Létrehozva: 2023.04.09.

Mit tegyünk, ha kigyullad az autónk és hogyan előzhetjük meg?

Különböző okok miatt naponta statisztikailag 1,5 autó kapott lángra idén Magyarországon. Mit tehetünk, ha kigyullad az autónk és mit a megelőzés érdekében? Ez a szakértők tanácsa!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság(OKF) nyilvántartása szerint tavaly 643, idén csak március 14-ig 112 személyautó gyulladt ki Magyarországon különböző okok miatt. A tüzek jelentős része a gépjárművek megfelelő karbantartásával és kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna. Mit tehetünk a megelőzés érdekében és mit csináljunk, ha kigyullad az autónk?

kigyullad,kiég,autó
Mit tehetünk ha kigyullad az autónk és mit a megelőzés érdekében? Fotó: Donka Ferenc / MTI

Számos okból kigyulladhat egy autó

Van, hogy álló és van, hogy mozgó autóban csapnak fel a lángok. A tűz kívülről is átterjed a gépjárműre, de benne is keletkezhet. Látszólag minden ok nélkül is kigyulladhat egy autó, de akár egy karambol vagy árokba csúszás miatt is. A gépjárművekben egyébként fele-fele arányban keletkezik tűz álló helyzetben, illetve mozgás közben-írja a Közlekedés Tudományi Intézet (KTI). De előfordultak olyan esetek is, amikor egy lakástűz vagy egy lángba borult másik autó miatt gyullad ki egy amúgy tökéletes műszaki állapotban lévő jármű.

Mi az autótüzek fő oka?

Az OKF szerint az ilyen tüzek többsége a gépjárművek nem megfelelő karbantartására vezethető vissza. Elöregedtek, korrodálódtak vagy gyúlékony anyagokkal telítődtek a gépjármű motorterében lévő hőterelő lemezek, hővédő panelek, vagy egyéb módon megrongálódott a szigetelés egy része vagy az egésze, és már nem töltötte be eredeti funkcióját. De gyakran okoznak tüzet a motortérben a zárlatos elektromos csatlakozók is. Éppen ezért rendszeresen ellenőriztessük és tartsuk tisztán a motorteret és a csatlakozókat. A mások oka a tűnek a hosszabb ideig tartó folyamatos üzem lehet, például ha autópályán nagy sebességgel haladunk egyes alkatrészek 300-500 Celsius-fokra is felforrósodhatnak. Ha ezek bármilyen éghető anyaggal kapcsolatba kerülnek mondjuk egy ütközés miatt, azonnal lángra lobbantják azt.

Ha ezt érzed, azonnal állj félre!

Autó-tűzeseteknél gyakori, hogy minden érzékelhető előjel nélkül erős, égett, műanyag-szag tölti be az utasteret vagy füstölni kezd a műszerfal. Ilyenkor a lehető legrövidebb időn belül az első biztonságos helyen meg kell állni, lehetőleg úgy, hogy ha az autó kigyullad, a lángok ne veszélyeztessenek mást. Amikor még csak ezt az égésszagot érezzük, vagy még csak füstöt látunk, a nagyobb baj még az esetek többségében megelőzhető. Ehhez viszont felkészültnek kell lenni.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Mivel kell az autótüzet oltani?

A legtöbb autótűz megfelelő eszközökkel könnyen-gyorsan elfojtható, különösebb előképzettség nélkül is. De csak ha időben észleljük és azonnal cselekszünk. A legegyszerűbb, ha veszünk valamilyen tűzoltó készüléket, amit mindig magunknál tartunk a kocsiban. A habbal oltó tűzoltó eszközök alkalmazása a legcélravezetőbb az ilyen tüzek eloltására, megelőzésére. Lehetőség szerint ilyet vegyünk. Az ABC porral oltó készülék sem rossz, de a motortérbe befújva a kis porszemcsék meghibásodást okozhatnak, ezért javasolják a katasztrófavédelem és a szervizek is, hogy inkább egy kétliteres ABF habbal oltó tűzoltó készüléket tartson mindenki a kocsijában. Azt sem árt tudni, hogy ha a lángok már elborították az utasteret vagy kívülről az autót, a tűzoltóság speciális eszközei nélkül a tüzet már nem igen lehet megfékezni.

Hogyan álljunk neki az oltásnak?

Nagyon fontos, hogy ha magunk látunk neki az oltásnak, minden esetben óvatosan, lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt. Csak annyira, hogy a résen keresztül befújhassuk a tűzoltó készülék tartalmából egy jó adagot. Ezzel szerencsés esetben megakadályozzuk, hogy az izzásból lángoló tűz keletkezzen. Amennyiben biztonságosan el tudjuk végezni az oltást, az akkumulátorsaruk lehúzásával áramtalanítsuk a járművet. Ezután értesítsük a tűzoltókat, akkor is, ha látszólag megfékeztük a tüzet. Mondják ki ők, hogy tényleg sikerült-e - tanácsolja az KTI.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Eladó egy pazar privát birodalom Debrecenben

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

ripost.hu

Borzasztó busztragédia: 20 ember meghalt, szakadékba zuhant egy autóbusz

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

travelo.hu

Rétisasok lettek a Fertő tó új határőrei

ripost.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk