Létrehozva: 2023.07.31.

Hatalmas változások! - Augusztus 1-től ez vár majd a boltokban

Bizonyos termékek ára a beszerzési árnál is olcsóbb lesz, lehet majd SZÉP-kártyával is fizetni, az árstopok viszont kivezetésre kerülnek. Ezek változnak augusztus 1-től a boltokban.

A kormány még június végén döntött több, fontos változásról. Többek között a családtámogatások átalakításáról, az adható cafeteria-keret megemeléséről, a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok módosításáról és a boltokat érintő kötelező akciózás mértékének emeléséről is. Ezen intézkedések jelentős része augusztus elsejével lép életbe. Íme a részletek!

augusztus, augusztus elseje, naptár
Ezek változnak augusztus 1-től a boltokban. Fotó: Maurice Yom / Shutterstock

Augusztustól megszűnnek az élelmiszerárstopok

Ez azt jelenti, hogy az eddig hatósági áron kínált termékeket ismét az üzletek árazhatják majd be. Így a kristálycukor, a búzafinomliszt (BL 55), a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, a 2,8%-os zsírtartalmú UHT tehéntej, a tyúktojás és az étkezési burgonya ára más lesz augusztus elsejétől, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy drágábbak lesznek. Az olaj augusztustól érvényes ára például 500 forint körül lesz majd literenként, a lisztté 190Ft/kg körül, a sertéscombé 1500 Ft/kg körül, de csökkenni fog a mostani árakhoz képest a tojás és a tej ára is az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint.

Megemelkedik a kötelező akciózás mértéke

Az árstopok mellett az infláció letörése érdekében a kormány kötelező akciókat is bevezetett június elsejével. Azóta a nagy üzletláncoknak az árstopos termékek mellett minimum 20 termék árát kell hetente mérsékelnie. Augusztus 1-gyel ez kiegészül a jelenleg még árstopos termékekkel. Az árcsökkentés során a boltoknak legalább egy termék árát kell mérsékelni termékkategóriánként. Hogy mit akcióznak le, azt a kereskedő dönti el. A leárazás mértékét viszont a kormány határozza meg. Ez jelenleg 10%, de augusztus elsejétől legalább 15% lesz. Onnantól kezdve úgy kell meghatározni az akciós árat, hogy a bruttó beszerzési árból kell 15 százalékot engedni. Kötelező akciók egyelőre 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között lesznek, de nem csak az üzletekben: néhány csomagküldő kereskedőre is vonatkozik a törvény, mint pl. a Foodora vagy a Wolt.

SZÉP-kártyával is lehet majd fizetni boltokban

A kormány arról is döntött, hogy megemelik a SZÉP-kártyára utalható keretösszeget és lehetővé teszik, hogy ebből a pénzből hidegélelmiszert is lehessen vásárolni augusztus elsejétől. A döntés értelmében 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók a jelenlegi rekreációs kereten felül -ami évi 450.000 Ft- a Széchenyi Pihenő Kártyákra egyszeri, legfeljebb 200.000 ezer forintos összeget utalhatnak, ami béren kívüli juttatásnak minősül. Ugyancsak 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összegeket (nagyjából 120 milliárd forint) a családok belátásuk szerint hidegélelmiszerek vásárlására is felhasználhatják, hasonlóan a 2022. február 1. és 2022. július 1. közötti időszakhoz. Azt, hogy melyik üzletben kötelesek elfogadni a kártyát a gazdasági tevékenységi kör határozza meg: az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedőknek, a zöldség, gyümölcs kiskereskedőknek, a hús-, húskészítmény kiskereskedőknek, a hal kiskereskedőknek, a kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedőknek, az egyéb élelmiszer-kiskereskedőknek és a dohányboltoknak mind el kell fogadniuk a SZÉP-kártyát.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

magyarnemzet.hu

Félelmetes videó jelent meg az orosz pilóták kegyetlen pusztításáról

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Dráma Tatán: minden előzmény nélkül esett össze holtan egy 50 éves nő

INSIDER

Szentesi késelés: ismerte gyilkosát az áldozat, személyes bosszú állhat a háttérben

INSIDER

Szentkirályi Alexandra gazt kaszált Kőbányán, küldött is egy csokorral Karácsonynak belőle

INSIDER

"Angyalok őrizzék álmaitokat!" - Rengetegen gyászolják a tragikus motorbalesetet szenvedő szerelmespárt