Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.07.23.

Az autósokat és a vidékieket sújtja elsősorban a budapesti tömegközlekedés drágulása

Hiába mondja Karácsony Gergely, hogy az autósokat ösztönözni kell, váltsanak tömegközlekedésre, ha éppen az ő számukra teszi drágábbá a közlekedést. Ugyanis az autósok és a vidékiek közlekednek általában vonaljeggyel, aminek az árát most közel 30 százalékkal megemelték.

Vonaljeggyel nemcsak a turisták közlekednek gyakran, hanem az autósok is, amikor nem akarnak állni a fővárosi dugóban. A parkolás költségei is nagyon megemelkedtek, a rosszul kialakított biciklisávok és a rakpart lezárása miatt már nyáron is dugó van - és most majd a vonaljegyért is többet kell fizetni. 

Szeptembertől többet kell fizetni a jegyekért. Fotó: Nagy Zoltán / Mediaworks

Ráadásul fizetőssé tették a P+R parkolókat is. Így az ember nem tud másra gondolni: a jegyáremelés az autósok újabb megsarcolása. Ha ösztönözni akarnák az autósokat a tömegközlekedésre, akkor a P+R parkolójegy érvényes volna a tömegközlekedésre is, ahogyan például Párizsban.

Tavaly még azt ígérte Karácsony, nem emel

"Nem emeljük a vonaljegyek és a bérletek árát, mert nincs olyan áremelés, ami megoldaná a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási problémáit" - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester a saját Facebook-oldalán 2022 júniusában. 

Karácsony Gergelyt nem nagyon aggasztja, ha mást tesz, mint amit mond. Fotó: Havran Zoltán

Most viszont szeptember 1-jétől csaknem 30 százalékkal emelte a fővárosi tömegközlekedési eszközökre vásárolható jegyek árát: a vonaljegy most 350 forintba kerül, szeptembertől 450 forintba, a buszon, villamoson megváltott jegy ára 450 forintról 600 forintra nő, míg a tíz darabos gyűjtőjegy ára egy ezressel, 3000-ről 4000-re növekszik. 

Ez nem oldja meg a BKK fenntartását

A BKK közleményében azzal indokolja az áremelést, hogy a budapesti közösségi közlekedés iránti igény és használat folyamatosan nőtt az elmúlt években. Azt írják, a BKK a válságok ellenére próbálta tartani a lépést, hiszen új buszok és trolik érkeztek a flottába és befejezték az M3-as metróvonal felújítását. Tegyük hozzá: ezeket a fejlesztéseket még a Tarlós István által irányított városvezetés készítette elő és rendelte meg.  

Azt írják továbbá, hogy "a BKK fenntartójaként a fővárosnak is komoly anyagi terhet jelentett a közösségi közlekedés támogatása, hiszen a szolgáltatások fejlesztése és működtetése jelentős összegeket igényelt". Ennek ellentmond a főpolgármester tavalyi bejegyzése, miszerint a közlekedési vállalat fenntartásában aligha segít egy jegyáremelés. Amivel egyébként nem is mindenki ért egyet a Városházán.

Vannak a Városházán is, akik ellenzik az áremelést

"Nézze, szerintem erről azért kérdezze a főpolgármestert, mert én nem értettem ezzel egyet. Szerintem nem kellett volna megemelni a jegyárakat" - mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a Hír TV-nek. Hozzátette: a jegyek ugyan csaknem 30 százalékkal drágulnak szeptembertől, de a bérletek árához egyenlőre nem nyúlnak.

A Metropol utasokat kérdezett, mi a véleményük a jegyáremelésről. Sokan járnak bérlettel, őket az áremelés most nem érinti, de úgy vélekedtek, a mai infláció mellett ez a lépés nem lepte meg őket. Azt már jobban zokon vennék, ha a havi rendszeres kiadást jelentő bérletek árához nyúlna hozzá a főváros. A 30 százalékos árnövekedést azonban többen is arcpirítóan soknak találták, úgy vélték, 15-20 százalék lett volna reális. Különösen azokat érinti érzékenyen az áremelkedés, akik nem gyakran, de rendszeresen utaznak Budapesten tömegközlekedéssel és gyűjtőjegyet szoktak vásárolni, illetve a vidékieket, akiknek nem érdemes megvenniük a bérletet, de amikor a fővárosba látogatnak, így többet kell majd fizetniük a tömegközlekedésért.  

A kormány csökkentette a közlekedés árát

Május 1-jétől lényegesen olcsóbban, a diákok pedig szinte ingyen utazhatnak itthon vonattal és busszal az ország- illetve megyebérletekkel, Az országbérlet 18.900 forint egy hónapra, a vármegyebérlet 9450 forint, míg a diákoknak mindössze 1890 forintot kell fizetni az országbérletért és 945 forintot a vármegyebérletért. Ezekkel mind a MÁV, mind a Volán járatain lehet utazni ország- illetve vármegye szerte. A kormány az ország- és vármegyebérleteket éppen azért vezette be, hogy megkönnyítse és kedvezőbbé tegye a tömegközlekedés használatát.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlenre öregedett a Starsky és Hutch sztárja - fotók

origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

metropol.hu

Szívszorító anyák napja: kisfia miatt remeg Kulcsár Edina

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

magyarnemzet.hu

Tisztázta jövőjét a lebohócozott szövetségi kapitány a hokicsoda után

origo.hu

Kulcsár Edina és G.w.M: még meg sem született a második baba, máris jöhet a harmadik

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

magyarnemzet.hu

Stratégiai fontosságú lehetett a DK-nak, hogy egy belső bizalmi emberük legyen a főváros rendészeti parancsnoka

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

„A döglegyet számoltam meg a húson, mikor észrevettem, hogy tele van petékkel” – nem adta vissza Éva pénzét az áruházlánc

INSIDER

Menczer: Magyar Péter a baloldal embere! A következő csalódás

INSIDER

Virág, csoki, hűtőmágnes, kedves emlék. Te mivel kedveskedsz Anyák napjára?

INSIDER

Összetörtek a kis Ádin szülei: ha nem kap segítséget, meghalhat a kisfiú