Létrehozva: 2023.06.06.

Életveszély: kopott zebrák borzolják a kedélyeket Zuglóban

Komoly problémát okoznak az elkopott bicikliutak és a zebrák Budapesten.

Egyre tarthatatlanabb a helyzet az észrevehetetlen gyalogátkelőhelyek miatt Zuglóban, a baloldali városvezetés és a főváros azonban nem tesz semmit. A Szugló utca-Miskolci utcai kereszteződésnél szinte alig látszik a zebra, a hiányos festésű gyalogátkelőhelyek ugyanakkor rendkívül balesetveszélyesek.

Miskolci Szugló
Szinte a felismerhetetlenségig kikoptak a zebrák a Szugló utca-Miskolci utcai kereszteződésnél Fotó: Metropol

A helyzet tarthatatlansága miatt Borbély Ádám fideszes képviselő  tavaly képviselőtársával együtt levélben fordult Horváth Csaba szocialista polgármesterhez, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjaként is tegyen azért, hogy az egyes csomópontok balesetveszélyes állapota megszűnjön. Ám úgy néz ki idáig, semmi sem történt az ügyben. 

A képviselő korábban azt mondta a Metropolnak, hogy a nagy forgalmat bonyolító közlekedési csomópontok elsődlegesen fővárosi fenntartásúak, így azoknak a gondozása a Fővárosi Önkormányzat cégeihez tartoznak, mivel nekik kellene biztosítani azt, hogy rendesen fel legyenek festve például a zebrák és a bicikliutak, amelyek Zugló-szerte elhanyagoltak. 

„Úgy látszik, Karácsony Gergelyre hiába várunk, hiszen 3 éve nem tesz semmit azért, hogy a fővárosi gyalogosok biztonságosan közlekedhessenek. Ezért Zuglónak át kellene vállalnia a főváros feladatát, és ha nem megy másként, saját forrásból kellene fizetnie a bicikliutak és zebrák felfestését és ezeknek az óriási forgalmat bonyolító kereszteződéseknek a biztonságossá tételét”

– hívta fel a figyelmet a képviselő.

Pillangó utca
Nem látszik rendesen a zebra a Pillangó utca és Fogarasi út kereszteződésénél Fotó: Metropol

A politikus úgy véli, Horváth Csabáék lételeme a zuglóiak sarcolása, miközben fővárosi MSZP frakcióvezetőként képtelen a zebrák időben történő felfestésének megoldására.

Horváth Csabáéknak előbbre való a kerületiek megsarcolása, mint a gyalogosok biztonsága. Mi mást is várhatunk tőlük?

– fakadt ki a politikus.

Hasonló állapotok uralkodnak a Fogarasi út-Pillangó utcai kereszteződésnél is. Sőt egy picit tovább sétálva a Dongó u. 2/a kapuja előtt már egy illegális szemétlerakó is felütötte a fejét, sőt az óriásplakát alatt a növényzet is elszabadult. A környék szemmel láthatóan évek óta nem gondozott. 

Miskolci Szugló
A Miskolci-Szugló utca kereszteződése egy másik szögből Fotó: Metropol

Budapesten már régóta komoly gondot okoznak az elkopott zebrák és a sávokat jelölő terelővonalak. Az elmaradt karbantartási munkálatok miatt ezzel nemcsak az autósokat keverik balesetveszélyes helyzetekbe, hanem a gyalogosok élete is könnyen veszélybe kerülhet.  

Sok helyen még a zebra felfestés is lekopott, olyan helyen is például, mint a lámpás kereszteződésekben, ahol nem kötelező elhelyezni a zebra táblát. Amíg a lámpa működik, addig jó, de hogyha sárgán villog, akkor szegény gyalogosok meg az autósok sem tudják, hogy ott gyalogosátkelőhely van

nyilatkozta tavaly augusztusban a Metropolnak Pető Attila, aki autós oktatóként állandóan Budapest utcáit rója.

A szakember szerint jogszabály kötelezi a közút kezelőjét arra, hogy nem lehetnek ilyen lekopott útburkolati jelek. Mint mondta a 11/2001. KöViM rendelet szerint: „Az útburkolati jeleket tisztán, jól látható állapotban kell tartani. Ahol ezek a követelmények nem teljesülnek, az útburkolati jeleket fel kell újítani. Különös gonddal kell megítélni azoknak az útburkolati jeleknek a felújítási gyakoriságát, amelyek kötelezettségekre hívják fel a járművezetők figyelmét.”

A biciklisávok is borzalmas állapotban vannak Fotó: Máté Krisztián 

Ha jön egy külföldi vagy egy vidéki, ő honnan tudná, hogy merre kell menni, sokszor csak a szerencse menti meg őket a balesettől.

– hívta fel a figyelmet Pető Attila.

A fővárosban a legtöbb forgalmasabb út, amelyen tömegközlekedési eszközök járnak menetrendszerűen, azok a fővárosi Közút kezelésébe tartoznak. Ám úgy tűnik, hogy számukra a biciklisávok felfestésére van alapanyag, a terelővonalak és zebrák rendben tartására nincsen. Ráadásul a Karácsony Gergely nevével fémjelzett biciklisávok, amelyeket pár éve éve festettek fel, már szörnyű állapotban vannak. 

A Metropol a friss ügyekkel kapcsolatban megkereste a Zuglói Polgármesteri Hivatalt, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Tavaly nyáron például alig látszott a Könyves Kálmán körúton, közel a Kőbányai úti kereszteződéshez, hogy hol is kéne megállnia a járműveknek, ha tilos jelzést kapnak  Fotó: Metropol

Mint, ahogyan arról korábban beszámoltunk, március közepén öt embert sodort el egy járókelők közé hajtott autó a metró és az 1-es villamos közötti járdaszigetről a Hungária körút és a Kerepesi út kereszteződésénél. A közlekedési csomópontnál elkoptak a zebrák és a bicikliút, a forgalom  pedig megnövekedett.

A Metropol videóját itt nézheted meg:


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

life.hu

Láttad már Nicole Kidman húgát? Így nézne ki a színésznő, ha nem plasztikáztatott volna: fotók

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!