Létrehozva: 2023.05.18.

Országszerte összefogtak az emberek az áradással szemben: Nógrádban a homokzsákok is előkerültek

Megdöbbentő felvételek és képek kerültek ki az internetre a falvakat sújtó áradásokról szerdán. Az emberek kétségbeesve posztolták ki, hogy egész utcákat lepett el a víz az esőzések miatt.

Szerző K.D.R.

Szinte folyóvá változtak az utcák több településen is az országban. Szerdán napközben Nógrád vármegyéből érkeztek aggasztó fotók és hírek: Nógrádsipeket, Rimócot és Szécsényt is elérte a víz a sok esőzés következtében. Az előbbiek esetében szerdán, késő délután már a homokzsákok pakolásához kértek segítséget a helyiek. Két napja az ország másik feléből, Pécsről is rossz híreket jelentettek, ahol a Vince utca folyóvá változott, de külföldön még tragikusabb a helyzet.

Nógrádsipeken már az udvarokba is befolyt a víz.Fotó: Facebook / Pifka Ferenc

Apokaliptikus hangulat: ellepte a víz az utcákat Nógrád vármegyében

SOS! Nógrádsipek faluközpontba segítséget várnak homokzsákot pakolni. NAGY A BAJ!

– ilyen és ehhez hasonló posztok lepték el szerda délután a Facebook-ot, amikor a sok esőzés miatt az emberek alig tudtak közlekedni a faluban. A házak udvarára is beömlött a víz és a sár, és homokzsákok pakolására hívták össze a környéken élőket a faluba. Az esőzés miatt a helyi víztározó vízállása is tetőzött a helyiek bejegyzése szerint, két méter magas volt a víz a tározóban, onnan pedig egy csövön folyt le a faluba. 

„Hatalmas károk vannak, legfőképp anyagi jellegűek. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de több ház és autó is érintett. Hogy pontosan mennyi, azt még nem tudjuk, a víztározót most ellenőrzik, hogy mennyire magas a vízszint. Jelenleg is zajlik a mentés, de sajnos most is esik az eső és ez megnehezíti a helyzetünket”

– nyilatkozta a Ripostnak Patrik, egy helyi lakos. 

Többször is volt már, hogy a faluba nagy mennyiségű víz érkezett, de mindig csak az egyik irányból. Szerdán egyszerűen minden irányból dőlt a víz a faluba, a hidak használhatatlanok voltak, az embereket traktorral kellett kimenteni a házakból, mert csak azokkal tudtunk benyúlni értük

árulta el a Ripostnak egy másik sipeki lakos, Doman Imre, aki hozzátette, hogy estére a víz lement, most már csak a károkat mérik fel, amiből van bőven. 

 

Háromszázan jöttek a nógrádi falvakba segíteni

Imre kiemelte, hogy ahogy szóltak, hogy baj van, fél órán belül már jöttek is a segítők a zsákokkal és a homokkal. Állítása szerint háromszázan is voltak, akik azon fáradoztak, hogy mentsék az embereket és a falut a víztől. Nem volt jobb a helyzet azonban a szomszéd településen, Rimócon sem, hiszen Nógrádsipekről a víz Rimóc felé távozott. A Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület pár órája azt írta Facebook-oldalán: 

Ismerősök által értesültünk arról, hogy a Nógrádsipeken lezúdult nagy mennyiségű csapadék áradást eredményezett. Gyors telefonos tájékozódást követően egyesületünk 7 fővel érkezett a helyszínre, ahol segédkeztünk a kárfelmérésben, és a védekezésben. Éjszaka az ár csökkenésével átirányítottak Rimóc településre, ahol hasonló volt a kár mértéke, ugyanis Nógrádsipekről a víz Rimóc felé távozott. Itt az elárasztott pincékből a víz kiszivattyúzását kaptuk feladatnak. Az anyagi károk mértéke felbecsülhetetlen... A káreset felszámolásában több önkéntes egyesület is aktívan részt vett.

Traktorokkal mentették a lakosokat Nógrádsipeken. Fotó: Doman Imre

Nem csak Nógrádban okozott áradást a sok eső

A vízgyűjtő területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban, az érkező vizet ahol lehet, a hullámtérbe vezetik – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Azt írták, az elmúlt napokban a dunai és részben a tiszai vízgyűjtőkön területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadék hullott, helyenként 60-80 milliméter, ami több magyarországi folyón is árhullámot indított el. Az előrejelzések szerint a következő 5-6 napban további jelentős esőzésre már nem kell számítani, a komoly csapadék mennyiség szerda hajnalig lehullott a Duna vízgyűjtőjén. Területi átlagban 10 millimétert meghaladó csapadék várható még a Sajó, a Hernád és a Zagyva vízgyűjtőjén, Budapestnél a Duna tetőzését pedig május 20-ára várják, 526 centivel.

A sok csapadék több településen is áradást okozott. Fotó: Doman Imre

Külföldön is pusztít: 9 halottat követelt az áradás Olaszországban

Az elmúlt napok heves esőzései miatt látványosan megemelkedett a Duna vízszintje Bécsnél. A folyó Korneuburgnál tetőzött csütörtök hajnalban, akkor 5,60 méteres vízszintet mértek a szakemberek. Gerald Loew, a Bécsi Vízügyi Osztály vezetője azonban felhívta a figyelmet, hogy aggodalomra semmi szükség, mivel bár a jelenlegi vízszint magas, komolyabb veszélytől nem kell tartani. Az időjárás előrejelzések ráadásul azt mutatják, hogy csütörtök estétől javulhat a helyzet.

Az osztrákoknál jóval szorultabb helyzetben vannak az olaszok. A hivatalos adatok szerint kilencen meghaltak, több mint 13 ezer embert pedig evakuáltak az elsősorban Emilia-Romagna tartományt sújtó áradások miatt. A helyzet továbbra is kritikus a katasztrófavédelem szerint. A régió közlekedése megbénult, öt megye van teljesen víz alatt. Más tartományokból tűzoltóegységek érkeztek segíteni, hétszáz tűzoltó mintegy húsz helikopter segítségével végzi a mentést.

A halálos áldozatokat Forli és Cesena város térségében, valamint Cesenatico tengerpartján találták meg. Az egyik férfi a feleségével a birtokán igyekezett biztonságba helyezni a mezőgazdasági gépeket, amikor az ár elsodorta. A férfi holttestét a közelben megtalálták, a feleségét húsz kilométeres távolságra vitte az ár. Egy másik férfi a saját autójában halt meg, miután az ár elsodorta. A járművet a mentők még nem tudták megközelíteni.

A katasztrófa miatt törölték a hétvégére tervezett Forma–1-es Emilia-romagnai Nagydíjat. A kialakult körülmények között nem tudták volna elég biztonságossá tenni a szurkolók, csapatok és egyéb személyzet számára, így ez volt az egyetlen helyes és felelős lépés.

 

Szerző K.D.R.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Vidnyánszky Attila: Tényszerűen nem igaz, amit Udvaros Dorottya mond

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

metropol.hu

Zokogásban tört ki Szandi kislánya miatt - egyenesen Amerikából érkezett a levél

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk