Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2023.10.25.

Újabb brüsszeli őrület: nem jelölné a génmódosított élelmiszereket az unió

Azt akarják elérni, hogy ne kelljen külön jelöléssel ellátni a GMO-élelmiszereket. Ezzel elvennék az emberektől a döntés lehetőségét, akarnak-e génmódosított élelmiszert fogyasztani vagy sem.

Ma szavaz a magyar parlament arról, hogy milyen álláspontot képviseljen Magyarország az Európai Parlament november elejére tervezett voksolásán. A tét nem kicsi, egy, az emberek életminőségét alapvetően meghatározó kérdés van épp az Európai Parlament napirendjén.

Gmo,Concept
Brüsszel elvenné a lehetőséget, hogy az emberek el tudják dönteni, GMO vagy GMO-mentes élelmiszert akarnak fogyasztani. Fotó: Vanatchanan /  Shutterstock

A döntés tétje az, hogy a jövőben kerülhetnek-e jelöletlenül génmódosított élelmiszerek az uniós, így a hazai családok asztalára vagy sem.

Érdekcsoportok lobbiznak a jelölések ellen

A hazai Országgyűlés már megvitatta a javaslatot, így ma már csak szavazniuk kell a frakcióknak. A politikában szokatlan módon teljes egyetértés alakult ki a hazai pártok között, így nagy valószínűséggel ennek megfelelően is szavaznak majd - vélekedik a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke. 

Dr. Roszík Péter szerint a génmódosított növények, vetőmagok, stb. előállításával foglalkozó vállalkozások komoly lobbierővel igyekeznek elérni, hogy az uniós ‒ és nemzeti ‒ politikai döntéshozók ne akadályozzák, ellenőrizhessék termékeik forgalmazását. Ezen törekvésnek arra hivatkozva igyekeznek most új lendületet adni, hogy az új, a korábbinál pontosabb és precízebb génmódosító technológiák ‒ állításuk szerint ‒ lényegesen biztonságosabbak. Ez szerintük indok a kérdés újraszabályozására, egész pontosan a kontroll és a jelölési kötelezettség teljes megszüntetésére ezekkel a terményekkel és termékekkel kapcsolatban. Ugyanezen uniós javaslatcsomag egyúttal kivenné a tagállamok hatásköréből a döntést, tehát nemzeti szinten sem kötelezhetnénk jelölésre az új típusú GMO-élelmiszereket.

Radikális beavatkozás

A Magyarország által is egyhangúlag támogatott álláspont ezzel szemben az, hogy az új géntechnológiák, bár hatékonyabbak, ugyanolyan radikális beavatkozást jelentenek, mint a korábbiak, és környezetre gyakorolt, járulékos hatásuk ettől nem lesz kiszámíthatóbb. Az ezt vizsgáló tanulmányok pártatlanságával, szakmaiságával kapcsolatban is felvetődnek kételyek...

Az  üggyel kapcsolatban a Ripost megkereste dr. Roszík Pétert, aki hangsúlyozta: a fogyasztóknak joguk van tudni, hogy az adott termény, élelmiszer génmódosított forrásból származik-e vagy sem. 

Az új, deregulációs javaslat azonban megfosztana bennünket mindettől, és feltétel nélkül kiszolgáltatná az európai lakosságot a GMO-gyártók mindenkori kereskedelmi érdekeinek

‒ mondta a szakember, aki hozzátette, hogy valószínűleg a lobbisták még az Európai Tanács jelenlegi soros elnöksége alatt át akarják verni a döntést az Európai Parlamenten. A spanyolok ugyanis az élen járnak a GMO módosított élelmiszerek előállításában. A 2024- második felében esedékes magyar elnökség idején egy ilyen döntést nem valószínű, hogy el lehetne fogadtatni.

A GMO-mentesség a magyar alkotmányban is szerepel

A 2011-ben elfogadott magyar alkotmány kimondja, hogy a magyar mezőgazdaság GMO-mentes. A pontos szöveg így szól:

Az alaptörvény XX. cikke

„(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jog érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával, a munkavédelem és az egészségügyi ellátás megszervezésével, a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával, valamint a környezet védelmének biztosításával segíti elő.”

Mit jelent és mi a probléma a GMO-val?

A GMO a Genetically Modified Organisms angol kifejezés rövidítése, magyarul: genetikailag módosított élőlény. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő nemrég töltött fel egy videót a témával kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy a GMO-val kapcsolatban az a probléma, hogy a géntechnológia nagyon gyorsan fejlődik. ezért nem állnak rendelkezésre azok a kutatások, amelyek a hosszú távú hatásait vagy esetleges hosszú távú veszélyeit vizsgálnák.

A GMO-knak az emberekre, a környezetre gyakorolt hatásairól pedig nagyon kevés teljesen független kutatás áll a rendelkezésünkre. A legtöbb jelenlegi vizsgálat mögött biotechnológiai óriáscégek állnak. 

A teljes videót itt tekintheted meg: 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Versenyző luxusautók okozhatták a halálos balesetet Szalántánál

origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

borsonline.hu

Majoros Hajni drámai vallomása, rémálom az RTL-en, Tóth Gabi segítséget kért – íme a heti top 5 sztárhír

hirtv.hu

Mentőhelikopter szállította kórházba a soproni cirkuszi balesetben súlyosan megsérült férfit

life.hu

Victoria Beckham ilyen valójában: kitálaltak a zárt ajtók mögötti viselkedéséről

magyarnemzet.hu

Klopp egy kivételes játékosról beszél a Liverpool csapatából + videó

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Győrffy Balázs: a magyar kormánynak prioritás a gazdák támogatása

INSIDER

"Több időt töltök a TikTokon, mint a családommal" – Ezt gondolják a magyar fiatalok a felület betiltásáról

INSIDER

Képek a múltból: így nézett ki az érettségiző Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Pintér Sándor

INSIDER

Több mint 10 fokot esik vissza a hőmérséklet: mutatjuk, hogy mire készülj!