Létrehozva: 2023.08.25.
Módosítva: 2023.08.25.

Orbán Viktor a Tranziton: Magyarnak lenni gyönyörű küldetés

A kétharmad meg áll, mint a cövek.

A kormányfő szerint erről a kérdésről vannak színvonalas viták. Egyesek felteszik a kérdést, hogy jó-e a demokráciának, ha egy párt ilyen többséggel, ilyen hosszú ideig van hatalmon. A magyaroknál a méretből fakadóan állandó az a folyamat, hogy mindig kialakul egy egységes párt egy domináns korszakban - mondta Orbán Viktor. Ez történt a dualizmus idején, a két világháború között is, és ez történt volna a második világháború után is - monda a kormányfő.  Vagyis a kétharmad áll, mint a cövek.

ORBÁN Viktor; GYÜRK András
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) felkészül a pódiumbeszélgetésére a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én. A kormányfő mellett Bohár Dániel, a beszélgetés házigazdája (k) és Gyürk András, a Fidesz európai parlament képviselője (j). Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A nagy külső erők elleni harcok idején, mint most, az emberek keresik azokat az egységes pártokat, amelyek meg tudják védeni őket 

- mondta Orbán Viktor. Nemzetközi szinten is van példa arra, hogy egy-egy párt hosszú évtizedekig van hatalmon, Bajorországban a CSU is negyven éve van hatalmon - tette hozzá. 

Orbán Viktor a baloldalról azt mondta, hogy a futballban az amatőrök és a profik között egy éles választóvonal van. Az amatőrök átláthatatlan módon űzik ezt a játékot, míg a profik oda futnak, ahol a labda lesz. Az utóbbi a legfőbb különbség. Távlatkülönbség van a kormánypártok és a baloldal között - mondta a kormányfő. Azonban az amatőr csapatoknak is vannak finanszírozói, és nagy világerőket képviselnek - tette hozzá. "Soros György sem fut össze a Facebookkal" - fogalmazott.

A baloldalnak a nemzeti gondolkodáshoz való kötődése történelmileg sem erős, ezért a nagy világdivatokhoz próbálják illeszteni Magyarországot. Ezzel szemben a jobboldal a nemzeti érdekek mentén politizál - tette hozzá. 

Dávid és Góliát küzdelme

A kormányfő úgy látja, a baloldal globálisan a Góliát, míg a jobboldal a Dávid. A legutóbbi választáson többszörös média-, és pénzügyi fölényben volt a baloldal a nemzeti erőkkel szemben - fogalmazott a kormányfő.  

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy először tisztázni kell, hogy az országot a sajátunknak tekintjük-e, és mi a hozzá fűződő viszonyunk. Fel kell tenni a kérdést, hogy adódik-e számunkra valamilyen kötelesség ebből a tényből? A kormányfő szerint sokfajta módon lehet magyarnak lenni, de a legfőbb kérdés, hogy ezt a küldetést máshol is látják-e. Csak egyetlen esetben nem tűnik el a magyar nyelv, a kultúra és történelem, ha azt fenntartjuk - tette hozzá. Egy angolszásznak és egy németnek nincs ilyen küldetése. Ahhoz, hogy magyar nyelv legyen, azt fenn kell tartani. 

ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mi a közös a kommunistákban és a liberálisokban?

A kormányfő arról is beszélt, fontos dolog olyan helyen tanulni, ahol folyamatosan okos emberek között lehet lenni, mert sokat lehet tőlük tanulni. Ilyen volt az 1980-as évek közepe is. Egy ilyen helyzetben mindent meg lehetett tanulni. 

A liberálisokkal és a kommunistákkal azért van nehéz dolgunk, mert első látásra ezek nagyon távol vannak egymástól - ismertette a kormányfő. A gond, hogy nálunk a rendszerváltás után a kommunisták liberálisok lettek. "Az ember rájött arra, hogy a választóvonal az ember megértésénél van. A kommunisták és a mostani liberálisok között egyezés van abban, hogyan látják az embert. Most a liberálisok és a baloldal azt mondják, hogy az életben te magad vagy legfontosabb."

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Bálint Antónia kihátrált az eljegyzéséből: "Letettem az asztalra a jegygyűrűmet, és eljöttem"

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

mandiner.hu

Félelem és reszketés Németországban: minden ötödik ember napi szinten szorong a klímaválság miatt

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának