Létrehozva: 2023.08.25.
Módosítva: 2023.08.25.

Orbán Viktor: fel kellett lépni az árspekulánsok ellen

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! vendége volt pénteken.

Béremelésről, az infláció letöréséről, a gazdaság újraindításáról, az árspekulánsokról, a munkahelyek védelméről, gázról és energiáról, valamint az atlétikai világbajnokságról is szó esett a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol Orbán Viktor miniszterelnök volt a vendég.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök a beszélgetés elején arról beszélt, hogy bérek tekintetében történelmi hátrányban van Magyarország, mert 1990-ben nagyon alacsonyan voltak a magyar fizetések. Egy 1990-ig nyúl történelmi lemaradásunk van, talán a gyerekeink mondhatják majd, hogy egy higgadtabb bérpolitikára van szükség.

„A béremeléseknél a munkaadóknak és a munkavállalóknak meg kell állapodniuk egymással, mert ha a béremelést rosszul ütemezik, az munkanélküliséget tud eredményezni” – mondta. Hangsúlyozta: a kormány segíti a felek megállapodását.

Augusztus lehet a fordulat hónapja

Augusztus lehet az a hónap, amikor a bérek növekedése magasabb lesz, mint az infláció – mondta a kormányfő. Emlékeztetett: 2012 óta nem volt olyan negyedéve a családoknak, amikor az árak gyorsabban nőttek volna, mint a bérek. Egészen az idei évig. 2023 első felében azonban lényegesen magasabb volt az árak növekedése, mint a bérek bővülése. 

Kemény őszünk lesz, hogy a bérek növekedése nagyobb legyen, mint az infláció – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint fontos hogy a második félév korrigálja az első félévet. A miniszterelnök bízik bene, hogy az év végén az árak emelkedése és a bérek növekedése közel azonos szinten lesz. 

Fel kellett lépni az árspekulánsokkal szemben

Az áremelkedések egy része magyarázható volt a külföldi hatásokkal – közölte Orbán Viktor

Brüsszel szankciókat vezetett be és az energiaárak megemelkedtek. Tavaly 4000 milliárd forinttal fizetett többet az energiáért Magyarország, mint 2021-ben. Ha ez a pénz nem ment volna ki, akkor jelentős fejlesztéseket lehetett volna csinálni – tette hozzá. 

A kormányfő szerint a kereskedelemben kialakult egy gyakorlat, hogy a multik sokkal magasabban tartották az árakat, mint amit a tisztességes profit lehetővé tett volna. Az utóbbi ellen védekezni kell, és fel kellett lépni az árspkeuláns multik ellen – tette hozzá.

Orbán Viktor: 2023 az infláció letörésének az éve

A következő évre is megmaradnak a GVH azon lehetőségei, amikkel sikerült megállítani a drágulást – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy 2023 az infláció letörésének, 2024 pedig a gazdaság újraindításának az éve lesz.

Az infláció elleni küzdelem évében jelentősen megemelkedtek a hitelek kamatai. Ha nincs hitel, nincs növekedés. A gazdaság újraindításához alacsonyabb kamatok kellenek – tette hozzá. A gazdaság igazi belendülése 2024-ben várható.

A legfontosabb a munkahelyek védelme

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a legfontosabb a munkahelyek védelmének az ügye. Olyan szerkezetű gazdaság kell, amikor minden magyar dolgozhat, aki akar. Jelenleg 4,8 millió ember dolgozik, míg 2010-ben 3,6 millió ember dolgozott.

Minden magyar család 181 ezer forint támogatást kap havonta a rezsitámogatás formájában

1078 milliárd forint jutott a családoknak az év első felében a rezsicsökkentés keretében. Minden magyar család 181 ezer forint támogatást kap havonta a rezsitámogatás formájában. Éppen ezért nagy baj, hogy Brüsszel ezt támadja – fejtette ki a kormányfő. Orbán Viktor szerint folyamatosan meg kell védeni a magyar rezsicsökkentést, mert ha ezt nem tesszük, akkor a családok tönkre fognak menni.

Fotó: Rosta Tibor

Nincs még egy olyan ország az unióban, ahol olyan alacsony lenne a rezsi, mint nálunk – mondta a kormányfő. Brüsszel szerint ez azért zavarja, nehogy a magyar példa ragadós legyen.    

„Minden gáz, ami érkezik, az Törökországból érkezik”

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy energia nélkül megáll az ország. Az energiaforrások beszerzéséért Szijjártó Péter felel, és ezt ragyogóan oldotta meg. A kormányfő szerint alapvetően megváltozott a gázpiaci helyzet az elmúlt években.

ORBÁN Viktor; ERDOGAN, Recep Tayyip
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ebben a helyzetben a magyar kormány más útvonalat keresett, és az pedig délről jön. Az utóbbi helyzet magyarázza azt a diplomáciai nagyüzemet, amit az elmúlt napokban láthattunk – fejtette ki. Törökország markában van a csap jelenleg – mondta Orbán Viktor. Minden gáz, ami érkezik, az Törökországból érkezik, az ő kezükben van az ellátásunk – tette hozzá. Törökországba pedig Oroszországból, és más közép-ázsiai országból érkezik gáz. 

Óriási előny, hogy Magyarország évek óta építi a kapcsolatait a Kelettel

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Azerbajdzsán esetében a tervek között szerepel egy árambeszerzései lehetőség is.

Katarba pedig a német kancellár is kénytelen volt elmenni, hogy cseppfolyós gázt szerezzen, és mi is ezt szeretnénk elérni. Meg is egyeztünk, hogyan érkezik cseppfolyós gáz Katarból az emírrel – közölte a kormányfő.

Óriási előnnyel rendelkezik Magyarország, hogy évek óta építi a kapcsolatait a Kelettel. Magyarország ereje az eszében van, és aki hamarabb érti meg a dolgokat, az előnybe kerül. Évekig gúnyolódott a magyar sajtó azon, hogy miért barátkozik Magyarország a Türk országokkal. A következő évtizedekben meghatározó lesz ez a térség – fejtette ki. Megjegyezte: ezek a kapcsolatok most kamatoznak, mert előrébb vagyunk, mint több más ország. Az előre gondolkodás kapcsán egy másik példát is említett a magyar miniszterelnök. 

„Mi nem akkor kezdtünk fegyveripart fejleszteni, amikor kitört a háború” – mondta Orbán Viktor. Az utóbbi eredménye, hogy Zalaegerszegen megnyílt egy fegyvergyár.

Nem áll meg a nyugati világ kulturális produkciója Bécsnél

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az atlétikai világbajnokság esetében a létesítmény fantasztikus, mert barátságos. Külön gratulált Halász Bencének és a többi magyar sportolónak. Ez a világbajnokság bizonyítja, hogy az emberi élethez jól járul hozzá, a sportolók viszik Magyarország jó hírét – tette hozzá.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher


Mindez nagy dolog. Ha távolabbról nézem, akkor idefigyel a világ, és a sporton kívüli élet is megy ezekben a létesítményekben. A Puskás stadionban több koncert volt idén, mint focimeccs – fejtette ki a kormányfő. Nem áll meg a nyugati világ kulturális produkciója Bécsnél, hanem eljön ide is – fogalmazott Orbán Viktor. 

Nézd meg a teljes interjút:

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy versenyző meghalt a világ legnagyobb pontyfogó versenyén a Balatonnál

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

hirtv.hu

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

mandiner.hu

Tűpontosan mutatott rá a történész, hogy mi is a gond Európában

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért