Létrehozva: 2023.07.30.

Megváltoztak a vadgázolásra vonatkozó szabályok: mostantól mindig az autó lesz a hibás?

Módosították a vadászatról és vadvédelemről szóló törvényt. A legjelentősebb változtatás a vadászatra jogosultaknak és a vad-gépjármű ütközések kárrendezésével kapcsolatban történt.

Javában zajlik az őzek nászidőszaka, amikor szinte vakon kergetik egymást az állatok és a szokásosnál is többször tévednek ki a közutakra. Egy vaddal való ütközés nem csak életveszélyes, de igen költséges is, az autókban keletkezett kárt pedig a legtöbb esetben a sofőröknek maguknak kell állni, egy módosításnak köszönhetően pedig úgy néz ki, innentől kezdve az őz árát is.

őz, szarvas, vadbaleset, vadgázolás
Változtak a vad-gépjármű ütközésekre vonatkozó szabályok. Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap 

Ez a szabály, ha őzzel ütközünk

Vadgázolás esetén értesíteni kell a rendőrséget, akik gondoskodnak az érintett vadásztársaság értesítéséről, az elpusztult vad elszállításáról és az ilyenkor szükséges további teendőkről. A rendőrség értesítése kötelező, mivel közúti balesetnek minősül, ha őzzel ütközünk. Az elhullott állatot magunkkal vinni pedig lopás.

Ki fizeti a vadgázolásból eredő károkat?

Alapesetben, ha a vadásztársaság és a gépkocsivezető is megtett minden tőle telhetőt a baleset elkerülése érdekében (volt vadveszélyt jelző tábla, nem történt gyorshajtás stb.) és egyikük sem vonható felelősségre, mindkét fél maga viseli a saját kárát a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint. Vagyis az autósnak saját pénzből kell megjavíttatnia a kocsit, a kárt a biztosító csak akkor téríti meg, ha kötöttünk casco-biztosítást, vagy van KGFB-t kiegészítő vadkárbiztosításunk. Az állat értékét pedig a vadásztársaság könyveli el negatívumként. Ez alól egy fő kivétel van, ha a baleset autópályán vagy forgalmi úton történik. Ilyenkor minden kárt a vadásztársaságnak kell állnia.

Július 1-től változtak a fenti szabályok

2023. július 1. napjával úgy módosult a vadászati törvény, hogy ezentúl szinte minden esetben az autót vezető, kárt szenvedett fél lesz a hibás vadgázolás esetén - írja a D.A.S. jogvédelmi biztosító. A pontos jogszabály így szól: nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.

vadveszély, őz, szarvas
Változtak a vad-gépjármű ütközésekre vonatkozó szabályok. Fotó: Zantleitner Ingrid / Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Ez azt jelenti, hogy szinte ellehetetlenül annak bizonyítása a gyakorlatban, hogy a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben. Amennyiben ezt a tényt a kárt szenvedett autó nem tudja bizonyítani, akkor a vadásztársaság felelőssége nem fog fennállni, tehát nem lesz köteles megtéríteni az autóban szenvedett kár. Magyarul, ha a vad nem azért keveredett az útra, mert éppen űzték, lőtték, vagy hajtották, akkor a vadásztársaság felelőssége a törvénymódosítás értelmében nem lehetséges. Ráadásul a módosításnak köszönhetően felmerül annak a potenciális lehetősége is, hogy innentől kezdve minden vaddal való ütközés után az autóvezetővel szemben a vadásztársaság igénnyel fog fellépni az elgázolt, tulajdonába tartozó vad megtérítésével kapcsolatban.

Mit tehetnek az autósok?

Köthetnek például biztosítást az ilyen esetekre, de azzal nem árt, ha tisztában vannak, hogy ezek jellemzően 500.000 forintos értékhatárig vállalják a károk megtérítését. Egy nagyobb szarvasbika ára ezzel szemben bőven milliós tétel. A másik lehetőség, ha figyelmesebben vezetnek, főleg az olyan időszakokban, mint a mostani. A rendőrség Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szerint a leginkább ajánlható módszer ilyenkor a figyelem, a fokozott óvatosság - főleg motorral -, és a csökkentett haladási sebesség. A nem belátható útszakaszokon mindenképp érdemes a megengedettnél lassabban haladni és a sűrű bozóttal szegélyezett utak mellett is hajtsunk lassabban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egészen elképesztő, ami az Újpest-Diósgyőr meccsen történt

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

mandiner.hu

Változnak az idők: egy hónapja még támadta Magyar Pétert, ma pedig már a Tisza Párt jelöltje

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

travelo.hu

Egy hét múlva rajtol el Siófokról a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Viharos szél és zivatarok vetnek véget a melegnek: 10 fokot csökken a hőmérséklet

INSIDER

Újabb híresség csatlakozott a Gondosóra Programhoz

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint