Létrehozva: 2023.05.25.
Módosítva: 2023.05.25.

Erre kell figyelned, ha a hosszú hétvégén vonattal vagy busszal utazol

Pünkösdkor változik a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó társaságok közlekedési rendje. A vonatok május 28-án vasárnap az ünnepnapra, 29-én hétfőn a vasárnapra, 30-án kedden már a munkanapokra érvényes menetrend szerint közlekednek. Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

Várhatóan jelentősen megnő az ünnepek alatt az utasforgalom. Tavaly a pünkösdi időszakra több mint 600 ezren váltottak vasúti menetjegyet, ebben a bérlettel utazók nincsenek benne. A kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően: a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza közötti Nyírség InterCity-khez, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest között közlekedő Tokaj IC-khez és a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény IC-khez.  

InterCity,vonat, MÁV, utazás, bérlet
Fotó: Jászai Csaba / MTI

Nagyon sokan tervezik ilyenkor az utazásukat a Balatonhoz, emiatt a Budapest–Nagykanizsa közötti Tópart és a Budapest–Keszthely közötti Balaton InterCity-k, továbbá a Budapest–Tapolca vonalon közlekedő egy-egy sebesvonat is több kocsival közlekedik. A május közepétől érvényes előszezoni menetrend alapján már sűrűbben közlekednek a vonatok a főváros és a magyar tenger között, valamint több járat indul oda egyes nyugat-dunántúli városból is. Utazás előtt érdemes tájékozódni a MÁV honlapján a balatoni előszezoni közlekedésről: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vonattal-a-balatonhoz-az-eloszezonban

A vármegye- és országbérletet használók számára azt javasolja a közlekedési társaság, hogy a hosszú hétvégére tervezett utazásuk előtt böngésszék az orszagberlet.hu weboldalt, ahol nemcsak az újfajta bérletek felhasználásáról kapnak fontos információkat, de már külön Balaton menüpont segíti a tóhoz kirándulókat a megfelelő vonat kiválasztásában.

Érdemes elővételben megvásárolni a menet- és helyjegyeket a sorban állások elkerülése érdekében.  Vasúti jegyváltáskor az utasok 5 százalékos kedvezménnyel élhetnek az automatákat használva, és 10 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe az online jegyvásárláskor az Elvirát vagy a MÁV applikációt használva.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt május 26-án 10 órától május 29-én éjfélig vehetik igénybe.

Volánbusz változások

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul: május 28-án, pünkösdvasárnap munkaszüneti napon, május 29-én, pünkösdhétfőn a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, május 30-án, kedden a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

volán,busz,volánbusz,utazás,ingyenes utazás
Fotó: Karnok Csaba

A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/40761

A Volánbusz azt kéri utasaitól, hogy a kényelmetlenségek elkerülése érdekében utazásukat lehetőség szerint előre tervezzék meg a www.menetrendek.hu oldalon.

MÁV-HÉV változások

Pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn a HÉV járatai a munkaszüneti napokon megszokott menetrend szerint közlekedik, kivéve a H6-os HÉV, amely karbantartás miatt május 27-én és 28-án módosított menetrend szerint, megosztott útvonalon jár. A részletek: https://mav-hev.hu/hireink/h6-os-hev-megosztott-utvonalon-jar-harom-hetvegen).

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rekonstruálták egy 75 ezer éves neandervölgyi nő arcát

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián