Létrehozva: 2023.09.16.

Orbán Viktor: Legyen előny a gyermekvállalás! - újabb részletek a demográfiai csúcsról

A Budapesti Demográfiai Csúcson felszólalt többek közt az olasz miniszterelnök, Bulgária államfője, Tanzánia alelnöke, Magyarország kormányfője és köztársasági elnöke is.

Minden idők legnagyobb demográfiai csúcstalálkozójára került sor a héten. A világ egyik legfontosabb témáját körbejáró konferenciáját nem Washingtonban, Brüsszelben, Pekingben vagy éppen Berlinben rendezték, hanem hazánk fővárosában, Budapesten. 

NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor; RADEV, Rumen; MELONI, Giorgia
Fotó: Koszticsák Szilárd

Öt kontinens húsz országából mintegy hatvan felszólaló és csaknem hatszáz vendég érkezett hazánkba, köztük állam- és kormányfők, miniszterek, egyházi vezetők, világhírű gondolkodók és szakemberek, hogy a családokat, a demográfiát érintő legfontosabb kérdéseket megvitassák.

A Budapesti Demográfiai Csúcs jelzi, hogy Magyarország a demográfiai kérdések, a családokról való gondolkodás központja, szellemi műhelye lett.

A kétévente megrendezett Budapesti demográfiai csúcsot 2015-ben, akkor még államtitkárként, Novák Katalin indította el, aki Magyarországi köztársasági elnökeként idén is az esemény házigazdája volt.

Novák Katalin: Ma a családok szabadságának a harcát vívjuk

A magyar államfő a felszólalása elején emlékeztetett, hogy három gyermek boldog édesanyja, és hogy amikor még ő vállalt gyermeket - 2010-ben, a Gyurcsány-kormányok idején (a szerk.) - akkor családellenes idők voltak Magyarországon. A családok azonban nem hagyták magukat, kiálltak a jövőért, egy olyan országot harcoltak ki, ahol érték az emberi élet. Ahol megbecsülés jár az időseknek, ahol a fiatalok szabadon dönthetnek arról, hogyan szeretnének élni. Egy olyan országot, ahol a gyermeket vállaló nem jár rosszabbul, mint aki lemond a saját családról.

Családbarát fordulat történt Magyarországon, a házasságkötések száma megduplázódott, az abortuszok száma felére csökkent. Nálunk nőtt a legjobban a gyermekvállalási kedv Európában. Nőtt a családok életszínvonala 

– sorolta az államfő, jelezve: a családok szabadságharca azonban nem ért véget, a jövő ugyanis veszélyben van. 

Novák Katalin rámutatott, hogy a bibliai tizenkettes szám a magyar szabadságharcok történetében is jelentős szerepet játszik. – 175 évvel ezelőtt 1848-as forradalom idején12 pontot fogalmaztak meg hőseink, ez a magyar szabadság vastörvénye, a magyar családok szabadságharcának is legalább 12 alapvetése van, amelyek a következők: 

Egyenlőség, szabadság, testvériség. Ma a családok szabadságharcát vívjuk

- zárta beszédét a köztársasági elnök.

Orbán Viktor: Támogatjuk a családokat. Legyen előny a gyermekvállalás!

A miniszterelnök emlékeztette a hallgatóságot, hogy Magyarország a családok és a demográfia ügyének leghangosabb szószólója a nemzetközi politikában. 

Ebben nem is lesz változás, hiába támadják a magyar kormányt a liberális világban, ez csak megkeményít bennünket. Nincs változás 

- jelentette ki a kormányfő, aki szerint fontos, hogy két év után újra demográfiai fórumot tartunk, Európát ugyanis még mindig egy progresszív, liberális elit vezeti. A miniszterelnök azt látja, hogy Európa fontos kérdései helyett, mint például a kontinens demográfiai jövője, mindenféle sületlenséggel, képtelenséggel van elfoglalva.

 

Európa félelemből cselekszik. Azt mondják, hogy nincs jövő és ez így egy önbeteljesítő jóslattá válik. Emiatt egyenesen kötelesség demográfiai csúcsot rendezni. Ez a legnagyobb fórum, ahol a legfontosabb kérdésekkel, az otthonnal, a családdal és a gyermekvállalással foglalkozhatunk

- magyarázta Orbán Viktor, aki továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a demográfiai politika öt célt tűzött ki maga elé: 

  1. A gyermekvállalás legyen előny. 
  2. Segítsük az otthonteremtést.
  3. A családpolitikát az édesanyákra kell alapozni.
  4. Az egész országot családbaráttá kell tenni.
  5. Ezt a jog eszközével is védeni kell.

A kormányfő végezetül kijelentette, hogy 2010 óta az egy gyermekes családok jövedelme megduplázódott, míg a többgyermekes családoké háromszorosára nőtt. Minden ötödik család új otthonhoz jutott.

Giorgia Meloni: a család és a demográfia kulcsfontosságú kérdések

Az esemény kiemelt vendégeként Budapestre érkezett Giorgia Meloni olasz kormányfő is, aki egyből a beszéde elején leszögezte, hogy a család és a demográfia kulcsfontosságú kérdések. Az olasz kormány célja, hogy egy lényeges kulturális változás induljon el a családok területén, mert súlyos demográfiai válság sújtja Olaszországot és a Nyugatot is.

Ha a gyermekek egyre kevesebben vannak, akkor a fejlettebbeknek mondott országok gyorsított úton haladnak a bukás felé. Ezt nem lehet csak egy materiális szemüvegen nézni. A demográfia nem csupán egy kérdés, hanem a kérdés, amelyen a nemzet múlik

- fogalmazott Meloni, majd hangsúlyozta, hogy a gyermekek nem korlátok, hanem erősebbé teszik a nőket a munkában is, amit végeznek. Beszélt arról is, hogy nagy érdeklődéssel és csodálattal figyelik a magyar családügyi intézkedéseket, s immár ők is a családi élet és a magánélet egyensúlyát próbálják az intézkedésnek közepébe helyezni, és így szeretnének egy kulturális változást elérni.

Meg kell osztani azt a tapasztalatot, amit ma itt Magyarországon látunk, Európának akcióba kell lendülnie, lépéseket tennie, a születési számokra kell fókuszálni, a családokra. Be kell bizonyítanunk, hogy megértettük a kulturális és szociális kihívás mértékét 

- zárta beszédét az olasz kormányfő.

Jöhet a háromgyermekes anyák SZJA-mentessége

A Magyar Nemzet szemlézte a HírTV Napi aktuális című műsorának egyik beszélgetését, amelyben Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormányzat azon dolgozik, hogy akár már a jövő év elején be lehessen vezetni a háromgyerekes édesanyák személyi jövedelemadó mentességét. A politikus hangsúlyozta, hogy a bejelentett intézkedéseknél – ahogy eddig is  – figyelembe kell venni a magyar gazdaság teljesítő képességét.

Orbán Viktor a péntek reggeli szokásos Kossuth Rádiónak adott interjújában kifejtette:

A kormány célja, hogy aki gyereket vállal, az anyagilag is jobban éljen, mint azok, akik nem, és hogy a fiatalok ne rettenjenek vissza a gyermekvállalástól azért, mert pénzügyi, gazdasági nehézségeik vannak. Európában nincs közös demográfiai politika, mert ha mindenki úgy gondolkodna, mint mi, akkor Európában az első számú politikai probléma a demográfiai probléma lenne. Ezért tartunk olyan fórumokat, mint a demográfiai csúcs tegnap és ma Budapesten, hogy rávegyük a döntéshozókat, hogy tessék ezt is napirendre tenni

A csúcs után négyszemközti megbeszélést folytatott Orbán Viktor és Giorgia Meloni

A migrációs kérdésekkel kapcsolatban megismételték: gyorsan és határozottan kell fellépni. A migráció az Európai Unió közös kihívása, amelyre kollektív választ kell adni – vélekedtek. Hozzátették, hogy az útnak indulások megelőzése érdekében a külső dimenzióra kell összpontosítani, különösen a migránsok származási és tranzitországainak nyújtott politikai és gazdasági támogatáson, az embercsempész-hálózatok elleni küzdelmen, valamint az olyan személyeket érintő hatékony visszaküldési politikán keresztül, akiknek nincs joguk Európában maradni. 

– hangsúlyozták. A két miniszterelnök elkötelezte magát kormányaik további szoros együttműködése mellett, tekintettel a 2024 második felében esedékes magyar uniós elnökségre – olvasható a tárgyalás után kiadott közleményben.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

mandiner.hu

Változnak az idők: egy hónapja még támadta Magyar Pétert, ma pedig már a Tisza Párt jelöltje

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

hirtv.hu

A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk