most megemelkedett felső légúti betegszám alapján arra lehet következtetni, hogy most emelkedni fog még a számuk. Szerencsére jön a gyerekeknek a tavaszi szünet, ami ennek gátat fog szabni. Az utána következő héten még lehet hasonló esetszám, majd némi csökkenésre számíthatunk.”

A háziorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösség fertőzőszerepe is jelentős. Dr. Mangó Gabriella azt javasolja, hogy gyakran és alaposan mossunk kezet, legyen nálunk kézfertőtlenítő és ha tehetjük, vegyünk maszkot.

Dr. Bense Tamás családorvos elmondta a Ripostnak, hogy Komárom-Esztergom vármegyében mit tapasztalt a felső légúti megbetegedésekkel kapcsolatban.

„Én úgy látom, hogy az én praxisomban az influenza tetőzésén túl vagyunk. Nagyon nagy számban jelentkeztek főleg azok, akiknek még valamilyen szövődménye volt. Volt köztük arcüreggyulladás, középfülgyulladás, tüdőgyulladás, torokgyulladás tüneteitől szenvedő beteg is.”

– tudta meg a Ripost.

„A betegek még visszajárnak kontrollra. Maga a betegségszám úgy néz ki, hogy enyhén, de elkezdett csökkenni, a több hetes tetőzés után.” – tette hozzá a családorvos, majd hangsúlyozta:

„Én úgy gondolom, hogy 10 nap, esetleg két hét és gyakorlatilag le fog csengeni ez a hullám, mely főleg a gyerekeket, az óvodásokat és a kisiskolásokat érintette.”

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

F1 Miami Nagydíj: Verstappen hibája és egy baleset történelmi sikerhez vezetett

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

life.hu

382 napig nem evett a 200 kilós férfi: 125 kilótól szabadult meg

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

mandiner.hu

Simán győzött, és még picit reménykedhet a Liverpool

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Top 5: Ekkor nézz az égre és minden vágyad teljesül

INSIDER

„Betörte a fejét és addig rugdosta, míg leszakadt a lépe, mégis visszament a bántalmazójához” - családja aggódik Andreáért

INSIDER

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

INSIDER

Gyász: meghalt Simon István