Létrehozva: 2023.06.27.
Módosítva: 2023.06.27.

Nagy változásokat hoz a július, sokakat érint! - mutatjuk

Több hulladékot fognak újrahasznosítani, könnyebb lesz az országbérleteseknek, változnak a hitelfelvétel szabályai és indul az online árfigyelő rendszer is. Többek között ezek változnak júliustól.

Néhány korábban hozott kormányzati intézkedés is július elsején lép életbe, de a MÁV új díjszabási rendje is ettől a naptól él majd. A hitelt felvevőknek könnyebb, illetve nehezebb lesz innentől kezdve, hiteltípustól függően, és egyszerűbb lesz kideríteni, hol a legolcsóbb a kenyér. Összegyűjtöttük milyen változások lépnek életbe júliustól!

július, naptár
Többek között ezek változnak júliustól. Fotó: Alekcey-Elena / Shuttersctock

Változnak a hitelfelvétel szabályai

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) jelenlegi szabályozása szerint ha az adós vagy az adóstársak összesített, igazolt havi nettó jövedelme alacsonyabb, mint 500 ezer forint, akkor a havonta fizetendő hiteltörlesztés (az adós valamennyi hitelét figyelembe véve) nem haladhatja meg a jövedelem 50 százalékát. Ha az adós vagy adóstársak legalább 500 ezer vagy azt meghaladó összegű jövedelemmel rendelkeznek, akkor a hiteltörlesztés összege a jövedelem 60 százalékáig mehet fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) JTM-rendelete szerint. Ez az 500 ezer forintos küszöbérték emelkedik júliustól 600 ezer forintra. A szabályt jelzáloghitelekre és fedezetlen hitelekre, így személyi kölcsönökre is alkalmazni kell-írja a Bank360.hu.

Indul az online árfigyelő adatbázis

Annak érdekében, hogy az élelmiszerárak tovább csökkenjenek, és még inkább fokozódjon a verseny a kiskereskedelemben a Gazdasági Versenyhivatal elnökének javaslatát elfogadva egy online árfigyelő adatbázis bevezetéséről döntött a kormány, ami 2023. július 1-jétől lesz elérhető. A hamarosan elinduló online árfigyelő rendszer lehetővé teszi, hogy a vevők összehasonlítsák a nagyobb boltláncok árait. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint összesen 62 termékcsoportba tartozó áruk között lehet majd böngészni az új felületen.

Jobban megéri majd állampapírt venni

Szintén július 1-én hatályba lép a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló kormányrendelet. Ennek értelmében a kamatjövedelmek után – kivéve az ingatlanalap befektetési jegyből származó kamatjövedelmet – a veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg szociális hozzájárulási adót is kell fizetni a személyi jövedelemadó mellett. A szabályozás bevezetésével a kormány célja az, hogy fokozza az állampapírok iránti keresletet - áll a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében. A szociális hozzájárulási adót (szocho-t) olyan befektetésekből és megtakarításokból származó jövedelmekre kell majd megfizetni, amik a személyi jövedelemadó törvény szerint kamatjövedelemnek minősülnek és amik után jelenleg 15 százalékos SZJA fizetési kötelezettség áll fenn. Ilyen például a megtakarítási célú élet- és nyugdíjbiztosítás, a nyereménybetét és a különböző lekötött betétek. Ehhez képest nulla az adó, ha állampapírt veszünk. Ez a szabály a 2019. június 1. után kibocsátott lakossági állampapírokra él. Ráadásul ha az ehhez szükséges értékpapírszámlát az államkincstárnál vezetjük, akkor annak nincs is díja, továbbá az ide és innen utalt pénzre nem számolnak fel tranzakciós illetéket sem.

 országbérlet
IC-n is utazhatnak júliustól az országbérletesek. Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Júliustól IC-n is utazhatnak az országbérletesek

Úgy döntött a MÁV, hogy megszünteti az IC-pótjegyeket. Ennek köszönhetően az országbérlettel utazók is igénybe vehetik a helyjegyköteles járatokat. A július első napjától érvényes új díjszabási rend szerint az eddigi IC-pótjegyek megszűnnek, a funkciójukat pedig egységes árazású helyjegyek veszik át, melyek megváltásával immár országbérlettel is utazhatunk az IC-vonatokon. Az IC-helyjegy elővételben egységesen 650 Ft, az utazás napján megváltva pedig 990 Ft lesz. A nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken pedig egységesen 300 Ft-ra módosul a helyjegy ára. Ettől az időponttól lesz lehetőség arra, hogy országbérlettel is utazhassunk az ilyen vonatokon, illetve kocsikban. Az orszagberlet.hu oldalon tájékozódhatnak az utasok a júliustól országbérlettel is igénybe vehető InterCity- és helyjegyköteles vonatokról.

Több szemetet fognak újrahasznosítani

Júliustól nemcsak a hulladékgazdálkodási rendszer alakul át, hanem létrejön az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amely hozzájárul ahhoz, hogy tovább nőjön Magyarországon az elkülönítetten gyűjtött hulladékok mennyisége és a hasznosítás aránya, valamint teljesítsük az uniós hulladékgazdálkodási célokat – írta az Energiaügyi Minisztérium. A július 1-jétől induló új hulladékgazdálkodási rendszerben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását, valamint működteti az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. Ez utóbbi egyébként azt jelenti, hogy a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kilőttek az eladások, most érdemes új autót venni Magyarországon

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre