Létrehozva: 2023.09.14.
Módosítva: 2023.09.14.

Hátborzongató: vegyi fegyvereket találtak a budapesti egyetemen

Információink szerint háromféle halálos gázt találtak.

A Ripost információi szerint háromféle, halálos és pusztító gázt találtak az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem természettudomány karán apró, alig néhány milliméteres kapszulákban. Úgy tudjuk, hogy a kapszulák egy része az első világháborúban bevetett mustárgázt tartalmazta, míg a másik részükben tabun, avagy másként a GA nevű gáz volt, amely szintén halálos idegméreg. Megbízható információk szerint a kapszulák további részében egy másfajta gáz lapult, amely az első kettőhöz hasonlóan igencsak veszélyes anyagot tartalmazott. 

A halálos gázok hatalmas pusztításra lettek volna képesek, ha elszabadulnak - Fotó: Pexels (illusztráció

Úgy tudni, hogy a mini fiolákból több tucatot is találtak, a felfedezésük után pedig azonnal értesítették a rendőrséget és vélhetően a Katasztrófavédelmet is. Lapunk úgy tudja, hogy a kapszulákat és a bennük lévő mérges gázokat később a honvédség szállította el az intézményből. 

A Ripost az üggyel kapcsolatban megkereste a rendőrséget, ahol értesüléseinket nem cáfolták, ám szűkszavú válaszukban a nyomozás érdekeire hivatkozva bővebb felvilágosítást nem adtak: 

Az Ön által kérdezett esettel kapcsolatban - a folyamatban lévő eljárás érdekére tekintettel - a nyomozás jelenlegi szakaszában tájékoztatást nem áll módunkban adni

 - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Egyelőre tehát nem tudni, hogy pontosan hol és hogyan kerülhettek a kapszulák és a mérges gázok az intézménybe, azonban információink szerint ezt a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja. Egy névtelenséget kérő szakértő azt is elmondta lapunknak, hogy a talált mennyiség nemcsak azért veszélyes, mert ez a mennyiség az említett gázokból akár Pest vármegyeszerte pusztítást okozhatott volna, hanem azért is, mert nem csak a kereskedelmüket, de még a tárolásukat is tiltja egy szabályzat. 

Lapunk az üggyel kapcsolatban felkereste az egyetemet, válaszukkal cikkünket frissítjük. 

Halálos idegmérgek

A mustárgáz, avagy a kén-mustár erős hólyaghúzó hatást vált ki az érintett felületeken, akár a bőrön, akár a tüdőben vagy a szemeken. Mivel a mustárgázzal bőrön át megmérgezett emberek először tünetmentesek, így kezdetben észre sem veszik a mérgezést, főleg, hogy a gáz áthatol a ruházaton is. 24 órán belül azonban kezdetben erős bőrirritáció és viszketés lép fel, amely fokozatosan sárga folyadékkal telt hólyagokká alakul, amely valójában kémiai égést jelent. Ez lehet első-, másod-, sőt akár harmadfokú égés is. Ha szemet ér a vegyület, az fájni kezd és felduzzad, átmeneti vakságot idézhet elő, míg belélegezve vérzést és hólyagosodást idézhet elő a légzőrendszerben, amely tüdőödémát is okozhat. 

Ha az égés súlyos, azaz több mint 50 százalékát érinti a testfelületnek, halált is okozhat. Ez borzalmas szenvedésekkel jár, ugyanis akár két hétig is eltarthat, de az enyhébb égésekből is hónapokig tart a felépülés, a mérgezett személy pedig fokozottan ki van téve a rák kockázatának.

Első alkalommal az első világháborúban vetették be a németek a belgiumi Ypresnél.  A mustár-vegyületeket 1993 óta a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény, a CWC szabályozza. 

A tabun, avagy más néven a GA gáz erős, cseppfolyós halmazállapotú idegméreg. ami a gerincoszlop üzenettovábbító képességét teljesen blokkolja, így az áldozat elveszti kontrollját a saját teste felett. Ekkor nem csak a pupilla tágul ki, de az emésztés és a légzés is leáll, az ember képtelen a ki- és a belégzésre egyaránt, így az áldozat megfullad. Az anyag bőrön át szívódik fel, és már kisebb mennyisége is halálos. 

Bár Németország nagy mennyiségben gyártott belőle a második világháború idején, végül nem vetették be. Irak felhasználta a kurd gerillák ellen.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentést tett Putyin, senki nem mert ellenkezni vele

origo.hu

Így hazudott öngyilkosságot Magyar Péter

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

origo.hu

Azonnal meghal az, aki erre a szigetre lép

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

mandiner.hu

Becéző szavak: Így hízeleg egymásnak évek óta Karácsony és a Gyurcsány-házaspár

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Már a legszörnyűbbtől tartanak: TBC-kezelés után veszett nyoma Renátának

INSIDER

"Lehet, hogy még közöttünk jár" - Még mindig keresik a szentesi Andrea gyilkosát, rettegnek a helyiek

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki