Létrehozva: 2023.04.30.

Durván elszálltak az árak Horvátországban – ennyiért foglalhatunk most szállást az Adrián

Ha viszonylag jó áron szeretnénk szállást foglalni a horvát tengerparton, még most kell lépni, ugyanis pár hónap alatt a duplájára emelkedtek az árak a magyarok kedvenc üdülőhelyén.

Égszínkék tenger, mediterrán óvárosok macskaköves utcákkal és gyönyörű tengerpart – csak pár dolog, amiért Horvátország a magyarok egyik kedvenc nyári célpontja. Az árak azonban egyre inkább felfelé kúsznak, méghozzá nem is lassú tempóban. Most megnéztük hol, mennyiért lehet szállást foglalni egy hétre az Adrián.

Colorful,Rovinj,In,Istria,With,Boats,In,The,Port,,Croatia
Imádják a magyarok a horvát tengerpartot, ám nem könnyű olcsón megszervezni itt a nyaralást. Fotó: Marcin Krzyzak

Idén is megrohamozzák a magyarok a horvát tengerpartot

A Szallas.hu felmérése szerint idén minden harmadik válaszadó magyar tervez horvátországi nyaralást. Vannak, akik évek óta az Adriára járnak pihenni, már bejáratott üdülőhelyekre. Ők jól tudják, hogy időben, akár még télen érdemes lefoglalni a szállást, hiszen hónapok alatt akár a duplájára is nőhet egy szálláshely ára. 

Kollégánk már januárban lefoglalta apartmanját Splitben öt éjszakára, két személyre, ellátás nélkül. Ekkor a szállás majdnem egy hétre alig volt több, mint 150 ezer forint. Pár hónappal később megnézte, mennyiért árulják ugyanazt az apartmant a tulajdonosok és megdöbbenve tapasztalta, hogy már csak 100 ezer forinttal drágábban tudná lefoglalni ugyanazt a szállást, már ha egyáltalán talál még szabad időpontot. 

Ebből kiindulva úgy döntöttünk, megvizsgáljuk, hogy most mennyiért lehet szállást foglalni a magyarok által legkedveltebb városokban. 

Bol,Town,,Croatia,-,Sep,9,,2017:,Two,Chairs,With
A magyarok kedvence Isztria, Krk és Dalmácia. Fotó: Pawel Kazmierczak / Shutterstock

Az Isztriai-félsziget, a Krk sziget és a Dalmácia–Split régió a magyarok kedvence

Ha az ember elszánja magát arra, hogy elindul a horvát tengerpart felé, akkor bizony meggondoltan dönt a szállást illetően. Általában fontos a nyaralóknak, hogy a helyszínen legyen sok látnivaló és program, legyen jó tengerpartja a településnek és a szállástól lehetőleg mindkettőt könnyen meg lehessen közelíteni.

A Szallas.hu felmérése szerint – csak úgy, mint korábban – az Isztriai-félsziget, a Krk sziget és a Dalmácia–Split régió a legvonzóbb úti cél. Az ár mellett fontos a vendégek számára az ingyenes lemondás és az előleg nélkül foglalás lehetősége, de a nagyszámú pozitív vendégértékelés is nyom a latban, ha ki kell választani a tökéletes szállást. Sokan keresik a magyarul beszélő szállásadókat, így ez is döntő lehet a foglaláskor, ahogy az is, ha van erkély vagy terasz a szobához, illetve ingyenes parkolási lehetőség. A nyaralók általában olyan szállásokat keresnek ráadásul, ahol közel van a tengerpart, a strand, a kikötő, sőt kifejezetten keresik a kilátást a tengerre. 

Mindezeket figyelembe véve, bizony nincs egyszerű dolgunk. Például, ha Splitben keresünk szállást kilátással a tengerre – ami még nem azt jelenti, hogy közel is van a strand, csak azt, hogy rálátni a tengerre – egy két olcsóbb, kompromisszumos verziót leszámítva már mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ugyanis a 400 ezer forintos határt is súrolhatja egy tengerparti szállás két főnek, öt éjszakára. Ráadásul a magyarok nagy része inkább családdal szeret nyaralni és 7 éjszakára foglal, így ez az ár bőven fél millió fölé is kúszhat. 

Az Isztriai-félszigeten ennél már kicsit kedvezőbbek az árak: két főnek öt éjszakára, várostól függően 200-300 ezer forint körül lehet még szállást találni, ellátás nélkül. A félsziget egyik legnépszerűbb városában, Pólában például már többcsillagos, tengerparti szállodában is lakhatunk ennyiért, ketten. A Krk szigeten szintén eltérők az árak attól függően, hogy melyik városban nézelődünk. Ha csak tengerparti pihenésre, csendre és napfényre vágyunk, akkor már 200 ezer forintért is találunk szállást 5 éjre, két főnek. Ha viszont szeretnénk olyan helyre menni, ahol van egy kis városi élet, múzeumok és látnivalók is, és nem egész nap a parton akarunk sütkérezni, akkor megint számolnunk kell 400 ezer forint körüli foglalási árral. 

Crikvenica.,Town,On,Adriatic,Sea,Waterfront,Aerial,View.,Kvarner,Bay
Sokan szeretnének egyszerre óvárosban sétálgatni és tengerpart közelében nyaralni. Fotó: xbrchx

Még nem késő jó áron foglalni

Ezek alapján tehát még van rá esély, hogy egész olcsón megússzuk a nyaralást, legalábbis, ami a szállást illeti. Az viszont egyértelműen kirajzolódik, hogy ha nem akarunk lejjebb adni az igényeinkből, akkor egy nagyvárosban akár félmillió forintot is rá kell szánnunk a szállásra, ellátás nélkül. Érdemes tehát végigböngészni az összes apartmant, és nem nagyvárosban, felkapott üdülőhelyen foglalni, hiszen 100-200 ezer forint is lehet az eltérés egy csendesebb, tengerparti kisvároshoz képest. Ha viszont egyszerre szeretnénk az óvárosban sétálgatni, hajókázni, ingyenesen parkolni és a tengerre néző erkélyen kortyolgatni reggeli kávénkat, az bizony nem lesz olcsó.  És akkor még hozzá kell számolnunk, hogy a megélhetés is drágább, mint itthon. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezek a képek valódiak, pedig akár a jövőben is készülhettek volna - megdöbbentő fotók

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Bajban a Momentum? – lassan gyűlnek az aláírások

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért