Létrehozva: 2023.06.20.
Módosítva: 2023.06.21.

Czermann János: a honvédség számára felbecsülhetetlen a nyugállományú katonák tapasztalata

A Magyar Honvédség számára felbecsülhetetlen a nyugállományú katonák tapasztalata: példát mutatnak katonai erényekből, hagyománytiszteletből, hazafiságból, ezért továbbra is "számítunk rájuk" a honvédség és a civil lakosság közötti kapcsolat erősítésében - mondta a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.

Czermann János az Obsitos-program tájékoztató kiadványának bemutatóján, a Bálna Honvédelmi Központban emlékeztetett: 2020-ban indították a programot, amelynek 2023-ban sem lehet más a célja, mint hogy szövetséget ajánljon a nyugállományú katonáknak, hogy "együtt, egymás erejére támaszkodva", közösen építsék a jövő haderejét. Hozzátette: a veszélyek korába léptünk, nem lehet halogatni a jövő haderejének megépítését. Modern, ütőképes, high-tech, 21. századi, a kor kihívásaira reagálni képes hadsereget építünk - fogalmazott, hozzátéve, ehhez nem elég önmagában a technológiai fejlesztés, szükség van hozzá fiatalokra, akik "értik az új világot", de szükség van "a nyugállományúak, a régi harcostársak tapasztalatára, hogy ne tévedjünk el az úton".

Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond az Obsitos-program tájékoztató kiadványának bemutatóján
Czermann János Fotó: MTI

Kiemelte: az engedelmesség, harc közbeni heroizmus, becsület, lojalitás és az önfeláldozás erénye olyan időtlen érték, amely a nemzet létének, egységének, fennmaradásának elengedhetetlen feltétele.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos elmondta: több mint egy éve háború dúl az ország szomszédságában, Magyarország ebben a helyzetben a béke pártján áll, de "a békéhez erőre van szükség", ezért a kormány különösen fontosnak tartja a haderő fejlesztését, a honvédség megerősítését. Ebben a feladatban számítunk a nyugállományú katonák egy élet alatt megszerzett komoly szakmai tapasztalatára is - mondta, kiemelve, csaknem 30 ezer nyugállományú katona él Magyarországon. Ők olyan magyar hazafiak, akik egész életüket a haza védelmének szentelték - fűzte hozzá.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója bemutatta az A hazáért mindhalálig című kiadványt. Fotó: Mogyorossy Marton

Mint mondta, a kormány és a honvédelmi vezetés párbeszédet folytat a nyugállományú katonákkal: kíváncsi a véleményükre és szakmai tapasztalatukra, ugyanakkor tájékoztatja őket - többek között - a haderőreformról. Ennek érdekében országjárást indítottak, eddig mintegy harminc helyszínen több mint négyezer nyugállományú katonával folytattak szakmai párbeszédet. Közlése szerint az Obsitos-program keretében készült el a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Honvédelmi Minisztérium A hazáért mindhalálig című kiadványa, amelyet az országjáráson megkapnak a nyugállományú katonák.

A kiadványban tájékoztatást adnak a nyugállományú katonáknak többek között az idén indított toborzókampányról, a haderőreformról, az új katonai eszközökről, az önkéntes tartalékos rendszerről, valamint a védelmi kiadások emelkedéséről.

A miniszterelnöki biztos köszönetet mondott azoknak a szervezeteknek, érdekképviseleteknek, amelyek összefogják a nyugállományú katonákat.

Faragó Fanny, a Magyar Honvédség toborzókampányának egyik arca, tartalékos hadnagy szelfit készít Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára (b) és Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos társaságában az Obsitos-program tájékoztató kiadványának bemutatóján a Bálna Honvédelmi Központban  / Fotó: Kovács Attila / MTI

Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének elnöke a kiadvány bemutatóján elmondta, a 2000-ben alakult szövetségnek 21 tagszervezete van, mintegy hétezer taggal. Kiemelte: a honvédségi nyugdíjasok ragaszkodnak a múltjukhoz, elkötelezettek a haza védelmében és magukénak érzik a haderőfejlesztési programot.

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, a szövetséget 1990-ben hozták létre, a hazafiság eszméjére épülő honvédelem ügyének szolgálatára, történelmi katonai hagyományok ápolására, a katonabajtársak összekovácsolására és a szociálisan rászorulók támogatására. A szövetségnek ma 91 tagegyesület és három tagszövetség a tagja, ezek összlétszáma meghaladja a kilencezret.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas csapás érte a Real Madrid világsztárját

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

mandiner.hu

Ezt is megéltük: irigykedve harcolnak Magyarország ellen a spanyolok

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria