Létrehozva: 2023.08.01.

Ihat vagy nem, aki vezet? - ezen pörög az internet népe, de mit mondanak a szakemberek?

Az Építési és Közlekedési Minisztérium felülvizsgálja a KRESZ-t, ezzel kapcsolatban merült fel, hogy egyes nyugati országokéhoz hasonlóan megszüntethetnék az alkohollal szembeni zéró toleranciát. A téma óriási vitát váltott ki az interneten. A Ripost szakembereket kérdezett a véleményükről.

A borászok régóta szeretnék, ha megszüntetnék az alkohollal szembeni zéró toleranciát a KRESZ-ben, és autóval érkezve is meg lehetne inni egy pohár bort a vacsorához. Szó sincs arról, hogy részegeket szabadítanának az utakra: más borfogyasztó nemzeteknél, így a franciáknál vagy az olaszoknál is belefér egy pohár bor - és nem kettő. Így most, amikor az Építési és Közlekedési Minisztérium felülvizsgálja a KRESZ-t, ismét fellángolt a vita: meg tudja-e állni a magyar, hogy csak egy pohár italt igyon, érdemes-e lazítani a szabályokon. Még Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megszólalt az ügyben a múlt heti Kormányinfón: elmondta, hogy ez már többször felmerült és korábban mindig a zéró tolerancia mellett döntöttek. Ő maga kiáll a zéró tolerancia mellett, mert az adatok továbbra is azt mutatják, hogy sokan nem veszik komolyan az ittas vezetés veszélyeit. A zéró tolerancia ellenére az ittas vezetés továbbra is jelentős veszélyt okoz a magyar utakon, erről tanúskodnak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai. 

Belefér egy korsó sör is? Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Néhány országban szintén a zéró tolerancia elve szigorúan érvényesül az alkoholos befolyásoltságot illetően. Ez azt jelenti, hogy a járművezetőnek a szervezetében egyáltalán nem lehet alkohol, különben szigorú büntetésre számíthat. Számos országban és kultúrában viszont az alkoholfogyasztás elfogadott része a társadalmi életnek, az ünnepeknek, az étkezéseknek vagy a kikapcsolódásnak. Itt a mértékletesség és a felelős fogyasztás az, amit hangsúlyoznak, és a zéró tolerancia kevésbé vagy egyáltalán nem jellemző.

A borászok a szabályozás enyhítése mellett törnek lándzsát

Gere Attila borász szerint hosszú évek óta szeretnék, hogy az európai uniós gyakorlatnak megfelelően 0,3-0,5 ezrelékig ne büntessék a sofőröket.

Véleményem szerint rendelkezünk már némi borkultúrával. A másik oldalon igaz viszont, hogy a magyar ember jóval többet iszik a kelleténél. Nem mindegy, mit és hogyan iszunk. Mindannyian ismerjük az érzést, milyen jólesik egy pohárka jó bor a vacsora mellé. Az elmúlt időszakban a felére esett vissza a borfogyasztás, tizennégy liter helyett már csak hét liter fogy személyenként évente. Mindenképpen készíteni kellene egy felmérést erről a kérdésről. A zéró tolerancia eltörlése mellett adott esetben, ha valaki túllépi a megengedett véralkoholszintet, akkor extrém kiemelkedő büntetésben kellene részesíteni 

- – mondta az Év borásza cím tulajdonosa. Vagyis szó sincs arról, hogy vezetés közben alkoholizálni lehet, csakis az erősen mérsékelt, kulturált fogyasztás válna lehetővé. 

Az ügyvéd szerint a statisztika dönthetné el a kérdést

A Ripost megkérdezte a neves autós ügyvédet, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnökét, Kovács Kázmért, mi a véleménye a borászok javaslatáról. 

Elsősorban azt kellene megnézni, mit mondanak a baleseti statisztikák: mennyi balesetben volt szerepe az alkoholnak és azokban milyen mértékű volt a vezető alkoholos befolyásoltsága. Leszögezném, hogy az alkohol csak növeli a balesetek számát. A realitás talaján maradva azt is végig kellene gondolni, hogy a magyar ember milyen szabályozás ismeretében állna meg egyetlen pohár sörnél

- fejtette ki véleményét Kovács Kázmér.

A kommentelők sem jutnak egyezségre

Az interneten valóságos szópárbaj kezdődött a kérdésről, a legkülönbözőbb véleményekkel találkozhatunk és mindenki vehemensen védi álláspontját.

Nem. Magyarország nincs felkészülve rá. Ha ihatsz két sört, azt mindenki kiterjesztően fogja értelmezni, mert mindenki "nagyon jól bírja a piát", "ami másnak két sör, az nekem négy sör és három pálinka, mert faluhelyen nőttem fel"- alapon... 

- írja az egyik kommentelő, akit megerősít egy másik hozzászóló:

Vagy vezetünk, vagy iszunk. Ennyi. Nem nagy dolog tudomásul venni, hogy egyszerre csak egyet választhatunk a kettő közül..

A következő hozzászóló csak látszólag ért egyet az enyhítéssel, szarkasztikus humorral kezeli a kérdést:

Egyetértek azzal, hogy eltöröljék - ezzel párhuzamosan egy olyan úthálózatot kell kiépíteni, ahol csak azok közlekedhetnek, akik vezetés előtt alkoholt fogyasztottak (utasok nélkül). Sokkal érdekesebb lesz nekik is vezetni, ha tudják, hogy a szembejövő is ivott. 

Vannak viszont, akik egyetértenek abban, hogy egy pohár bor még belefér, ha vezet valaki:

Miért ne koccinthatnék a családommal vagy ihatnék meg egy pohár bort a vasárnapi ebédhez? Attól még nem okozok balesetet!

Más úgy gondolja, felnőttként kellene kezelni a lakosságot, aki pedig fittyet hány a szabályokra, az most is megissza a magáét:

Nem egy pohár bor után szoktak balesetet okozni. Aki ittasan vezet, attól azonnal elvenném a jogosítványát és vissza se adnám, de nem egy pohár bortól vagy sörtől lesz ittas valaki. Aki piásan ül volán mögé, az most is fütyül a szabályokra meg a büntetésre.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

mandiner.hu

„Kedvelem játékosként de...” – a Fradi edzője elmondta a véleményét ifjabb Lisztes Krisztiánról

metropol.hu

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

mandiner.hu

Hivatalos: vérrögöt okozhat a Covid egyik korábbi oltóanyaga

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe