Létrehozva: 2023.04.26.
Módosítva: 2023.04.26.

Karácsony Gergely megszorító csomagot hajt végre Budapesten

A Fővárosi Közgyűlés legfontosabb témája Karácsony Gergely megszorító csomagja lesz szerdán. A főváros a csőd szélén táncol, mert kifogyott Tarlós István pénzéből.

Karácsony Gergely nemrég maga ismerte be, hogy Budapest a csőd szélén táncol, ezért törvénytelenséget hajt végre, és nem fizeti be a "szolidaritási adót", amelyet a hátrányosabb gazdasági helyzetű települések kapnak meg - írja a Metropol. A főpolgármester előzőleg valamiféle "online lakógyűlésre" hívta a budapestieket, és hogy mögéjük bújjon, azt kérdezte: döntsék el, hogy a túléléshez a tömegközlekedést állítsa-e le, vagy ne fizesse be a főváros a szolidaritási adót...

Fotó: Havran Zoltán

A főpolgármester ezzel gyakorlatilag beismerte, hogy nem tudja irányítani Budapestet. Pazarló, hozzá nem értő gazdálkodásának megszorító csomag lett az "eredménye": a szerdai Fővárosi Közgyűlés napirendjén szerepel Karácsony Gergely megszorító csomagja, amit Kiss Ambrus, Karácsony helyettese terjesztett elő "Javaslat a 2023. évi költségvetési egyensúly megtartása érdekében szükséges döntések meghozatalára" címen - ez a napirend 2. pontja.

Karácsony korábban nem "keménykedett" ennyire - de most, úgy látszik ultimátumot kapott Gyurcsány Ferenctől. Karácsony, aki mögött gyakorlatilag nem áll számottevő politikai erő, Gyurcsányék foglya: csak azt tudja átvinni a Fővárosi Közgyűlésen, amit a DK akar.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

Gyurcsány nemrég egy rádióinterjúban nyilvánosan megüzente Karácsonynak, hogy mit vár tőle: szerinte a főpolgármester nem viszi bele eléggé Budapestet a kormány elleni harcba, és  így nem biztos, hogy a DK támogatni fogja. Mint Gyurcsány fogalmazott: "Karácsony nem végzi el hazafias kötelességét"... És Karácsony, úgy  tűnik, értett a parancsszóból: hirtelen teszetoszáról harciasabbra váltott. Jött is érte a dicséret Kálmán Olgától és a DK-tól... De amint a megszorító csomagból is látszik, ennek sajnos a budapestiek isszák meg a levét: a főpolgármester, ahelyett, hogy a várost működtetné, politikai kampányba kezdett.

Karácsony Gergely elmúlt három éve a semmittevésről szólt. Az általa vezetett Fővárosi Önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós Istvántól, miközben a fővárosnak nőttek az adóbevételei: iparűzési adóból például 2021-ben 20 milliárddal több folyt be, mint tervezték. 2022-ben újabb 30 milliárddal több, és most 2023-ban 76 milliárd forinttal több iparűzési adóbevételre számítanak, mint tavaly. De akkor  hol a budapestiek pénze? Mire költötték?

Tarlós István nemrég el is mondta a Metropolnak:

A főpolgármesteri pozíciót nem Karácsony Gergelynek találták ki!

Fotó: Kurucz Árpád

Mint Tarlós mondja, "a tények nem igazolják Budapest vezetőit". Tarlós hozzátette: "a rendszerváltozás óta nem volt arra példa, hogy egy főpolgármester a csőd szélére kormányozza városát". Mint mondja: a csőd hatásai előzetesen nehezen mérhetők. "Nem kívánok ilyet Budapestnek. Ilyenkor jön a csődbiztos, a főpolgármester annak engedélye nélkül egy tekercs WC-papírt sem vehet".

A főpolgármester elmúlt évei a látványos semmittevésről szóltak: imád beszélni és facebookozni, de nem cselekszik. Egyetlen érdemi beruházás sem kötődik a fővároshoz, csak olyanokat fejezett be, mint a Lánchíd, a Blaha Lujza tér vagy a 3-as metró felújítása, amelyeket még az elődje, Tarlós István kezdett el - de ezeket is késésekkel, jókora csúszással és pazarló túlköltéssel, sokszor a tervezettnél alacsonyabb műszaki tartalommal.

Az elmúlt évek arról szóltak, hogy a kerületek is megelégelték a főváros semmittevését, és sorozatban veszik át a feladatokat - köztük a baloldali vezetésű kerületek is. Utak és utcák takarítása és felújítása, közparkok karbantartása, zebrák és jelzőlámpás kereszteződések létesítése – ez csak néhány azok közül a fővárosi feladatok közül, amelyeket a kerületi önkormányzatok inkább önként, saját zsebből elvégeznek, mert ha Karácsony Gergelyékre várnának, még hosszú ideig nem változna semmi. De a Karácsony Gergely által leszereltetett 3000 kukát is a kerületek kezdték el pótolni... 

A törvények mindenkire vonatkoznak. Az adófizetés is mindenkire ugyanúgy kötelező: magánszemélyekre, vállalkozásokra, és önkormányzatokra is. Nem működne sem az ország, sem a települések, ha bárki önkényesen úgy döntene, hogy ő mostantól nem fizet adót. Így Karácsony Gergely nem teheti meg, hogy saját rossz gazdálkodását a törvény megszegésével, vagyis a kistelepüléseknek járó adó be nem fizetésével próbálja meg "helyretenni"...

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő bejelentés: új szerződést kötött Szoboszlai Dominik

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Tóth Gabi vallomása: "Irtóztunk a gondolatától is, hogy arról csámcsogjanak, nincs pénzük"

magyarnemzet.hu

Újabb lépés történt a magyar hadiipar fejlesztésében

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Vezércikk – A Bajnai Gordon alapította szervezet tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába + videó

mindmegette.hu

Bortól ittasan futotta le a maratont egy férfi, senki ne próbálja utána

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának