Létrehozva: 2023.05.20.

Kvíz: Most van a nyitott főzdék napja! Neked melyik a kedvenc söröd?

A különleges sörök mellett kézműves sajtokat, párlatokat, környékbeli finomságokat is kóstolhatnak szombaton a programokra ellátogatók.

Május 20-án, szombaton nyugodtan otthon hagyhatjuk a jogosítványt, mert az ország kisüzemi sörfőzdéi egy nagyon jó programot találtak ki. Egy nap erejéig megnyitják kapuikat, hogy bepillanthassunk a kulisszák mögé.

Május 20. a Nyitott Főzdék Napja. (Képünk illusztráció) Fotó: Master1305 / Shutterstock

A Nyitott Főzdék Napján a sörkóstolás és vásárlás mellett lehetőség lesz a sörfőzdék működésének, a sörkészítés folyamatának, illetve a sör alapanyagainak megismerésére. Ez főzdetúrákat, sörkóstolókat, finom falatokat és persze vásárlási lehetőséget is jelent, mindezt bennfentes helyszíneken.

A résztvevők közül több sörfőzde is bemutat majd új termékeket. Lesz ahol kézműves sajtokat, párlatokat, környékbeli finomságokat is kóstolhatnak majd a látogatók! A főzdetúrák egy része ingyenes, de mindig tájékozódjatok a részletekről!

Érdekességek a sörkészítészről

A sör definíció (és a Magyar Élelmiszerkönyv) szerint malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, legtöbbször alkoholtartalmú ital.

A sörgyártáshoz használt maláta tulajdonképpen csíráztatott és aszalt árpa. A malátázás, ha nem is tartozik a szigorúan vett sörfőzés folyamatába, annak egy elengedhetetlen előkészítő folyamata.

A komló ma a sör legfontosabb, és legáltalánosabban elterjedt fűszere. A komló adja a sör jellegzetes keserű izét. Szerepe azonban nem csak ebből áll, a komlóban található alfa-savak csíraölő és konzerváló hatása jelentősen megnöveli a pasztőrizálatlan eltarthatósági idejét.

A víz a sörgyártás harmadik, talán legfontosabb eleme. A sörgyártásra alkalmas, jó víznek abszolút tisztának, szagmentesnek és lehetőleg minél lágyabbnak kell lennie. Emiatt a legalkalmasabb a források és mélyfúrású kutak vizei.

Az erjedés mechanizmusa, amely során a cukor alkohollá és szén-dioxoddá alakul, sokáig rejtéjes folyamat volt a sörfőzők előtt. Magát a jelenséget természetesen már ősidők óta ismerték, de annak okát nem tudták.

Jöjjön egy kis sörtörténelem

Már az ókor kezdete előtt, a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja egy Szudánban kiásott, közel 7000 éves edény, amelyben sör maradványait mutatták ki. Szintén agyagkorsóban, az észak-kínai Jiahuban is találtak mintegy 9000 éves sörmaradványokat, amelyeket mézzel, galagonyával és szőlővel ízesítettek. Pontosan nem tudjuk, mikor készítettek először sört, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is főzték a Kr. e. 5. évezredben. Egyiptomban a rabszolgáktól a gazdagokig népszerű ital volt.

A sörkészítés legrégibb írásos bizonyítéka, a Blau-táblák Mezopotámiából, az i. e. 3. évezredből származik. A sörkészítést ekkor már törvényben szabályozták.

A sörfőzés hagyománya nagyban kapcsolódik a kolostorokhoz. A parasztok az egyházi adót gyakran sörben fizették meg, illetve a szerzetesek saját maguk is főzték a sört, hogy megkönnyítsék a böjtölést, mivel az ivás nem tilos a böjt alatt sem. A középkorban a sörfőzés terén a kolostorok álltak az élen.

A középkor végi serfőző céhek az ipari forradalom során átadták a helyüket serfőzdéknek, amik idővel sörgyárakká nőttek. Ezekből pedig az utóbbi évtizedekben a felvásárlások és egyesülések nyomán nagy söripari konszernek jöttek létre.

Teszteld a tudásod az alábbi kvízzel!

kvíz

Mikor van a Nyitott Főzdék Napja?

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmasan megváltoztak a Dawson és a haverok sztárjai - megdöbbentő képek

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

magyarnemzet.hu

A dühös Medvegyev válaszlépést sürget az orosz vezetéstől

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért

INSIDER

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat

INSIDER

Orbán Viktor üzent: „Budapesten változás kell!”

INSIDER

Vitályos Eszter: sorsdöntő választás lesz június 9-én Magyarországon