Létrehozva: 2023.06.06.
Módosítva: 2023.06.06.

Dr. Kasza Gyula: Igazságtalan az Európai Bizottság döntése a kutatókról

A magyar kutatókat is ellehetetleníti, megfosztja a nemzetközi sikerektől az Európai Bizottság azzal, hogy az alapítványi egyetemeket kizárja az Erasmus és Horizont európai programból. Dr. Kasza Gyula is elmondja érveit az Európai Parlamentben.

Június 7-én felszólalnak az Európai Parlamentben a magyar felsőoktatási intézmények rektorai, kutatói és hallgatói az Európai Bizottság azon intézkedésével szemben, amely kizárja az alapítványi fenntartású egyetemeket az EU által finanszírozott Erasmus és Horizont Európa programból. Az EU többek közt arra hivatkozik, hogy az alapítványi egyetemeken a kormány befolyása érvényesül, ám az érintettek hangsúlyozzák: a nemzetközi kutatások és ösztöndíjprogramok terén ez biztosan nem így van. Dr. Kasza Gyula, az Állatorvostudományi Egyetem docense, kutatócsoport-vezetője a magyar kutatókért emel szót az Európai Parlamentben.

 Az Európai Bizottság megfosztja a magyar kutatókat a nemzetközi sikerektől Fotó: Facebook

Az EU LIFE program keretén belül dr. Kasza Gyula és csapata indította el a Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzési társadalmi programját „Maradék nélkül” néven. Az eredményesen zárt LIFE projektek közül egy nemzetközi szakmai zsűri választja ki a legjobb hármat, három kategóriában. A Maradék nélkül projekt a Környezetvédelem kategóriában bejutott az első 3 közé és rengeteg közönségszavazatot kapott.

A kutatócsoportunk eljutott odáig, hogy számos nemzetközi kutatásban veszünk részt, és a régi partnereink mellett ma már új konzorciumok is rendszeresen hívnak is minket 

– mondta el lapunknak dr. Kasza Gyula. „Az egyik sikeres programból következik egy másik, majd egy harmadik. Vannak olyan kutatóintézetek a partnereink között, amik Európa vezető intézményei közé tartoznak, s akikkel most már nagyjából tíz éve dolgozunk együtt. Beérett a munkánk gyümölcse. Nagyon jó emberi kapcsolatok, barátságok alakultak ki, de ami ennél még fontosabb, hogy olyan kutatási együttműködés jött létre, aminek segítségével fel tudunk zárkózni Európa élvonalához. Így egy magyar doktorandusz hallgató, fiatal kutató úgy is be tud kapcsolódni a nemzetközi tudományos közéletbe, hogy közben Magyarországon marad, és a munkájának haszna is jelentős részben itt csapódik le. Ennek a kulcsa az, hogy közös programjaink lehessenek. Ezek úgynevezett közvetlen uniós finanszírozású kutatási programok, mint amilyen a Horizont Európa is. Ez azt jelenti, hogy egy konzorcium részeként pályázunk, és a döntést az Európai Bizottság hozza meg, méghozzá úgy, hogy professzionális szakértőket kérnek fel, akik elbírálják a pályázatokat. Mi nem is ismerjük ezeket a szakértőket, tehát semmilyen ráhatása nincs a magyar kormánynak, és természetesen nekünk sem, hogy ki hol bírálja el a pályázatokat és ez jól is van, mert így a legjobb nyer” – fejtette ki dr. Kasza Gyula a Ripostnak.

 dr. Kasza Gyula,
Dr. Kasza Gyula a magyar kutatókért emel szót az Európai Parlamentben Fotó: Molnár Péter

Nem a magyar kormány ítéli oda a pénzeket, nem a magyar kormány dönt a pénzek elosztásáról, és nem a magyar kormány ellenőrzi ezeknek a pénzeknek a jogszerű és a célszerű felhasználását. Ez mind az Európai Bizottságban történik. Most ezek után zártak ki minket ezekből a programokból, amiket olyan forrásból fizetnek, amiket közvetlenül ők ítélnek oda, és ők is ellenőriznek

– hangsúlyozza az egyetemi docens.

Az elmúlt tíz évben körülbelül egy tucat Horizont programot nyertek el, és ezeknek egy jó része már le is zárult.

„Soha nem merült fel korrupció gyanúja, az ellenőrzés során soha nem volt olyan megállapítás, ami miatt vissza kellett volna fizetni összegeket. Mindeközben nem kaptam soha senkitől olyan utasítást, hogy az elnyert forrásokat hogyan kellene itthon elköltenem, a kutatócsoport tagjait hogyan válasszam ki, kinek milyen juttatásokat kell adnunk” – utasította vissza a brüsszeli vádakat dr. Kasza Gyula, aki úgy érzi, hogy alaptalan a bizalmatlanság a magyar kutatókkal szemben.

A kormány is mellettük áll

A magyar kormány álláspontja az, hogy kitart a hazánk jövőjét szolgáló, a felsőoktatást megújító intézkedések mellett, és nem engedi, hogy hallgatóinkat, oktatóinak és kutatóinkat jogtalan sérelem érje. Brüsszel a diákokat és az egyetemi oktatókat bünteti, hiszen a forrásokat közvetlenül ők használják fel.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Még egy helyben állni is nehéz a világ legmeredekebb utcáján - képek

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

mandiner.hu

Szanyi Tibor elárulta, mikor érezte meg az amerikaiak „illatát” Magyar Péter körül

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

hirtv.hu

Donáth Annáék a TikTokon kapálóznak + videó

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Dráma Tatán: minden előzmény nélkül esett össze holtan egy 50 éves nő

INSIDER

Szentesi késelés: ismerte gyilkosát az áldozat, személyes bosszú állhat a háttérben

INSIDER

Szentkirályi Alexandra gazt kaszált Kőbányán, küldött is egy csokorral Karácsonynak belőle

INSIDER

"Angyalok őrizzék álmaitokat!" - Rengetegen gyászolják a tragikus motorbalesetet szenvedő szerelmespárt