Létrehozva: 2023.07.13.

Így változik a babaváró és a csok jövőre - megjelent a rendelet!

Magasabb lesz mindkét családtámogatás összege, de az igénylés szabályain is változtattak. A falusi csokból jövőre például már házat is építhetünk, a babavárót kevesebben igényelhetik, de nagyobb összegben. Íme a részletek!

Megjelent a rendelet a 2024-től a kistelepüléseken igénybe vehető otthonteremtési támogatásokról. Ebből kiderül, hogy a falusi csok jövőre a jelenlegi célja mellett új ház építésére vagy megvásárlására is felvehető lesz, a korszerűsítésre pedig több pénz juthat, mint eddig. A babaváróra vonatkozó szabályokat is kihirdették. Eszerint nem csak a támogatás összege emelkedik, hanem a kamat mértéke is abban az esetben, ha nem születik gyermek.

babaváró, babaváró hitel, csok, családtámogatás
Így változik a babaváró és a csok jövőre. Fotó: Pixabay,.com

Ezek a babaváró hitel igénylésének feltételei most 

A babaváró kölcsön egy maximum 10 millió forint összegű, legfeljebb 20 éves futamidejű támogatott kölcsön jelenleg. A kölcsönhöz a futamidő alatt született gyerekek után különböző kedvezmények kapcsolódnak. Például, ha a folyósítást követő első 5 évben születik a házaspárnak egy gyermeke, akkor a hitel kamatmentessé válik. A harmadik gyermek érkezése esetén pedig az állam a maradék kölcsöntartozás 100%-át elengedi. Jelenleg elvárás, hogy a házaspár női tagja 40 év alatti legyen, a pár mindkét tagjának legyen legalább három éves folytonos tb-jogviszonya, emellett a választott banknál is hitelképesnek kell lenni. A várandósság viszont jelenleg nem feltétele az igénylésnek.

Ezek lesznek 2024-től a babaváró hitel igénylésének feltételei

Szűkül majd az igénylés lehetősége, a felvehető hitel összege azonban emelkedik. A kormány döntése értelmében jövő év elejétől 10 millióról 11 millió forintra emelik a felvehető hitel összege, viszont ha a feleség 30 és 40 éves kor között van, akkor igazolni a várandósságot a hitel igényléséhez. 2025-től pedig csak azoknak jár majd babaváró hitel, akiknél a házaspár nő tagja 30 év alatti. A nemrég megjelent rendeletből az is kiderül, hogy

  • megemelik a kölcsön törlesztőrészletére érvényes felső korlátot 50 ezer forintról 51 ezer forintra;
  • eltörlik az igénylés végső határidejét (eddig 2024 év vége volt megjelölve);
  • változik a kamattámogatás összege és a kamat mértéke (a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt értékét kell kifizetni, ha nem születik gyermek).

Ezek jelenleg a csok igénylésének feltételei

A csok igényléséhez legalább fél éves tb-jogviszonyt kell igazolni, a falusi csoknál azonban ez szigorúbb, a magasabb támogatási összeg miatt legalább egy évre van szükség. Az igénylés időpontjában a pár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie abban az esetben, ha még nem születtek meg a vállalt gyermekek. Ha már nem tervez több gyermeket a pár, akkor nincs életkori megkötés, de a gyerekeknek a csok-ból vásárolt vagy korszerűsített ingatlanban kell élnie a szülőkkel együtt - ettől csak kivételes esetekben lehet eltekinteni.

válás,szerződés,tartozás,hitel
Így változik a babaváró és a csok jövőre. Fotó: Kaspars Grinvalds / Shutterstock

Ezek lesznek jövőre a csok igénylésének feltételei

A városokban megszűnik a csok igénylésének lehetősége, ahogy kedvezményes csok-hitelt sem lehet majd felvenni. A kormány a döntést azzal indokolta, hogy a városokban a csok mellé még egy másik piaci kamatozású banki hitelt is fel kell venni, annyira magasak az ingatlanárak. Így a jelenlegi formájában a csok már nem tudja elérni a célját. Éppen ezért a támogatást kivezetik az 5000 főnél nagyobb településeken, bár van néhány kivétel. A falusi csok 2024-től továbbra is a preferált, 2630 kistelepüléseken lesz elérhető, tehát nem minden 5000 fő alatti lakosú településen. A támogatás jövőre új egylakásos lakóépület építéséhez vagy vásárlásához, használt lakás vagy egylakásos lakóépület vásárlásához és bővítéséhez, illetve korszerűsítéséhez, valamint meglévő használt lakás bővítéséhez, illetve korszerűsítéséhez vehető igénybe. Használt lakást továbbra is csak akkor lehet falusi csokból vásárolni, ha a megvásárolt ingatlannak a bővítését, korszerűsítését is vállalja az igénylő-hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. További változás, hogy a falusi csok jövőre már újépítésű házra is igényelhető lesz, újépítésű, társasházban lévő lakásra viszont nem.

Így változik a csok összege jövőre

Használt lakás vásárlására és korszerűsítésére egy gyermek után 1 millió forint, két gyermek után 4 millió forint, három vagy több gyermek után 15 millió forint vehető igénybe. A vásárlásra ezeknek az összegeknek legfeljebb az 50 százaléka használható fel, a fennmaradó részt bővítésre, korszerűsítésre kell fordítani. Meglévő ingatlan bővítésére és korszerűsítésére egy gyermek után 600 ezer forint, illetve ha csak korszerűsít az igénylő bővítés nélkül, akkor 500 ezer forint, két gyermek után 2 millió forint, három vagy több gyermek után 7,5 millió forint vehető igénybe. Az újépítésű házak építéséhez vagy megvásárlásához felvehető támogatási összegek nem változnak jövőre. A kedvezményes csok-hitel is megmarad, az összegek sem változnak, viszont a városokban ezt sem lehet már jövőre igényelni, emellett az áfa-kedvezmények is csak a kistelepüléseken lesznek elérhetők.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő állatságok a sportpályákon

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

ripost.hu

Eleged van a fővárosból? – Megnéztük, hova érdemes kiköltözni Budapestről

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el

INSIDER

Nyitrai Zsolt: A nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára!

INSIDER

Berobban a nyárias meleg, közel 30 fok is lehet

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai