Létrehozva: 2023.04.25.
Módosítva: 2023.04.26.

Ezt gondolja a 95 éves Baranyi László a 86 éves Ferenc pápáról: ő egy csodálatos ember!

Fára mászott, hogy láthassa 1938-ban az éppen Magyarországon tartózkodó XI. Pius pápa képviselőjét az akkor 11 éves Baranyi László. A színművész most is izgatottan várja a katolikus egyházfő érkezését, és ha teheti, a miséjére is kimegy.

Baranyi László elmúlt 95 éves, ami azt jelenti, hogy csaknem egy évtizeddel idősebb, mint a 86 esztendős Ferenc pápa. A katolikus egyház feje április 28-án érkezik hazánkba, a jeles eseményt pedig izgalommal a szívében várja a mélyen vallásos színművész.

Baranyi László
Baranyi László tiszteli a pápát. Fotó: Markovics Gábor

- Ferenc pápa egy csodálatos ember, és az országnak nagy megtiszteltetés a látogatása. A Szentatyának különösen nehéz a feladata ebben az embertelen világban, amikor már jóformán az a kor ideológiáját meghatározó tézis, hogy a férfinek is jogában áll szülni. Az emberiség kezd kifordulni magából, a pápa pedig igyekszik visszaterelni a helyes irányba. Még gondolkodom, hogy kimenjek-e a szentmiséjére a Kossuth térre, mert nem tudok sokat állni. Lehet, hogy kénytelen leszek a tévében nézni – árulta el Baranyi László, akinek már vannak pápákkal kapcsolatis különleges élményei.

Őszentsége, XI. Pius pápa 1938-ban nem tudott eljönni Budapestre, az Eucharisztikus Kongresszusra, Pacelli bíboros, a későbbi XII. Pius képviselte. Éppen egy hajókiránduláson vett részt, mi pedig közel laktunk a Dunához. Felmásztam egy fára, és lestem. Amikor lejöttem, összekoszoltam a ruhámat, amiért anyám leszidott, de én közöltem: a büntetés nem érdekel, a lényeg, hogy a saját szememmel láthattam, az egyházi méltóságot!

 Sok-sok évvel később a Csíksomlyói Passiót játszottuk egy társulattal egész Európában. A turnénk Rómát is érintette. Amikor a Colosseumnál tartózkodtunk, az olasz rendőrök elkezdtek minket terelni, mert éppen akkor jött a konvojával az azóta szentté avatott II. János Pál. A pápa áldást osztott, én pedig sosem felejtem el, ami ott történt: egy ázsiai csoport letérdelt és csodálattal nézte az egyházfőt – magyarázta a népszerű színész. Mindenki Laci bácsija csak mosolyog a felvetésen, hogy többet élt, mint Ferenc pápa.

ITALY - POPE FRANCIS LEADS THE EASTER MASS IN SAINT PETER'S SQUARE AT THE VATICAN - 2023/4/9
Ferenc pápa Budapestre érkezik Fotó: Alessia Giulianii/cpp / ipa-agen / Northfoto

- Abban hasonlítunk, hogy mindketten hamar elfáradunk. Ő viszont már kerekesszékben ül, én pedig még a botomat sem veszem a kezembe. Már megvettem egy világítós darabot, hogy a sötétben is használhassam, de egyelőre nincs rá szükségem. Helyette a drága feleségemre támaszkodom – szögezte le Baranyi László. A színművész elmondta: Ferenccel ellentétben, semmilyen diétát nem tart. Mint a Bors megírta, az egyházfő szigorú, zsírszegény étrendet követ.

- Miután átestem a Covidon, rájöttem, hogy bármit, még a nejlonszatyrot is megehetem. Életemben először, 93 évesen betegedtem meg komolyabban. Akkor én is elkaptam a koronavírust, amitől teljesen más ember lettem. Két hét alatt 16 kilót fogytam, elvesztettem a szaglásomat, és újra meg kellett tanulnom járni. Még a kórházban feküdtem, amikor egyik nap tejbegrízt adtak vacsorára, amit ráadásul olyan jól készítettek el, hogy az a nagymamáméra emlékeztetett. Szóltam is a nővéreknek, hogy ha marad néhány adaggal, adják nekem, még fizetek is érte. Kaptam is jó néhány adagot, persze ajándékba – nevetett a Família Kft. Nagypapája. 

Úgy is mondhatnám, hogy bent vagyok a döntőben.

Sajnos a vitalitásomból is veszítettem, és már a munka sem esett jól – mondta a Ripostnak a színművész. Egyre többet gondolkodom az elmúláson, hiszen a járás is egyre nehezebben megy. Műteni kellene a térdemet!

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követheted a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjától minden részletet megtalálsz ITT.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria