Létrehozva: 2023.10.25.
Módosítva: 2023.10.26.

Rendkívüli bejelentéseket tettek: jön a CSOK Plusz

Nem a szokásos időpontban tartották a Kormányinfót.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett a rendkívüli időponthoz illeszkedve rendkívüli vendég is volt a tájékoztatón, mégpedig Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Csák János családpolitikai bejelentéseket tett. Elmondta, 233 ezer család vette igénybe eddig a családtámogatásokat, 750 milliárd forint ment el rá. A kormány áttekintette, hogyan tudná a piaci viszonyokhoz igazítani a családi otthonteremtési kedvezmény városi intézkedését, a falusi csok marad.

Bevezetik a CSOK Pluszt

Az 5000 fő feletti településeken CSOK Plusz néven kamattámogatott hitelkonstrukció létesül: 15, 30 és 50 millió forint értékben, 3 százalékra. Az első gyerek esetében elég 10 százaléknyi önrész. 10-25 évig terjed a futamidő. Az édesanyák 41 éves korukig vehetik fel, de 2 éven át a várandós anyák is felvehetik, akik ennél idősebbek. Telekre nem lehet felvenni a hitelt.

Amennyiben felújításról van szó, 20 százalék önrész van. Az első 5 évben csak a 3 százalékos kamatot kell fizetni, ha megszületik a gyermek, 1 éves moratóriumot lehet kérni, 2. gyermek esetén a tőkéből gyermekenként 10 millió forintot elengednek. Falusi csok esetén: 1 gyereknél 1, 2 gyereknél 4, 3 gyereknél 15 millió forintra emelkedett az elérhető hitel összege.

Január 1-jétől vezetik be a CSOK Pluszt, addig a jelenlegi CSOK elérhető. November közepére a részletszabályok is kész lesznek. A meglévő CSOK mellé újra is lehet szerződni.

A kormányzat legfontosabb célja, hogy a demográfiai hanyatlást el tudjuk kerülni, nincsen felső határa a költségvetésben a CSOK Plusz programban.

A már megszületett gyermekek mellé nem jár, csak az újonnan vállalt gyermekek mellé. Ha újabb gyermek születik és valaki nagyobb lakásba készül, az 20 százalék önerőre készüljön.

A kormány elismeri Izrael védelemhez való jogát

A kormány egyetért az Országgyűlés terrorellenes határozatával, a kormány elismeri Izrael védelemhez való jogát - mondta Gulyás Gergely. A kormányfő beszélt Benjamin Netanjahuval. A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tenni a  közel-keleti helyzet eszkaláció ellen - mondta a miniszter. "Európának kiemelt érdeke, hogy a térségbeli országok megőrizzék a stabilitásukat."

A jelenlegi helyzetben mindenki legyen tekintettel az áldozatokra - mondta. Terroristák melletti szimpátiatüntetések be vannak tiltva Magyarországon.

Magyarország 445 állampolgárt hozott haza, Gázában továbbra is 15 magyar állampolgár van - ismertette Gulyás. Négy családról van szó, és 10-en kiskorúak Gázában, akik magyarok - tette hozzá.

Nem támogatjuk a költségvetés módosítását

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a holnap kezdődő uniós csúcson nem támogatja Magyarország az uniós költségvetés módosítását. Több pénzt kérnek a migránspaktum végrehajtására, míg a másik a brüsszeli bürokraták fizetésemelése. Ezeket nem támogatja Magyarország - mondta Gulyás. A másik ok, hogy Ukrajna támogatását sem tartja a kormány ebben a formában indokoltnak - mondta a miniszter. Tűzszünet helyett a háború elősegítését jelentené a költségvetési támogatás négy évig - tette hozzá.

Krausz Ferenc új feladata

Krausz Ferenc úr már itt dolgozik Magyarországon egy támogatási programnak köszönhetően - jelentette be Csák János. A kormány 75 milliárd forinttal támogatja azt az orvostechnikai megoldást, amely segítségével korábban felismerhetők a daganatos betegségek. Ezt a Neumann János Terven keresztül tesszük. Az ehhez kapcsolódó kutatási program vezetését Krausz Ferenc elvállalta, nagyon köszönjük professzor úrnak!

 

origo.hu

Itt a világháború, egy EU-tagország katonákat küld Ukrajnába

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

borsonline.hu

Idegenek fotózzák a magyarok otthonait, utcáit - ezt tedd, ha Te is érintett vagy

magyarnemzet.hu

Itt a világháború, EU-ország katonái mennek Ukrajnába

metropol.hu

T. Danny-t egy szőke hajú lánnyal kapták le

hirtv.hu

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező Hszi Csi-ping kínai államfőt

origo.hu

A Miss Influencer Hungary nyertese egy igazi vadmacska: tökéletes testére nincsenek szavak

astronet.hu

Erre lehetetlen felkészülni – együttállások a Bikában 2024.05.13-tól

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Orbán Viktor Budapesten fogadta a kínai államfőt

INSIDER

Figyelmeztet a szakember: ez az időjárás már az egészségünkre is veszélyes

INSIDER

Itt lesznek lezárások és forgalmi rend változások a kínai elnök látogatása kapcsán

INSIDER

Ha ilyen üzenetet kapsz, nehogy bedőlj, mert átverés!