INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.20.
Módosítva: 2023.10.20.

Aggasztó: bármikor beomolhat a Biodóm Budapesten

„A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit” – írja a balos sajtó. Karácsonyék a csőd szélére vitték a fővárost.

„Hiába kezdődött el a fűtési szezon, az évek óta félkészen álló Biodóm temperálását nem kezdték el és ezen a télen nem is fűtik majd. A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit” – válaszolta a Népszava kérdésére Bősz Anett, kultúráért felelős főpolgármester-helyettes. 

Fotó: Nagy Zoltán

Íme videónk:

 

A Fővárosi Állat és Növénykert (FÁNK) összesítése szerint csak 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása. Ebből a személyi kiadások 119 milliót, a dologi 348 milliót, míg az egyéb – felhalmozási – kiadások 18 milliót tettek ki, a járulékok további 40 millió forinttal terhelték a fővárosi költségvetést – sorolta a kiadási tételeket a baloldali lapnak Bősz Anett, aki azt is hozzátette, hogy az állatkert vezetése engedélyt kapott a félkész létesítmény hasznosítására, például koncertek, konferenciák, filmforgatás vagy éppen kórusverseny helyszíneként. Ám ebből nem jött be több 36 millió forintnál, így a fenntartó fővárosi önkormányzatnak havi 50-53 milliót kellett költenie a Biodómra.

 

Íme az első igazán látványos jele a BKK-jegyáremelés óta, hogy Karácsony Gergelyék a csőd szélére kormányozták Budapestet.

„A városvezetés már tavaly jelezte, hogy gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor a városvezetésnek döntenie kell: az idősotthonait, szociális intézményeit fűti, működteti vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költ. Idén nyár elején a főpolgármesteri kabinet úgy döntött, hogy nem költ a továbbiakban az állam által megrendelt és finanszírozott, de be nem fejezett beruházásra” – magyarázta a Népszavának Bősz Anett, aki nem tagadta: „a fővárosi állatkert további szakmai fejlődését, ismeretterjesztést páratlan módon segítené, a fővárosiak számára különleges élményt nyújthatna az eredetileg elképzelt pompájában megnyíló Biodóm. A végletekig kivéreztetett fővárosnak azonban nincs forrása a befejezésre és most már a beláthatatlan ideig húzódó fenntartásra sem”.

A Magyar Nemzet emlékeztetett: a beruházás körüli kilátástalan helyzet évek óta tart, hiába adott a kormány eddig több mint negyvenmilliárd forintot a projektre, az új városvezetés 2019-ben leállíttatta az építkezést. Később Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is arról beszélt, nem kívánnak többet költeni a biodómra, és fontolgatják, hogy átadják a kulcsokat a kormánynak. Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármestere akkor úgy reagált a Magyar Nemzetnek:

„Tekintsünk el attól, hogy a biodóm lebonyolítását az ajánlatkéréstől a szerződéskötésen át a tervezéstől a kivitelezésig és a számlák rendezéséig az állatkert mint ötletgazda saját kérésére vállalta, és senki sem erőltette rá! Az állatkert a Fővárosi Közgyűlés által tárgyalt, jóváhagyott és aláírt megállapodásban részletesen taglalva kapta meg a teljes feladatot, jogokkal, kötelezettségekkel, felelősséggel.”

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sírva fogadta Harry herceg III. Károly döntését

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

metropol.hu

Hilda: “Van, amit teljesen másképp éltem meg”

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Berobban a nyárias meleg, közel 30 fok is lehet

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte