Létrehozva: 2023.05.12.

Ez vár rád és kutyádra, ha rendőrségi ebet szeretnél belőle - videó

Kutyakiválasztási napot tart a rendőrség Dunakeszin. Az egyik fő feltétel, hogy a négylábú ne legyen ijedős.

Különös felhívást tett közzé a rendőrség a honlapján. Szolgálati kutyái utánpótlása érdekében május 23-án délelőtt 9-10 óra között a Repülőtéri utca 3. szám alatt várják azokat a gazdákat és kutyáikat, akik a kiírásban szereplő feltételeknek megfelelnek. 

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Néhány hónapja a Ripost megnézte, hogy miként is lehet egy kutyából rendőrségi, szolgálati eb, milyen feltételeknek kell megfelelniük az állatoknak.

Minimum egy éves legyen az eb

Nincs különösebb feltétele annak, hogy valaki castingra vigye a kutyáját a rendőrséghez, csupán annyi, hogy az ebnek be kell töltenie az egy évet. A kutyákat többféle feladattal tesztelik, hisz így derül ki, hogy alkalmasak-e arra, hogy a rendőrség kötelékébe kerüljenek, és nagy eséllyel az is eldől, vajon milyen munkára vásárolják meg az ebet. Ha valamelyik feladaton nem felelnek meg az állatok, vége a kiválasztásnak.

„Elsőként lövéstesztre kerül sor minden kutyánál. Itt egy gépkarabéllyal adunk le több lövést, miközben figyeljük a kutya reakcióit. Egyértelműen az a lényeg, hogy ne féljen a négylábú" - kezdte a Ripostnak Hajdú Tamás törzszászlós, mesterkiképző. A tenyésztőknek és a gazdiknak rögtön sorsdöntő ez a feladat, hisz ha a kutya berezel a dördülő hangtól, számára a kiválasztás azonnal véget ér.

A lövésteszt után mozgási és viselkedési feladatok következnek. Megnézzük, hogyan mozog a kutya épületen belül, csúszós talajon, idegen személyek, valamint különböző magassági viszonyok között. Ezt követően egy pincébe is levisszük őket, hogy lássuk, sötét, zárt helyen hogyan viselkednek

- folytatta a kiképző. Az alaptesztek után szétválasztják a kutyákat: a keresőkutyáknak különböző szagokkal szennyezett területen kell megtalálniuk kedvenc labdájukat vagy tárgyukat. Az őrző-védő ebeknél pedig megnézik, mennyire bátor a négylábú egy civil személlyel szemben, valamint egy látványos bátorságpróba keretében egy támadó személyt kell megfognia a kutyának.

A kiválasztás egyik leglátványosabb része a lövésteszt, ahol a négylábúak reakcióit figyelik. Amelyik kutya fél, nem vehet részt a többi feladaton Fotó: Ripost

Többféle feladatra keresnek kutyákat

Ha minden feladaton megfelelt az eb, bekerül a rendőrséghez. Az orvosi vizsgálatok után 25 napos megfigyelési időszak következik, majd célfeladattól függően 3,5-6 hónapnyi kiképzést kapnak a kutyák.

Képezünk járőr-, általános rendőr-, közterületi támogató-, kábítószer-, robbanószerkereső-, nyomkövető-, személykereső-, holttestkereső és szagazonosító kutyákat. Minden egyes részterületnek meghatároztuk a képzési programját, aminek a végén egy minősítő vizsgát követően mehet területre vagy feladatra az eb

 - mesélte Hajdú Tamás. A kiképző hozzátette: nem fajtát, hanem egyedeket keresnek, így nincs fajtakikötés.

„Az a szakmai tapasztalatunk, hogy a német juhász, belga juhász, holland juhászkutyák és ezek keverékei a legalkalmasabbak arra a képzési rendszerre és azokra a feladatokra, amiket meghatározunk számukra" - hangsúlyozta a szakember.

A bátorságpróbán támadást szimulálnak a kutyáknak, megnézik, hogyan viselkednek Fotó: Ripost

Kilenc évnél idősebbek nem lehetnek

Jelenleg közel 600 kutya teljesít szolgálatot a rendőrségnél. A négylábúakat csak akkor vihetik el kiválasztásra, ha betöltötték az egyéves kort.

Kiválasztási eljárásra 1-3 év közötti kutyákat várunk. Szabályaink szerint egy eb 9 éves koráig szolgálhat a rendőrségnél, ezután mehetnek "nyugdíjba". Ettől függetlenül a kutya vezetője, az állatorvos és az oktató dönthet úgy, hogy továbbra is aktív állományban marad a kutya, ha alkalmas arra, hogy ellássa a szolgálati feladatait

 - zárta az interjút Hajdú Tamás.

A kiválasztási eljárással kapcsolatban bővebb felvilágosítást hétköznapokon 07.30 és 13.00 óra közötti időben a +36-1/441-1981 és a 24-404 (BM) telefonszámokon kérhetnek az érdeklődők.
A kiválasztási eljárásra történő jelentkezés a [email protected] e-mail címen történik.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

hirtv.hu

Bayer show - Deutsch Tamás: Egyszer érdemes kipróbálni, hogy milyen a hazádhoz való hűség, a hazaszeretet jegyében politizálni + videó

hirtv.hu

Globál – Nem kell csatlakoznunk a BRICS-hez, már bent vagyunk! + videó

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Eddig tartott a tavaszias idő? Nem várt fordulatot vesz az időjárás

INSIDER

"Először a kezemet is vállból le akarták vágni" - így van most Péter, aki mellett felrobbant a gumiabroncs

INSIDER

Ütközött és a kocsi alá szorult a motoros - Három óra alatt három baleset a fekete hétvégén

INSIDER

Ez a férfi gyilkolhatott Szentesen, elfogatóparancsot adtak ki