Létrehozva: 2023.06.14.

„A véradás az életemet mentette meg" – 100+1 hírességgel rajtolt el a Visz a vérem véradó kampány - Videó

Neves színművészek, énekesek, sportolók, modellek és tiktokkerek vállalták a Visz a vérem véradó kampányban , hogy hírét viszik: vért adni jó, életmentő és pótolhatatlan. A kampány megnyitóján többen részt vettek azok közül is, akiknek az életét a kapott vér mentette meg.

Az influenszer fogalmat már egyre többen ismerik, „véradó influenszerekről" azonban még keveset hallhattunk. A Visz a vérem véradó kampány mégis azt tűzte ki célul, hogy 100+1 véleményvezér segítségével hívja fel a figyelmet a véradás fontosságára, híres emberek és érintettek bevonásával. A kampány megnyitóján ott járt Csáky Soma is, aki a 101 véradó influenszer egyike lett. Tavaly nagyfeszültségű áramütés érte és 100 egységnyi vérre volt szüksége a túléléshez.

Soma tavaly ilyenkor még élet és halál közötti állapotban volt, ma pedig ő az egyik véradó influenszer. Fotó: Beküldött fotó

„Az emberek véradása mentette meg az életemet"

Csáky Soma tavaly ilyenkor még élet-halál között lebegett, miután súlyos áramütés érte őt Sárospatakon, amikor egyik barátja életét próbálta megmenteni, akit megrázott az áram egy vagon tetején. A fiatal fiú maga is lángra kapott, a mentés közben 25 000 volt erősségű áram rázta meg Somát. Testének több mint 50%-a megégett, izmok, idegek váltak hamuvá egyetlen pillanat alatt. Az akkor durva égési sérüléseket elszenvedő fiú a 100 egységnyi vérnek köszönhetően túlélte a balesetet, most pedig másokon szeretne segíteni azzal, hogy a „Visz a vérem véradó kampányának" egyik influenszere lett. Soma a kampány megnyitóján is részt vett és boldogan nyilatkozott a Ripostnak.

Hihetetlen érzés számomra, hogy egy év leforgása alatt milyen projektekben vehettem részt! A barátaimnak is mesélni szoktam róla, hogy mennyi hírességgel találkozok, amit ők el sem hisznek és számomra is felemelő. Külön öröm, hogy egy ilyen kampányban részt vehetek, ami a véradásról szól, hiszen az életemet 100 egységnyi vér mentette meg

– mesélt érzéseiről Soma, kiemelve, hogy összesen 11 műtéten esett át, melyeknél mind szükség volt vérre, és bizony előfordult, hogy a zacskó elfogyott, így irányított véradásra volt szükség.

„Nagyon hálás vagyok azoknak az embereknek, akik adtak nekem vért és tényleg az életemet mentették meg. Ez szavakba nem önthető. Szóval azt üzenem mindenkinek, hogy üljenek kocsiba, szálljanak fel a buszra, vonatra és menjenek vért adni, hiszen több életet mentenek meg egy egységnyi vérrel" – tette hozzá a fiatalember, aki idősebbeket megszégyenítő bölcsességgel és életigenléssel vallott a vele történtekről az esemény megnyitóján. 

A kampánynyitó fesztivált workshopok és különböző előadások tették izgalmassá. Fotó: Máté Krisztián

Vért adni jó, életmentő és pótolhatatlan

A Visz a vérem véradó kampány 100+1 influenszer részvételével rajtolt el kedden. Neves színművészek, énekesek, sportolók, modellek és tiktokkerek vállalták, hogy hírét viszik: vért adni jó, életmentő és pótolhatatlan. A kampány célja, hogy egy hosszútávon fenntartható véradó hálózat épüljön ki és minél többen váljanak aktív véradókká, avagy életmentőkké. A véradó influenszerek listáját olyan híres emberek színesítik, mint Rékasi Károly és Pikali Gerda színművész, Maráz Zsuzsanna ultrafutó, Győrfi Pál szóvivő, Abaházi Csaba riporter vagy épp a VALMAR együttes. 

„Természetes reakció az emberekben az, hogy amíg nincs baj, addig valahogy az egész témát, a betegséget és minden ezzel kapcsolatos ügyet távol tartanak maguktól. Pedig vannak helyzetek, amikor az egészséges emberekre van szükség és tipikusan ilyen a véradás is" – nyilatkozta a Ripostnak az eseményen Győrfi Pál, az Országos mentőszolgálat szóvivője. 

Az életmentésről az embereknek általában a mentőszolgálat jut eszébe, az újraélesztés, de sokféleképpen lehet életet menteni és bizony az, aki egészséges emberként szán arra időt, energiát, hogy elmenjen és adjon vért, az ezzel valóban életet ment 

– hangsúlyozta.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője is a kampány egyik influenszere lett. Fotó: Máté Krisztián

A kampánynyitó fesztiválon izgalmas előadások, interaktív workshopok során ismerhették meg a résztvevők a véradás fontosságát, az igazán bátrak pedig vércsepp díszítésű kávét is ihattak. A kampány az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Kórházszövetség közös Richter Anna Díjas projektje, mellyel nem kisebb célt tűztek ki, mint újragondolni a véradás kommunikációját és hálózatot építeni ehhez a „véradó influenszerekkel", hogy mindenkihez eljusson a hír. Így a szervezők remélik, hogy a tiktokker a csatornájára, az énekes a dalába, a sportoló a követői közé viszi majd a véradás üzenetét. 

Ahogy a vér áramlik az ereinkben és eljut minden egyes sejthez, úgy szeretnénk mi is behatolni a társadalom minden szintjére üzenetünkkel

– fogalmazta meg a csapat küldetését Gui Angéla, az OVSZ kommunikációs tanácsadója.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, nem várt fordulat jön az időjárásban

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Dráma Tatán: minden előzmény nélkül esett össze holtan egy 50 éves nő

INSIDER

Szentesi késelés: ismerte gyilkosát az áldozat, személyes bosszú állhat a háttérben

INSIDER

Szentkirályi Alexandra gazt kaszált Kőbányán, küldött is egy csokorral Karácsonynak belőle

INSIDER

"Angyalok őrizzék álmaitokat!" - Rengetegen gyászolják a tragikus motorbalesetet szenvedő szerelmespárt