Létrehozva: 2023.10.19.

Ígéretei negyedét sem teljesítette Karácsony Gergely: mérlegen a 4 éve

A főpolgármester teljesítménye messze elmaradt a saját elvárásaitól is. Választási ígéreteinek kevesebb mint negyedét valósította meg 2019 óta. "Cserébe" viszont csőd szélére vitte Budapestet: az elmúlt éve az áremelésekről szól, miközben százmilliókat szór ki prémiumokra hitelből...

Nem húzott bele Karácsony Gergely főpolgármester, az általa beígért intézkedések egynegyede sem valósult meg 4 év alatt. Annak ellenére, hogy választási ígéreteit azzal "tetézte" 2019-ben, hogy - baloldali kollégáival ellentétben... - neki van programja.

Úgy tűnik, a főpolgármester átverte szavazóit: már 4 éve tartó budapesti regnálása alatt csak szlogeneket gyártott, és az ígéreteiből csak néhány olyat váltott be, amelyek semmitmondóak, valódi munkát nem igényelnek. Miközben a budapestiek pénze kifolyt a kezei közül: csődközelbe kormányozta a koszossá, rendezetlenné és kaotikussá vált várost, ami ígéretei szerint, „átlátható, zöld és szolidáris lesz” - aminek nyomát sem látni. Csak a sok tízmilliós prémiumoknak, amiket titokban kiszórt a haveroknak...

Hát ez a 4 év eddig nem jött össze... Fotó: Mediaworks

Karácsony ígéreteivel tele a padlás

 A főpolgármester a 2019-es választásokon mindent beígért a győzelemért. De munkájának mérlege, azon túl, hogya városon nem látszik semmi a dugókon és a koszon kívül, számokban kifejezve is siralmas. Főpolgármesteri kampányában és azt követően összesen több mint 150 ígéretet tett, dekörülbelül 130 ezen a szinten meg is rekedt: megmaradt csupán ígéret. 

Programjának főbb elemeiből szinte sem valósult meg semmi:

  • Első ígéretei között szerepelt a zöldítés: hogy kihirdeti a klímavészhelyzetet, elindítja Budapest zöldítési programját. Létrehozza Budapest legnagyobb zöldövezetét a Margitszigettől a Római-partig. Minden Budapesten születő gyerek kap tőle egy fát, ami szerinte évente 15 ezer facsemetét jelent a közterületeken. Tarlós István tervei nyomán új zöldfelületeket is ígért, egész pontosan Ferencvárosban és Észak-Csepelen– ebből nem valósult meg gyakorlatilag semmi. Sem Budapest legnagyobb zöldfelülete, fát sem ültetnek az újszülöttek után, a két kerületben nincs új zöldfelület. A klímavészhelyzetet meghirdette, de ez egy deklaráció, nem következik belőle semmi. Eközben KArácsony folyamatosan akadályozza Budapest tényleg "legzöldebb" projektjét, a kormány által vezényelt Liget-projektet - aminek köszönhetően megújul és még zöldebbé válik a Városliget.
  • Karácsony bérlakásprogramot is ígért Budapestnek - nem lett belőle semmi. Azt ígérte, az 500 millió forint feletti budapesti ingatlanokat megadóztatná, az ebből befolyó összeget pedig szociális bérlakásépítésre költené. A budapesti lakásállományon belül az önkormányzati bérlakások arányát 4,5-ről tíz százalékra emelné, lakásügyi ombudsmant nevezne ki, a lakbért pedig az önkormányzati lakások esetében jövedelmi helyzethez igazítanák– de hozzá sem nyúlt a bérlakás témához.
  • Az ígéretek között szerepelt az esélyegyenlőségi iroda létrehozása, a nők és a férfiak bérének egyenlővé tételét vizionálta a budapesti cégeknél – mindebből semmi sem valósult meg, a bérek és a túlórázás is változatlan maradt Budapesten.
  • Karácsony a Fővárosi Önkormányzat épületét, vagyis a Városházát megújította volna, ha betartja ígéretét – ehhez képest az eladási szándékról lehetett később hallani a sajtóban... Ráadásul a hátsó udvarból –ahol a képviselők parkolnak–, olyan parkot ígért, ami minden budapesti előtt nyitva lesz. Valami kis elmozdulást történt ebben az ügyben, néha megnyitják az egyébként "lelakott" területet, ahol éppen a Metropol videója és fotói mutatták meg a néhol derékig érő gazt. A főpolgármester "zöldítési" tervei egyedül itt teljesedtek ki...
  • Karácsony az egészségügyi ellátásra is tett néhány ígéretet. Megígérte, hogy ha megválasztják, fővárosi finanszírozású szűrőprogramot indít a rákos megbetegedések kiszűrése érdekében – eddig egyedül Ferencvárosban lett CT-berendezés, azt is a kormány finanszírozta a Nemzeti Atlétikai Stadion építésekor, Baranyi Krisztina polgármester kérésére.
  • A nyugdíjasokat és rászorulókat sem hagyta ki a szórásból Karácsony, nekik nemcsak a választási évben, hanem minden évben legalább 20 ezer forint fűtési támogatást ígért. Olyan konkrét vállalást is tett, hogy "minden kerület vállaljon részt abból, hogy a fűtési szezonban a családok ki tudják fizetni a számláikat". A főpolgármester több év semmittevés után 2022-ben új rezsitámogatási rendszert jelentett be, ebben részben eleget tett ígéretének - igaz, csak az átlagnyugdíjnál kevesebb nyugdíjat kapókra terjesztették ki a csomagot, nekik 24 ezer forintot biztosít. 
  • Karácsony belengette, hogy ingyenessé teszi a tömegközlekedést a 14 év alattiaknak és az álláskeresőknek - ezt az ígéretét teljesítette, de mondjuk ehhez elég volt egy tollvonás. De azt is megjelölte, hogy ciklusa végére eléri, hogy az éves BKV-bérlet napi 100 forintot jelentsen az utazóknak – de ezek a bérletek a 365 ezer helyett bőven a 100 ezer forintos nagyságrendben kaphatók ma is....
  • Megígérte, hogy részt vesz a Pride felvonulásokon–ezt az egy –a budapestiek számára nélkülözhetetlen– feladatot tökéletesen teljesítette a főpolgármester. 
Az adóhatóság jelenleg nemcsak költségvetési csalás, hanem pénzmosás gyanújával is nyomoz a főpolgármester mozgalmának pénzügyei miatt Fotó: Máté Krisztián Bors

 

Az ígéretei helyett mit tett az elmúlt évben Karácsony Gergely?

  • Bejelentette, hogy a várost csődközeli helyzetbe kormányozta, ezért hitelt vett fel.
  • A BKK-jegyek 28 százalékos áremelésével korábbi saját magának mondott ellent. 
  • De a BKK-jegyáremelések előtt kevéssel fizetett ki több százmilliós prémiumot a fővárosi cégek vezetőinek. Két nap alatt majdnem 50 fővárosi vezetőnek hagyott jóvá prémiumot Karácsony, az érintettek összesen 280 millió forintnál is többet tehettek zsebre. A BKV és a BKK vezetőinek összesen 65 millió forintot jutott. 
  • A főpolgármester csaknem 100 százalékosan megemelte a piaci árusok (őstermelők) bérleti díját, akik a bezáráson gondolkodnak emiatt. Itt is saját ígéretének mondott ellent Karácsony, hiszen a piacokat üzemeltető fővárosi cég átszervezésénél azt mondta, nem látják kárát az árusok a változtatásnak.
  • A jóval később és drágábban átadott Blahán lévő közvécé többet van zárva, mint nyitva. Ráadásul inkább a prostik használják, mint kiderült...
  • Parkolóhelyeket számolt fel, megemelte a parkolási díjakat, és kiterjesztette a fizetős zónákat olyan helyeken is, amelyek korábban ingyenesek voltak.
  • Írásosgérete ellenére, nagy dugókat okozva nem adta vissza az autósforgalomnak a Lánchidat, amelyet egyébként jóval drágábban és kevesebb műszaki tartalommal valósított meg, mint az az eredeti tervekben szerepelt.
  • Város-szerte megjelentek a biciklisávok mellett a "Gerikarók": az Üllői úti és Vááci útisávval közfelháborodást váltott ki, nem csak a budapestiek, de a mentősök között is - a Gerikarók növelik a káoszt áés a dugókat városszerte.
  • Újrafestetett néhány kerékpárutat - ami rendben is lenne, de sajnos a zebrák újrafestésére jóval kevesebbet költ, mint erre: még saját bevallásuk szerint is így egyre rosszabb, veszélyesebb lesz a helyzet a láthatatlan zebrák és sávfelfestések miatt.
  • Újabb rovarhoteleket, darázs-garázsokat és méhbarát kerteket telepíttetett fővárosi közparkokba. Bár a főpolgármester erre a legbüszkébb, a budapestiek többsége inkább gyomos, gazdátlan részeknek látja ezeket a területeket.

A Ripost által megkérdezett budapestiek ma élhetetlenebbnek tartják a várost, mint Karácsony előtt volt. Szerintük sem jobb, sem zöldebb nem lett, sőt, a közlekedés balesetveszélyesebbé vált sok helyen. A kosz és szemét állandósult, a dugók pedig nőttek Budapesten.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Mindenkit megdöbbentett Oroszország fontos szövetségese, mi történhetett?

borsonline.hu

Őrjöng a márciusi lottónyertes, még mindig nem kapta meg a nyereményét

magyarnemzet.hu

Ő a felelős a 7-0-s zakóért az NB I-ben, az edző amatőr viselkedésről beszélt

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

origo.hu

Hatalmas botrányba keveredett Majka

origo.hu

Félelem a moziban: Így nézhet ki az atomháború, ilyen lehet a pusztítás

magyarnemzet.hu

Az orosz „Sátán II” nukleáris fegyver milliókat ölne meg és egész nagyvárosokat tenne a földdel egyenlővé

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

ripost.hu

"A világ legkísértetiesebb otthonában élek – tele van elátkozott babákkal, sírkövekkel és koporsókkal"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Összetörtek a kis Ádin szülei: ha nem kap segítséget, meghalhat a kisfiú

INSIDER

Megszólalt a csepeli panelből kizuhant kisfiú édesanyja, friss hírek érkeztek a gyerek állapotáról

INSIDER

"Feszegetjük a határokat" – Újabb mérföldkövet ért el SMA Tomika

INSIDER

Viharos szél és zivatarok vetnek véget a melegnek: 10 fokot csökken a hőmérséklet