Létrehozva: 2023.07.27.

Az autók világában látod a jövődet? Mutatjuk, hogyan tovább

Ezek a lehetőségek előtted is nyitva állnak.

Az Autós Nagykoalíció a Mobilitási Platformban szereplő partnereivel együtt elindítja az autós szakmákat bemutató, azoknak perspektíváit ismertető cikksorozatát. Figyelemfelkeltő, tájékoztató és felkészítő programuk célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése az autós szakma szépségei, az autóipar által kínált munkalehetőségek iránt.

Fotó: Wolf Géza

A pályaválasztás előtt álló fiatalok és szüleik a továbbtanulási lehetőségeket bújva nagyon széles skálán választhatnak. Mind a szakképzés, mind a felsőoktatás számos lehetőséget kínál azoknak, akiket már korán „megfertőzött” a két- négy- vagy többkerekűek iránti rajongás. A járműipar ma jó perspektíva, benne dolgozni megnyerő és elismerésre méltó, de a jövővel kapcsolatban sok bizonytalanságot hallani. 

A mobilitás fenntartására továbbra is egyértelműen növekvő igény van. Mindemellett a járművek bonyolultsága nemcsak kihívást, hanem megnövekedett javítási időket is eredményez, ami azt jelenti, hogy egységnyi járműre több munkaidő jut. Ebből következik, hogy ha nem csökken a járművek darabszáma, akkor egyre több munkát kell a fenntartó iparnak elvégeznie. A trendek alapján az is jól látszik, hogy nemcsak a klasszikus mechanikus és elektromos munkák iránt mutatkozik majd további kereslet, hanem informatikai hálózatokon kell dolgozni, diagnosztikai eszközöket kell használni, valamint az elektromos és hibrid hajtásláncok javításához szükséges további specifikus feladatokat is el kell végezni.

Fotó: Wolf Géza

A kor kihívásainak (és a német mintának) megfelelően az autós szakmák megnevezései is megváltoztak. Ha valaki autószerelőnek szeretne tanulni, akkor a gépjármű mechatronikus és a gépjármű mechatronikai technikus szakmákat kell keresni a szakiskolák kínálatában. A gépjármű mechatronikus képzés 3 éves, nem érettségihez kötött. A három évből kettőt a diákok duális képzésben tudnak tölteni, így már korán belekóstolhatnak az ipari munkába, megismerkedhetnek későbbi munkáltatóikkal, és azok elvárásaival. A duális képzés nemcsak szakmai, hanem az ösztöndíj révén anyagi előnyökkel is jár a diákok számára. A technikusi szintet a Gépjármű mechatronikai technikus szakma jelenti, mely képzés nappali oktatásban 5 évig tart, melyből 3 évet tölthetnek a tanulók duális képzésben cégeknél. Az érettségivel és szakmai vizsgával záruló képzés továbbtanulási előnyökkel is jár. Egyre több egyetem és főiskola köt megállapodásokat a technikumokkal, hogy képzéseiket elfogadva, okleveles technikusi végzettséggel, kedvező pontszámítással a diákok tovább mehessenek egyetemi tanulmányokat folytatni.

Fotó: Wolf Géza

A szakmának szüksége van jó technikusokra, így azok, akik a javítóiparban szeretnének maradni, gyorsan találhatnak munkát, és szerencsére mindig fennáll a lehetőség a továbbtanulásra is. Szintén lehetőség a technikum elvégzése után az elektromos és hibrid járművek felé venni az irányt, és Alternatív Járműhajtási Technikus végzettséget szerezni a hatodik évben. Ilyenkor az egész évet duális képzésben lehet tölteni. Aki fiatalon, nappali képzésben végzi el ezt a szakmát, nagy előnnyel indulhat a munkaerőpiacon, hiszen a munkáltatóknak szükségük lesz olyan munkatársakra, akik jogosultsággal rendelkeznek a hibrid és elektromos járművek szervizelésére.

A tanulás az iskola befejezésekor sem ér véget, hiszen a cégeknél lehetőség van márkaspecifikus vagy szakterületi képzésekre, melyek a technika fejlődésével és a specializáció folyamatával elengedhetetlenné váltak. A munka során a szakmai kihívások és a folyamatosan lecserélődő, fejlődő járművek nem engedik, hogy a dolgos mindennapok monotonná váljanak. A folyamatos változás miatt szinte elengedhetetlen az élethosszig való tanulás, de aki képes követni a folyamatosan fejlődő technikai és technológiai fejlődést, arra fényes jövő várhat az autóiparban. Érdemes ezt is figyelembe venni a szakmai orientáció során.

Az Autós Nagykoalíció (ANK) egységes szakmai képviseletet nyújt a hazai gépjárműgyártás, kereskedelem, szolgáltatás, finanszírozás, biztosítás és gépjármű bontás területén, a teljes gépjármű életciklus mentén. A Mobilitási Platform célja a mobilitás társadalmi, technológiai és fenntarthatósági témáinak szakmai képviselete, feldolgozása, szintetizálása, szakmai háttértámogatás biztosítása a döntéshozatalhoz. A Mobilitási Platform az Autós Nagykoalíció vezetésével kezdi meg működését. Az Autós Nagykoalíció jelenlegi tagságán felül ide várunk minden együttműködni szándékozó szakmailag kompetens szereplőt, aki képes és hajlandó irányított közös munkavégzés révén előrevinni a mobilitás komplex ügyét. Az Autószerelők Országos Egyesülete az elsőszámú és a legszélesebb szakmai bázison működő autójavítói érdekképviselet Magyarországon, mely a Mobilitási Platform tagjaként az Autós Nagykoalícióval együttműködve végzi szakmai és szemléletformáló tevékenységét, valamint az Autós Szakmák Tanulmányi Versenyének szervezését.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Javítóintézetben kell letöltenie előzetes letartóztatását a bőnyi késelőnek + videó

life.hu

Láttad már Nicole Kidman húgát? Így nézne ki a színésznő, ha nem plasztikáztatott volna: fotók

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal