Létrehozva: 2023.07.18.

Hőguta és hősokk fenyegeti az utasokat a BKV járatain - videó

Egyes BKV járműveken forróság tombol a klíma hiányában, míg van olyan villamos, ami olyan hideg, mint egy hűtőláda. Igen veszélyes lehet, ha egyikről a másikra kell átszállnunk: hősokkot is kaphatunk.

Beköszöntött az újabb hőhullám, Európa-szerte tombol és hazánkat sem kíméli. Aki csak teheti, vízparton igyekszik hűteni magát, azonban sokaknak muszáj dolgozni járni, vagy ügyeket intézni ebben a nagy melegben is. Budapesten fontos szerepet játszik a budapesti tömegközlekedés a városlakók életében, és kifejezetten jól tud esni, ha a nagy melegből pl. egy klimatizált járműre szállunk fel. Jól esik, de nem veszélytelen, mint ahogy az sem, mikor egy forró buszról szállunk át a lehűtött villamosra. Akár hősokkot is kaphatunk.

Az új típusú 1-es villamosokon pl. van klíma Fotó: Nagy Zoltán

A Metropol munkatársai most megnézték, milyen hőmérsékletkülönbség van az utca, a forró buszok és a klimatizált villamosok között. 

36 fok az utcán: kétségtelenül tombol a nyár Fotó:  Metropol

10 fok különbség is lehet

Hőmérővel indultak el megnézni a BKV budapesti járatait, hogy kiderüljön, melyiken hány fokban utazhatnak az utasok. Az eredmény: a hűtés nélküli buszokon a kinti 36 fokos levegő 38 fokra emelkedik, a klimatizált kombínókon pedig 28 fokra hűl. Ez a 10 fokos hőkülönbség elsőre nem tűnik jelentősnek, de a valóságban komoly hatást gyakorolhat az utasokra.

Balra a légkondi nélküli, jobbra a hűtött járat. Ha átszállunk, ez komoly megterhelést jelenthet a szervezetünknek Fotó:  Metropol

Hőgutát kaphatunk a forró buszon

Ha a vörös riasztás nem lenne elég megterhelés a szervezetünknek, még itt vannak az átszállásokkal járók is. A nagy melegben kitágul a perifériás érhálózatunk, így a szívünknek sokkal több munkába kerül a vérkeringés fenntartása. Ráadásul amikor a külső hőmérséklet magas, plusz az utazás során a testünk további hőt termel, de eközben nem tudja magát megfelelően hűteni, hőgutát kaphatunk. A felhevült, hűtés nélküli buszokon pedig csak még rosszabb a helyzet. A légkondicionálás hiánya és a tömeg a járművekben a meleg levegő párásodásához vezet, ami még tovább nehezíti a hőleadást, illetve fokozza a hőérzetet is. 

Ez különösen az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek és az egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára lehet rendkívül veszélyes.

 A hőguta kockázata jelentősen megnő, amikor hosszabb ideig tartózkodnak forró és nehezen szellőző helyeken, mint például a légkondicionálás nélküli tömegközlekedési járműveken.

A hősokk is veszélyes lehet

A másik veszélyforrás a hősokk jelensége. Ez akkor ér minket, amikor valaki hirtelen nagy melegről hideg helyre kerül, például amikor valaki a forró párás buszról átszáll egy erőteljesen légkondicionált kombínóba. Ez a közel 10 fokos hőmérsékletváltozás gyors és jelentős, amely komoly hatást gyakorolhat az emberi szervezetre. A hirtelen hideg hatására az addig tág erek összehúzódnak a bőrben, és a véráramlás csökken, hogy megpróbálja megőrizni a test belső hőmérsékletét. Emiatt keringési zavar alakulhat ki. A hősokk tünetei közé tartozhat a hidegrázás, remegés, hideg verejtékezés, szédülés, fejfájás, gyengeség és általános rossz közérzet. Ezek a tünetek általában rövid távon jelentkeznek, és általában pár percen belül enyhülnek vagy megszűnnek.

 

Mit tehetünk?

Annak érdekében, hogy megelőzzük a hősokkot, fontos a test fokozatos hőmérséklet-változásokhoz való hozzászoktatása. Például, amikor valaki elhagyja a forró buszt, pár percig érdemes az árnyékban a mozgó levegőn hűsölni, mielőtt a klimatizált villamosra száll fel. Ezenkívül érdemes könnyű ruházatot viselni, hogy a test könnyebben szabályozhassa a hőmérsékletet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális kiállítás után továbbra is bajban az Újpest

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

mindmegette.hu

Így gondozd a tujákat tavasszal, hogy nyárra ragyogó zöldben pompázzanak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Berobban a nyárias meleg, közel 30 fok is lehet

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte