Létrehozva: 2023.06.06.

„Minden nap harcol, nem adja fel!” – kollégánk is segít Dávidnak, akinek a suliban állt meg a szíve

Dávid szíve május 9-én állt meg salgótarjáni iskolája udvarán, ahonnan mentőhelikopterrel szállították kórházba. A családnak sok segítségre van most szüksége, ugyanis Dávid édesanyja, Szandra nem tud dolgozni, amióta fia kórházban van, így a lakhatásuk is kétségessé vált.

Szerző Kis Dalma Róza

Szörnyű tragédia történt egy salgótarjáni általános iskola udvarán: egy hetedikes kisfiú, Dávid szíve minden előzmény nélkül megállt testnevelés óra közben május 9-én. A fiú azóta kórházban van, és bár nem tudni, miért állt meg a szíve, oxigénhiányt és visszafordíthatatlan agykárosodást állapítottak meg nála. Ahogy arról korábban a Ripost is beszámolt, a család azóta nagy bajban van: a fiú édesanyja, Szandra kilátástalannak látja anyagi helyzetüket, ezért is indítottak gyűjtést a részükre. Most kollégánk, Hüvösi Csaba is úgy döntött, hogy segíti a kis Dávid felépülését, nem is akárhogyan. 

A fotóriporter saját tehetségét állította a jótékonykodás szolgálatába. Fotó: Vendel Lajos

Árverésre bocsátotta egyik művét a nógrádi fotóriporter

Hüvösi Csaba a Nógrád Megyei Hírlap fotóriportere, így elsők között hallott a Dáviddal történtekről. Mint mindenkit, őt is mélyen érintette a családdal történt szörnyű eset, így úgy döntött, a maga módján segíti a család anyagi helyzetét: egy általa készített 60*90 centiméteres vászonfotót bocsátott árverésre, a befolyt összeget pedig a családnak adja. 

Elkezdtek Dávidéknak gyűjteni a városban többféle módon. Gondolkoztam, hogy tudnék én ehhez hozzájárulni és arra jutottam, hogy ha a kis összeget, amit tudnék adni, befektetem egy fotóba, amit én készítettem és licitre bocsátom, akkor többet is tudok adni a családnak

– nyilatkozta a fotós a Metropolnak, aki 25.000 forintról indította az árverést, hétfőn. Ahogy elmondta, azért választotta ezt a fotót, mert a kölyökróka Dávidot juttatja eszébe, aki testnevelésóra közben esett össze, fiatalon, pedig előtte áll az egész élet.

Az elmúlt időszakban keveset tudtam a természetben fotózni, de sikerült kijutnom egy csapat kisrókához az erdőbe, akiket lencsevégre kaphattam. Amikor fotóztam, a kölyökrókák önfeledt játékát láttam a házikójuk előtt. Ez az emlék azt juttatta eszembe, hogy Dávid előtt van még az élet és talán erre a kisrókára hasonlít. Ezért választottam ezt a fotómat

 – árulta el Csaba, akinek a saját, Hüvösi Fotográfia nevű oldalán közzétett posztja alatt lehet licitálni a képre. A licit június 16-án, délben zárul, addig azonban még bőven van lehetőség beszállni az árverésbe. 

Hatalmas az érdeklődés a kisrókát ábrázoló fotó iránt

A 25.000 forintról induló árverés jelenleg 150.000 forintnál tart, és még messze a vége. A nagy siker talán nem is a fotónak, mint inkább a segítségnyújtó szándéknak köszönhető, ami sok ezer embert mozgatott meg.

„Én nem áraztam be a fotót, nincs egy konkrét összeg a fejemben, de már most túlszárnyalta a licit az elképzelésemet, aminek nagyon örülök” – tette hozzá Csaba, akihez az elmúlt napokban két másik fotós is csatlakozott, akik szintén árverésre fogják bocsátani egy-egy fotójukat Dávidékért. 

A képet nyilván majd csak egy ember kapja meg, aki a legnagyobb összeggel licitál, de szeretném ha a korábbi felajánlók, akik kisebb összeggel licitáltak, azt az összeget a családnak utalnák közvetlenül, a számlaszámukra. Hiszen ha úgyis rászánták ezt az összeget, akkor a képtől függetlenül is segíthetnek Dávidéknak

– hangsúlyozta a fotós. 

Egy emberként fogott össze Salgótarján Dávidékért

Dávidot a május eleji eset óta kórházban ápolják és bár azt még nem tudták megállapítani, miért állt meg a szíve, súlyos oxigénhiányt észleltek nála és visszafordíthatatlan agykárosodást. Édesanyja, Szandra minden nap mellette van, ám a fiú felépülése hosszú folyamat lesz, a család anyagi helyzete pedig pillanatnyilag kilátástalan, ugyanis albérletben élnek, amit az édesanya egyedüli családfenntartóként próbál fenntartani. 

Rengeteg pénzt felemészt az is, hogy a rokonok bejárnak a kórházba hozzánk Salgótarjánból, hoznak ruhát, meg ami kell. De az albérletünket sem tudom, hogy fogom kifizetni, vagy Dávid további fejlesztéseit. Nem is merek még ilyenekre gondolni. Most bennem csak a kisfiam tartja a lelket, hogy ő jól legyen, ez az egyetlen célom

– nyilatkozta az édesanya korábban a Metropolnak, könnyek között.

A helyzet azonban úgy tűnik, mégsem kilátástalan, ugyanis rengetegen összefogtak a Nógrád vármegyei megyeszékhelyen Dávidért és családjáért. Aki tudja, anyagilag támogatja őket, de Dávidnak szüksége van különféle orvosi és tisztálkodási dolgokra is, pl. kenőcsökre a felfekvés ellen. Ezeket egy salgótarjáni szépségszalonban gyűjtik a kisfiú számára. Sőt, a salgótarjáni egyházközség is a család mellé állt: Dávidért rendszeresen imádkoznak közösen a hívők, kedd reggel pedig misét is mondattak a kisfiú felépüléséért.

Dávid már mosolyogni is képes. (A kép felhasználása az édesanya engedélyéhez kötött!) Fotó: Beküldött fotó

„Minden nap elmondom neki, hogy mennyi ember támogatja”

Dávid édesanyja nagyon hálás Csabának és mindenkinek, aki segít nekik ebben a nehéz helyzetben. A család most főleg a sok gyógytornára, masszázsra, orvosi kezelésekre és az utazásra gyűjt, ami Dávidra vár, hiszen a kisfiúnak kedden pacemaker-t ültetnek be, majd Miskolcra kerül, ahol kezdődhet az intenzív rehabilitáció.

Nagyon hálásak vagyunk, hiszen ezzel a segítséggel messzebbre is juthatunk Dávidkával a fejlődésben. Minden nap elmondom neki is, hogy mennyi ember támogatja és hogy küldik neki az erőt, ő pedig már tud mosolyogni és nagyon harcol, de rengeteg fejlesztés kell majd neki. Úgyhogy együtt üzenjük, hogy nagyon köszönjük és megyünk előre, mert ő egy igazi harcos! Minden nap harcol és nem adja fel! Ahogy én sem, mi sem adjuk fel

– üzent az édesanya a Metropolon keresztül az adakozóknak

 

Szerző Kis Dalma Róza

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Kétszáz hajót süllyesztettek el az óceáni szörnyhullámok

life.hu

Undorító szokásáról vallott Jessica Biel

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el