Létrehozva: 2023.07.09.

A hekken kívül is van olyan hal, amit érdemes megkóstolni a büfékben: segítünk választani!

Aki biztosra szeretne menni, az idén is hekket rendel a tóparti büfékben. Nem is csoda, hiszen nehéz pusztán a hal neve alapján eldönteni, hogy mennyire szálkás vagy finom. Ebben segítünk most!

Sok halfajtát nem lehet kapni a magyar tengernél, de így is bőven van, amit érdemes megkóstolni. Aki a jól bevált hekken kívül másfajta halételt is szívesen kipróbálna, ezek közül a halak közül választhat például a balatoni büfékben.

hal, büfé, strandbüfé, hekk, ponty, harcsa, rántott hal
Nem csak egy jó hekket érdemes idén enni a tóparti büfékben, sok finom halfajta kapható például a Balatonon. Fotó: Majzik Attila / Délmagyarország

Milyen ehető halak élnek a vizeinkben?

A világon körülbelül 5000 édesvízi halfajta van, ebből 200 él Európa és nagyjából 50 a Balatonban. Például ponty, csuka, kárász, keszeg, fogas, garda, afrikai harcsa, busa, sügér és süllő is úszkál. A Tiszában szintén élnek süllők, no meg persze kecsegék, sügérek, menyhalak, csukák, harcsák, amurok, domolykók, küszök, kárászok, márnák és pontyok is. A Duna hazai szakaszán ki lehet fogni a kecsegén, pontyon és csukán kívül lesőharcsákat, rózsás márnákat, dévérkeszegeket, kárászokat, szivárványos ökléket, csapó sügéreket és fogasokat is. A Velencei tóban élnek pontyok, harcsák, süllők, csukák, amúrok, busák, sügérek, angolnák, dévérkeszegek, bodorkák, ezüstkárászok és compók is.

Sok hazai halfajtát nem kapni a Balatonon

A törvények tiltják az ipari halászatot a hazai vizeken így például a Balatonban és a Tiszán is, csak a horgászatot engedélyezik. A horgászok viszont nem adhatják el azt, amit kifognak, így a legtöbb vízparti vendéglőben felszolgált hal vagy halgazdaságból, vagy külföldről származik.

Milyen halakkal találkozhatunk a strandokon?

A strandok büféiben, éttermekben jellemzően keszeggel, ponttyal, harcsával, fogassal, süllővel és sügérrel találkozhatunk- a hekken kívül- sütve, rántva vagy leves formájában.

Honnan származnak az éttermek halai?

Büféje válogatja, de a keszeget például sok vendéglátós Romániából és Kazahsztánból veszi, ugyanis itthon szinte beszerezhetetlen, tenyészteni pedig nagyon nehéz, mert az ikráit megeszi a kárász. A fogas és süllő jellemzően Ukrajnából jön, a ponty és a harcsa pedig a hazai hal és tógazdaságokból.

hal, büfé, strandbüfé, hekk, ponty, harcsa, rántott hal
Nem csak egy jó hekket érdemes idén enni a tóparti büfékben. Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Honnan hozzák a hekket a Balatonhoz?

Sajnos már csak elvétve Európa vizeiből. Ennek egészen egyszerűen az az oka, hogy kifogták az összeset a környező vizekből. Az európainak nevezett hekket valójában Argentínában, Chilében, Peruban (Dél-Amerika) és Namíbiában vagy Dél-Afrikában halásszák, de nagyüzemben vadásznak rá a Dél-Atlanti óceán partja mentén a Földközi-tengeren, Észak-Skandináviában és Izlandon is.

Ezt érdemes tudni a hekkről

A hekk az egyik legolcsóbb tengeri ragadozó halfajta, de az óceánokban is megél. Ez utóbbi sokkal finomabb is. A 70-es években kezdték el itthon árulni a strandokon feltételezhetően a magyar édesvízi halak exportja következtében fellépő készlethiány pótlása, illetve a keszegfélék árának növekedése miatt jelent meg a kínálatban- írja a Nébih. A népszerűsége pedig azóta is töretlen mert nincs halszaga és alig van benne szálka. Egyébként a hekk igazi neve Merluccius, de mi magyarok csacsihalként ismerhettük meg.

Ezt biztos nem tudtad a hekkről

  • A latin neve Merluccius merluccius és általában heringgel táplálkozik, vagyis ragadozó.
  • Magyar nevét vélhetően az angol hake-ből kaphatta, hála a balatoni büféseknek.
  • Ha nem fogják ki, a hekk elérheti a 15 kilogrammos súlyt és a 1,5 méteres hosszúságot.
  • A tőkehalak családjába tartozik, de valójában a hekk egy tengeri csuka, aminek a háta és oldala szürke, a hasa pedig fehér-ezüstszürke. A szája a szeme alá húzódik, a fogai hosszúak és ragadozó voltát tekintve nagyon hegyesek.
  • Leginkább éjszaka közlekedik, nagy rajokban a felszín közeli nyílt vizeken, nappal 200-300 méteres mélységbe húzódik. 
  • Több okból sincs feje: egyrészt azért, mert ijesztően ronda, másrészt pedig azért, mert így könnyebb szállítani és többet lehet belőle ugyanakkor helyre bezsúfolni.

Ezt kell tudni a keszegről

A szépen irdalt, ropogósra sült keszeg is könnyen ehető, de kevés hús van rajta, aki húsosabb halra vágyik, kérjen süllőt! Irdalás nélkül sütve a keszeg nagyon szálkás marad.

strand, palatinusz, meleg, hőség, strandolás, víz, medence, hekk, hal, büfé
Nem csak egy jó hekket érdemes idén enni a tóparti büfékben. Fotó: Bánkúti Sándor

Ezt kell tudni a pontyról

Sajnos könnyű rosszul elkészíteni, és szokás a pontyot iszapos, zsíros, fáradt ízű halnak is titulálni, ami a táppal etetett, iszapban tartott példányokra sajnos igaz is. A pontyhalászlével, pontytöpörtyűvel, rántott pontyfilével, pontytatárral viszont jó választás lehet a büfékben.

Ezt kell tudni a harcsáról

Finom, kevésbé szálkás halfajta. Rántva, sütve, roston a szürke harcsa a legjobb, mert a húsa feszesebb. A cápaharcsa is jó választás, mert a húsa világos színű, enyhén olajos, puha, laza szerkezetű, szálkamentes és halszagtól is mentes.

Ezt kell tudni a fogasról

Finom, fehér húsú hal, a gerinc kiemelése után szálkamentes, nem tolakodó a hal szaga, de erős hal íze nincs. 

Ezt kell tudni a süllőről

A süllő és a fogas ugyanaz a halfaj, csak a kisebb példányokat süllőnek a nagyobbakat -a nagyjából 1,5 kg felettieket-fogasnak nevezik.

Ezt kell tudni sügérről

A fogashoz hasonlóan szintén fehér, lemezes húsa van. A rántott verzióján érdemes lehet kerülni és nem is igazán árulják, mert a sügér bőrét nehéz kezelni. Egészben sütve viszont nagyon ízletes. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

vg.hu

Adios: gyanús spanyol csomagokra csapott le a NAV Ferihegyen

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

mandiner.hu

Elittársaságba került Magyarország, már most teljes a siker

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók