Létrehozva: 2023.10.09.

Betétdíjas PET palackok, konzervek, üvegek: ezt lehet eddig tudni az új visszaváltási rendszerről - videó

Összegyűjtöttünk mindent, amit az új rendszerről eddig tudni lehet. Például, hogy mely termékek lesznek kötelező visszaváltási díjasok és melyek nem.

2024 januárjától kötelező visszaváltási rendszer működik majd az országban. Az erről szóló kormányrendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Ebben részletesen kifejtik, mit, mennyiért és hol lesz kötelező visszavennie az üzleteknek. Íme minden fontos információ, amit eddig tudni lehet az új betétdíj rendszerről!

visszaváltó automata, automata, PET palack, kötelező visszaváltási díj
Mely termékek lesznek kötelező visszaváltási díjasok jövőre? Fotó: Pazargic Liviu / Shutterstock

Miért kell betétdíjassá tenni a termékek csomagolását?

Rengeteg szemét landol a kukák mellett, vagy kerül a szelektív helyett a kommunális hulladékba. Ez nagyban megnehezíti a különböző csomagolóanyagok újrahasznosíthatóságát. Ennek az aránynak a növelése céljából született az a kormányrendelet, aminek célja, hogy néhány év alatt elérjük a PET palackok 90 százalékos visszaváltási arányát- közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kommunikációs főosztálya. A rendelet értelmében szinte minden csomagolóanyag betétdíjas lesz, amit a vásárlók a kasszánál fizetnek ki és visszaváltó automatákban kaphatnak vissza.

Mely csomagoló anyagok lesznek betétdíjasok?

A kötelezően visszaváltási díjas termékek körébe a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék - alkoholos is - csomagolása beletartozik, illetve a koncentrátum italtermékek is. Az ilyen csomagolású termékeken jövőre egy új jelölés hívja majd fel a vásárlók figyelmét a fizetendő betétdíjra, aminek a mértékét a árcímke jelzi majd. Ezek mellett a termékek mellett pedig gyakorlatilag bármilyen csomagolás betétdíjassá tehető, ha a gyártó és a forgalmazó erről megállapodik egymással. Lesznek azonban kivételek: nem lehet betétdíjat kérni a a speciális formájú és méretű, automatával vissza nem váltható üvegekre és azokra a termékekre, amikből kevesebb mint 5000 darabot gyártanak évente. 

Mennyi lesz a termékek betétdíja?

Egyelőre csak annyit tudni, hogy a kötelezően visszaváltási díjas nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként 50 forintot kell majd fizetni. Az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók határozzák meg ezt az összeget, ahogy az újrahasznosítható csomagolások esetében is. A kifizetett összeget a vásárlók a visszaváltást követően visszakapják. A visszaváltási díj összegét a számlán vagy a nyugtán a termék árától elkülönítve kell majd feltüntetni.

visszaváltási rendszer
Gyakorlatilag minden termék csomagolása betétdíjas lesz. Fotó: icosha /  Shutterstock

Hol lehet majd visszaváltani a termékek csomagolását?

Visszaváltó automatákban, amikből lesz egy-egy minden olyan élelmiszerüzletben amelyik 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkezik, valamint kötelező visszaváltási hely lesz az 1000 főnél nagyobb népességű településeken is. Ezeken kívül pedig bármelyik üzlet telepíttethet önként ilyen automatát a saját területén. Ha pedig egy gyártó felhagy majd egy kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termék gyártásával, akkor az adott terméket a gyártás megszüntetésétől számított legalább négy hónapig még vissza kell váltania.

Januárban már minden csomagolás betétdíjas lesz?

Nem. A jogszabály biztosított egy átmeneti időszakot: 2024. június 30-ig nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat. Vagyis januárban lesznek olyan termékek, amik csomagolása betétdíjas lesz, és lesz olyan termék is a polcon, amiért nem kell pluszban visszaváltási díjat fizetni.

Fém dobozt és üveget már régóta le lehet adni néhány helyen

Több automata is üzemel országszerte, amikben betétdíjas üveget vagy épp alumínium italos dobozokat lehet pénzre, kuponra váltani. Ilyen automaták főként élelmiszer-kereskedelmi láncoknál (SPAR, Auchan, CBA, Coop és Tesco üzletek) vannak kitéve. Emellett az alumínium italos dobozokat különböző hulladékudvarok is átveszik, ezek listája itt található.

Ezt lehet eddig tudni a visszaváltó automatákról

Az automata visszaváltó berendezés meghibásodásának esetére kézi átvételt kell majd biztosítania az üzleteknek. Emellett a rendeletből az is kiderül, hogy ha nem ad vissza pénzt vagy utalványt az automata, akkor a forgalmazó fizet, illetve azt is kérhetik a vásárlók, hogy egy újabb termékvásárlás esetén a vételárba utalvány formájában számítsák be a betétdíj összegét. A visszaváltás feltétele, hogy a termék azonosítására szolgáló, sérülésmentes és leolvasásra alkalmas jelöléssel kerüljön átadásra. Magyarul tilos összenyomni a műanyag palackokat, vagy a sörösdobozokat. Az automata visszaváltó berendezések által kiadott, az adott visszaváltási helyen levásárolható vagy készpénzre beváltható utalvány mellett minimum egy további módon biztosítja majd a visszaváltási díj megtérítését a fogyasztó részére.

Íme kisokos-videónk a témáról, 5 kérdés és 5 válasz a kötelező betétdíjról:

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Moszkva ütemet vált az ukrán fronton

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom