Létrehozva: 2023.07.15.

Botrány: kamumentősök vitték pénzért a betegeket Budapesten

A kamumentő az M5-ösön és Budapesten is többször feltűnt. Kiderült, hogy személyzetének nincs egészégügyi végzettsége.

A vérlázító esetről maga, az Országos Mentőszolgálat számolt be. Mint írták: többször is jelezték már nekik az utóbbi időben, hogy egy, az OMSZ emblémájával ellátott magán mentőszolgálat tűnik fel városszerte. A kamumentősökre panaszok áradata érkezett, ugyanis sokak szerint visszaéltek a megkülönböztető jelzéssel:

A kamumentősök indokolatlanul szirénáztak és villogtak, az esetkocsin pedig még megfelelő személyzet és felszerelés sem volt, nem beszélve arról, hogy a kocsik használhatatlan állapotban voltak - Fotó: Pixabay

- Bajtársaktól és betegektől is több panasz érkezett az Országos Mentőszolgálat főigazgatójához az egyik alternatív, magán mentőszolgálatra, aminek dolgozói megtévesztő módon az OMSZ védjegyoltalom alatt álló emblémáját ruhájukon viselve, térítés ellenében szállítottak haza betegeket, miközben rendszeresen visszaéltek a megkülönböztető jelzés használatával - írta az Országos Mentőszolgálat. A főigazgató azonnal lépett az ügyben, és felmondta a már meglévő megállapodásaikat a szolgálattal, akiknek a rendezvénybiztosítási jogát is megvonta. 

Ők azonban nem tágítottak: tovább űzték kétes tevékenységüket, a mentősök pedig azóta is többször jelezték, hogy az álmentő engedély nélküli szirénával járkál fel és alá Budapesten. Az OMSZ így végleg megelégelte a kétes esetkocsit, és június 12-én délelőtt egy összehangolt akció keretében csaptak le rájuk: az Országos Mentőszolgálat, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Budapesti Rendőr- főkapitányság, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Fővárosi Közlekedésfelügyeleti Főosztály és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kerítette be és vonta őket ellenőrzés alá.

Amit azonban találtak, az még az ő sokat látott szemük előtt is döbbenetes volt: az autó nemhogy betegszállításra, de még csak közúti forgalomra sem volt alkalmas, a fedélzeten dolgozó "mentősöknek" pedig még egészségügyi végzettségük sem volt. 

A Ripost információ szerint a kamukocsi esetében egy tavaszi, gyáli tűzesetnél telt be a pohár: a helyi hulladékfeldolgozó ugyanis nagy lángokkal égett, a kamumentő pedig behajtott a telephelyre. Ez akár életveszélyes is lehet: matricázásuk könnyen átverheti a tűzoltókat, akik valós segítségre számítanak az esetkocsit látva, miközben az álmentőn dolgozóknak sem végzettségük, sem megfelelő felszerelésük sem volt a valóságban. 

Úgy tudni, itt figyelt fel valaki az álkocsira, amit ezért megint jelentettek. Ekkor derült ki: nem ez volt az első jelzés, korábban már többen jelentették, hogy a kocsin dolgozók nem megfelelően viselkednek és indokolatlanul használt kék lámpával száguldoznak. Olvasóink közül is találkoztak vele: nem csak Budapesten, de az M5-ös autópályán is látták furikázni.

Információink szerint lekapcsolásakor nem csak az engedély nélküli megkülönböztető jelzés, a közlekedésre alkalmatlan kocsi, a felszerelés és a végzettségek hiánya volt a gond, de az is, hogy állítólag az egyik embernél érvénytelen tűzoltóigazolványt is találtak. 

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a kamumentősök sorsa, de annyi szinte bizonyos, hogy nagy összegű, akár milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak, emellett az autót is használható állapotba kell hozniuk, ami nem lesz egyszerű, az ugyanis, úgy tudni, alig üti meg a vizsgáztatható mércét.  

Sajnos nem ez az első ilyen eset: két éve lapunk leplezte le az egyik kamuszolgáltatót, akik rossz állapotú kocsikkal, és OMSz emblémákkal szállítottak betegeket; míg egy éve egy fekete autón tűnt fel egyre-másra az embléma. Mint akkor lapunk megírta, valóságos betegszállító maffia uralja Budapestet, akiket bár nehéz, de nem lehetetlen megkülönböztetni az igazi esetkocsiktól. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

origo.hu

Nőkre lőttek Kárpátalján a kényszersorozás miatt - videó

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

vg.hu

Új magyar légitársaság a láthatáron? A semmiből megjelent a titokzatos Hungary Cargo Airlines

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

origo.hu

Újabb megrázó hír érkezett Károly királyról

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 7.: a Mérleg észrevesz valamit, amit más nem, a Skorpió megállíthatatlan

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ronaldo és Messi őrületes csatát vívtak, amíg te aludtál

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Rendelhetsz gyalog a McDrive-nál? Komoly vita alakult ki, itt az étterem válasza

INSIDER

„Azonnal álljon meg!” – kiabálták a buszsorőrnek Szegeden, szörnyű, ami az egyik utassal történt

INSIDER

Tudsz-e annyit, hogy leérettségizz ebből a tantárgyból? Kvíz

INSIDER

Sem a drónnal, sem kutyákkal nem akadnak az eltűnt, demens Zoltán nyomára