Létrehozva: 2023.08.01.
Módosítva: 2023.08.01.

3 elbűvölő hely Magyarországon, amiről még kevesen hallottak

Nem szereted a zsúfolt vízparti nyaralóhelyeket? Mutatunk olyan hazai csodákat, melyektől eláll a lélegzeted.

Egyre többen vannak, akik szabadságuk alatt szeretnék elkerülni a túlzsúfolt helyeket és olyan hazai vidékre vágynak, melyeket még nem kaptak fel, de tüneményesek. Ezekből most hármat mutatunk, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni.

Juliánus-kilátó

A Hegyes-tető 482 méter magas csúcsán álló Julianus barát toronyból a Dunára, a Visegrádi-hegységre és a Börzsönyre is páratlan panoráma nyílik.

Zebegényből, vagy Nagymarosról nagyjából négy kilométert kell gyalogolni, hogy elérjünk a kilátóhoz.

Fotó: youtube videó

Ám érdemes felmenni, hiszen a látvány meseszép. A Duna mellett a Visegrádi-hegységet, a távolban Vácot, sőt Szlovákiát is láthatjuk. Szemközt a Salamon-torony és Visegrád fellegvárának látványától nem tudunk majd betelni. Északi irányban a Börzsöny, sőt a Csóványos megmagasított kilátója is kivehető derült időben.

Az épület középső szintjén egy fedett helyiséget alakítottak ki, ahová behúzódhatunk a szél és az eső elől. Az Ázsiában kutató szerzetesről elnevezett, bástyára emlékeztető, kétemeletes kilátót a nagy múltú Encián Turista Egyesület építtette 1938-ban a 482 méter magas Hegyes-tetőre. Akkoriban a Szent Mihály-hegy tömbje turisztikai mintaterületként szolgált, ahol a természetjárók viszonylagos szabadságot élvezhettek a kor máshol jellemző viszonyaihoz képest, hiszen nappal járhatták a kialakított turistautakat, emellett többek közt padok, pihenőhelyek épültek számukra.

2011-ben az Ipoly Erdő Zrt. felújította a tornyot, azóta ismét biztonságosan látogatható. Csigalépcsője igen meredek és keskeny. Egész évben szabadon látogatható, ráadásul ingyen.

Paprikás patak

A patak Budapesten, Pesthidegkút Kővár városrészének külterületi részén ered. A Hármashatár-hegy délnyugati és a Vihar-hegy déli lejtőin lefolyó vizekből táplálkozik. A medre viszonylag rövid, egy szakaszon Gercse és Erzsébetliget városrészek határvonala mentén húzódik, ahol elhalad a műemlék gercsei romtemplom közelében, majd továbbhaladva beér Pesthidegkút történelmi településmagjába, Pesthidegkút-Ófalura. 

Forrás: Youtube

A városrészen keresztülhaladva néhány kilométer után éri el a főváros határát és Solymár területére érkezik, ahol a Jegenye-völgy alsó szakaszán több kilométer hosszan kanyarog, előbb még befogadva délnyugat felől a Budaligeti-forrás pár száz méteres hosszúságú csermelyét. A turisták és helyiek körében egyaránt ismert Rózsika-forrás is itt fakad. A völgy túlsó végénél torkollik bele Solymár belterülete felől, nyugati irányból a Káposztás-patak, majd annak betorkollásától nem messze eléri és nyugati irányból megkerüli a solymári várat. Innentől már részben kiépített mederben, házak közt haladva éri el az esztergomi vasútvonal vágányait, nem messze a solymári vasútállomástól, majd a vasúti hídtól alig pár száz méterre az Aranyhegyi-patakba torkollik.

Solymári szakasza kedvelt és jól kiépített erdei kirándulóhely, ahol a Jegenye-völgy szurdokjában, közel a Rózsika-forráshoz egy, mintegy öt méter magas vízesés is található, amely a Budai-hegység egyetlen vízesése, s mint ilyen, a patak környékének egyik vonzereje.

Megyer-hegyi tengerszem

A Megyer-hegyi tengerszem és környéke az Aggteleki Nemzeti Park kezelésében álló egyedülálló volt malomkőbánya, nagy jelentőségű bányatörténeti és földtani, valamint a bányászkodás befejezése óta kialakult botanikai és zoológiai emlék, védett terület, Károlyfalván, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

A tó Sárospatak városa fölött elhelyezkedő 324 méter magas Megyer-hegy területén található. Bár a nevében szerepel a tengerszem, ez egy bányató, amelynek vize csapadékvíz, nincs köze a tengerszemek gleccservizéhez. Mélysége egyes helyeken a 6,5 métert is elérheti, a tavat körbevevő sziklafalak maximum 70 méterre magasodnak a víztükör fölé. 

Fotó: Jenei Gábor Kelet-Magyarország

Gyalogos turistaösvényeken Károlyfalváról és Sárospatakról is megközelíthető. Az erdőben a jelek jól kivehetőek, azonban a terep elég meredek, de érdemes nekivágni, hisz korlátok teszik biztonságossá azoknak, akik felülről – a hajdani bánya pereméről – is szeretnének bepillantani a vízzel kitöltött katlanba. Az ösvények hossza körülbelül 1 km.

 

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg gigantikus melleit a magyar szépség

borsonline.hu

Idegenek fotózzák a magyarok otthonait, utcáit - ezt tedd, ha Te is érintett vagy

magyarnemzet.hu

Ezt mondta Neuer az óriási potyája után, ami a Bayern kiesésébe került

ripost.hu

Tragédia Szalántán: szerelmespár halt szörnyet a balesetben

vg.hu

Nem értik, mi történik a Bónusz Magyar Állampapírral

origo.hu

Egy szál bugyiban, az ágyon, hatalmas terpeszben fotózták Cinthya Dictatort

mindmegette.hu

7 ellenállhatatlan gyümölcsös sütemény, amit ne hagyj ki, ha itt a szezon

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Egy korszak lezárul: válogatott csapatkapitánya elhagyja a Fradit

ripost.hu

Égben írt szerelem? Három csillagjegy szívét dobbantja meg az univerzum!

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Tragédia Szalántán: szerelmespár halt szörnyet a balesetben

INSIDER

Mindenüket elvesztették a szegedi robbanásban: megható módon próbálnak segíteni a dajkán és kisfián

INSIDER

Menczer Tamás: Magyar Péter ennél baloldalibb már nem is lehetne - Videó

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Karácsonyék kitiltanák az autók kétharmadát Budapestről