Létrehozva: 2023.05.16.

„Előbb tanultam meg a cicák és kutyák nyelvén, mint az emberekén” – Zsófi a TikTok macskaterapeutája

Osvald Zsófia egy éve foglalkozik viselkedés problémás házikedvencekkel. A fiatal macskaterapeuta a TikTok-on mutatja meg, hogyan szoktatható le cicánk a rossz szokásairól.

Szerző K.D.R.

Zsófi egy éve indította el kutyakiképző és macska viselkedés tanácsadó vállalkozását, munkásságát azonban már három éve követhetjük a TikTok-on. A fiatal úttörő mindig is állatbarát volt, mentett kutyák és cicák között nevelkedett és már gyermekkorában zoológus akart lenni. Az élet azonban a művészetek felé terelte, egészen addig, míg a vérében csörgedező állatszeretet nem kerekedett felül és kezdett bele TikTok csatornájába, ahol osztatlan sikert aratott cicás videóival.

Zsófia mindig is állatszerető volt, egy éve pedig terapeutaként is foglalkozik velük. Fotó: Osvald Zsófia

„Nem gondoltam, hogy ekkora az igény cicaterapeutára Magyarországon"

Osvald Zsófia a szakdolgozatához kapcsolódóan kezdett bele TikTok csatornájába, ahová oktató jellegű videókat töltött fel a cicájával kapcsolatban. Őt is meglepte, hány embert érdekelnek ezek a videók. Mostanra több, mint 90 ezer ember követi őt a videómegosztón, egy éve pedig belekezdett saját vállalkozásába is, Mancsterapeuta néven. 

Általában olyasmivel keresnek fel engem, hogy szoktassam le a cicákat rossz szokásaikról, vagy épp segítsek rászoktatni, megtanítani jó dolgokra. Sokat dolgozok lelkileg beteg vagy szeparációs szorongásban szenvedő állatokkal, de az sem ritka, hogy egy megvadult, agresszív cicához hívnak segítségül

– mesélt praxisáról Zsófia, aki szerint sok dolgot nem tudnak a gazdik a macskákról, mint például, hogy a dorombolás nem csak pozitív érzéseket jelenthet egy cicánál, hanem azt is, hogy problémája van és ezzel nyugtatja saját magát. 

„Sok gazdi nem tudja, hogy a cicája nem azért lusta, mert nem szeret játszani, hanem mert nem tudják jól stimulálni a ragadozóösztönét. Ahogy azt sem tudják, hogy a cica fél a víztől, de érdekli is őt és vonzza, hiszen ösztönösen tudja, hogy onnan tudna halat fogni, ezért játszik a vizes tálkával, borítja ki” – mesélt a cicákra jellemző tévhitekről Zsófi. 

Zsófinak egy saját cicája és kiskutyája is van (Fotó: MATRAI)

„Ugyanolyan fontos egy háziállat mentális egészsége, mint egy emberé"

Zsófi úgy dolgozik a gazdikkal, hogy teljes képet kapjon az állatokról. Sokszor egy egész listát ad nekik, amikről videót kell készíteniük, hogy felmérje, hogyan viselkednek a cicák otthoni körülmények között. Ez után budapesti ügyfelek esetén jöhet a személyes találkozás az állatokkal, majd a tanítás, vagy a rossz berögződésről való leszoktatás. 

Manapság már mindig van a táskámban cipőfűzőzsinór, ha épp egy cicát meg kell kicsit mozgatni és játékra hívni, de nem ritka az sem, hogy segíteni kell két cica összeszoktatásában, vagy épp egy költözés utáni stressz van a cicában, amit meg kell oldanunk

– mesélt a munkájáról. Vannak azonban extra esetek is, amikor a macska a TV képernyőn élesíti a körmét és arról kell leszoktatni, vagy agresszíven támad a cica a saját gazdájára is. 

„Van, hogy a kinevelés nem elég, állatorvos segítsége kell, mert lehet, hogy szervi probléma áll a viselkedés mögött. Ilyenkor a helyzetet felmérjük, hogy mikor csinálja, megnézzük, hogy miért csinálja és  felülírjuk egy másik berögződéssel.”

Zsófinak magának is van egy sziámi cicája, akit sok videóban bemutat. A 3 éves kiskedvencnek is van egy berögződése: méghozzá, hogy lámpaoltás után felkel és enni kezd. Akkor is, ha előtte már evett és nem is éhes. Ilyen érdekes esetekről és azok kineveléséről is készít videókat Zsófi TikTok-ra, az oktató tartalmak mellett.

A macskaterapeuta tartalmai tehát nem csak szórakoztatóak és cukik, de nagyon hasznosak is és egy olyan lehetőségre hívják fel a figyelmet, amit eddig csak a kutyusoknál használtunk ki. Ahogy a kutyatrénerek a kutyusok viselkedésére tudnak hatni, úgy Zsófi a cicákra is odafigyel és rengeteg gazdinak segít országszerte, sőt külföldön is. Osvald Zsófiának annyi a munkája, hogy már ő maga is alig győzi, de imádja minden percét. A jövőben online előadásokat is tervez tartani, amiben gazdiknak segítene olyan feladatokat bemutatva, amit a cicák képesek megtanulni. 

„Szerintem nagyon fontos, hogy a gazdik tudatosítsák magukban: az állatok mentális egészsége is ugyanolyan fontos, mint az embereké. Nekik is kijár a mentális egészség, a stresszmentes mindennapok. Persze nem kell minden helyzetben terapeutához fordulni, de van, hogy egy gazdi nem is tudja, hogy kisállata például szeparációs szorongásban szenved, és minden alkalommal, amikor kilép a házból a kisállat sír utána, depressziós lesz vagy túlreagálja az idegrendszere a helyzetet. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk az állatainkra, éppúgy mint a szeretteinkre” – zárta gondolatait az úttörő fiatal.

 

Szerző K.D.R.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mindenkit sokkol a snooker-világbajnokságon gusztustalankodó sztár

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

vg.hu

Ezt sokan benézték: tévedés, hogy a románok jobban élnének, mint a magyarok – de akkor mi van a háttérben?

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

mandiner.hu

Elittársaságba került Magyarország, már most teljes a siker

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

„Ő volt az első rock and roll gitáristen” - Zokogva közölte családja, elhunyt a Grammy-díjas zenész

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki