Létrehozva: 2023.05.28.

Gyógyító erőt tulajdonítanak a pünkösdi harmatnak – hiedelmek és népszokások

A pünkösd egy változó ünnep, vagyis minden évben más időpontban ünnepeljük. Milyen napra esik idén, miért munkaszüneti nap pünkösdhétfő és mire emlékezünk ilyenkor? Íme a válaszok!

A pünkösd a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe húsvét és karácsony után. Az, hogy egy adott évben mely napra esik, attól függ, mikor van húsvétvasárnap. Az ezt követő 50. napon vagy 7. vasárnapon van ugyanis pünkösd. Mit ünneplünk ilyenkor, milyen hagyományok társulnak ehhez a jeles naphoz és miért munkaszüneti nap pünkösdhétfő? Most kiderül!

pünkösd
A pünkösd egy mozgó ünnep, idén május 28-ára esik (Fotó: Török János / Délmagyarország)

Mit ünneplünk pünkösdkor?

Pünkösdkor a szentlélek eljövetelére és az egyház születésnapjára emlékezünk. A Biblia szerint ezen a napon gyűltek újra össze Jeruzsálemben a Jézus halála után szétszéledt tanítványok. Miután pedig lángnyelvek képében megszállta őket az Isten, különböző nyelveken kezdtek el prédikálni az apostolok, aminek hatására ezrek tértek és keresztelkedtek meg egyetlen nap alatt.

A pünkösd eredete és jelentése

A pünkösd a görög pentékoszté, azaz ötvenedik szóból ered, vagyis a szentlélek eljövetelét már az őskeresztények is a húsvét utáni 50. napon ünnepelték. Az ókorban egyébként a pünkösd a húsvét utáni 50 napos időszak egészét is jelentette, például Szent Ambrus milánói püspök szerint ez az időszak egyetlen hosszú vasárnap, amit ugyanúgy kell megünnepelni, mint a húsvétot – olvasható a punkosdinfo.hu-n.

Ezért munkaszüneti nap pünkösdhétfő

Régebben pünkösdvasárnap mellett a pünkösdhétfő is ünnepnap volt, de a második vatikáni zsinat óta már nem külön egyházi ünnep. Ennek ellenére sok országban – köztük Magyarországon is – pünkösdhétfő továbbra is munkaszüneti nap. Emellett pedig 2018 óta a katolikus egyház pünkösdhétfőn üli meg Boldogságos Szűz Mária ünnepét.

pünkösd
Pünkösdkor a keresztények a Szentlélek kiáradását ünneplik (Fotó: KISS ANNAMARIE / Bihari Napló)

Ezek a pünkösd jelképei

A szentlélek eljövetelének legfőbb szimbóluma a fehér galamb, csőrében egy olajfaággal. Ez már a legkorábbi ismert ókeresztény ábrákon is feltűnik a római katakombákban. A galamb mellett szintén a pünkösdi szimbólumok közé tartozik a lángnyelv, a tűz és a szélzúgás is. A középkorban például pünkösdkor a lángnyelvekre utalva égő szalmát dobáltak le a templomok tetejéről, ezzel emlékezve a szentlélek eljövetelére.

A pünkösd időpontja és számítása

A pünkösd mozgó ünnep, időpontja mindig a húsvéthoz igazodik. Május 10. és június 13. közé esik attól függően, hogy az adott évben mikor van a húsvétvasárnap utáni hetedik vasárnap. Idén például május 28-ra esik, a következő években pedig előbb május 19-én, majd június 8-án ünneplik.

Pünkösdi szokások és hagyományok

Mivel pünkösd egy kiemelt ünnep, amiről ráadásul évszázadok óta megemlékeznek, számos népszokás kapcsolódik hozzá. Például úgy tartják, ha pünkösdkor szép az idő, akkor gazdag bortermés várható, de ha esik, az ritkán hoz jót. Sokan gyűjtenek ilyenkor harmatot is, mert úgy tartják a pünkösdi harmatnak gyógyító ereje van. Kenyeret viszont nem szabad ezen a napon sütni. Ekkor választják a pünkösdi királyt és királynőt is. Az ügyességi próbákkal választott pünkösdi király hatalma egy évig tart, ez idő alatt pedig minden lakodalomba ellátogathat és ingyen ihat a kocsmában. Ilyenkor van a csíksomlyói búcsú is, ami az egyik leghíresebb búcsú és egyben a legnagyobb zarándokesemény is. Minden évben több százezren látogatnak el a csíksomlyói kegytemplomhoz és a közelben megrendezett nagyszabású szabadtéri misére.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Játék nélkül juthat fel az elit vb-re a jégkorong-válogatott

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk

INSIDER

Már a legszörnyűbbtől tartanak: TBC-kezelés után veszett nyoma Renátának

INSIDER

"Lehet, hogy még közöttünk jár" - Még mindig keresik a szentesi Andrea gyilkosát, rettegnek a helyiek