INSIDER

Szerző B.V.

Létrehozva: 2023.10.17.
Módosítva: 2023.10.17.

Novák Katalin díszvacsorát adott a Nobel-díjasoknak

Karikó Katalint és Krausz Ferencet éltették.

Díszvacsorát adott Magyarország köztársasági elnöke Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjainak tiszteletére. Novák Katalin az est folyamán beszédet is mondott a Pesti Vigadóban, amiben kiemelte: a tudósok világraszóló sikert értek el Magyarországnak. Elmondta, örülni sok mindennek lehet, de az igazi öröm az, amikor egymásnak örülhetünk. 

Novák Katalin beszédet mondott Fotó: MTI

Vágyunk a pillanatokra, amikor átérezhetjük a magyar nemzet mindenek felett való, magától értetődő összetartozását. és ilyen a mostani pillanat is. Nobel-díjasaink magyarságukat mindig vállaló, arra büszke, megharcolt életű, küzdelmekben edzett emberek 

- hangsúlyozta a köztársasági elnök. Kiemelte, Karikó Katalin és Krausz Ferenc a miénk, hozzánk tartoznak, ahogy mi is hozzájuk. 

Beszéde során dicsérettel illette a magyar oktatást is, ugyanis a magyar tanáraiktól kapott, magyar iskoláikban szerzett tudás volt az erőforrása Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek. Éppen ezért kérte a tudósokat, hogy segítsenek azokban a vitákban, amik a magyar iskolákkal és azoknak a jövőjéről zajlanak mostanság. 

Valódi pedagógusok nélkül nem juthatnak el a tehetségek még a pálya elejéig sem, nemhogy a csúcsára.

Novák Katalin kitért arra, hogy a díszvacsorára meghívták a Stipendium Peregrinum ösztöndíjasait is, akik a magyar állam támogatásával a világ legjobb egyetemein tanulhatnak, és olyan fiatal nők is jelen vannak, akiket inspirálhat és megerősíthet az első magyar Nobel-díjas nő sikere.

Hogy lehet az, hogy egy tizenötmilliós nemzet ilyen mértékben van jelen a világ tudományos vérkeringésében?

 - tette fel a kérdést az államfő. Mint fogalmazott, a magyar recept titka a magyar nyelv, a magyar észjárás, emellett belenevelődünk a magyar kultúrába, értékvilágba, hitbe, a ránk jellemző szabadságszeretetbe. Olyan örökség ez, amely inspirál, találékonyságra késztet, kreatív megoldásokra ösztönöz.

A díszvacsorán természetesen beszédet mondott Karikó Katalin is, aki  idei orvosi-élettani Nobel-díjat kapta az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó Drew Weissman amerikai mikrobiológussal közös fejlesztéseikért. 

Karikó Katalin Fotó: MTI

Korán megtanultam, hogy a kemény munka része az életünknek. Középiskolai biológia-tanárom hitette el velem, hogy kutató lehetek, amikor még azt sem tudtam, mit jelent ez. Fontos, hogy később is olyan emberek vettek körül, akik formáltak. Sok nehézséggel kellett megküzdenem, mindegyik után jobb lettem.

Krausz Ferenc magyar  fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fizikus és Anne L'Huillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikus társaságában kapta meg az idei fizikai Nobel-díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért.

A magyar férfi tudós arról beszélt, hogy a magyar emberek átlagéletkora öt-hat évvel alacsonyabb, mint az EU-átlag, amelynek hatása behúzott kézifékhez hasonlítható a magyar társadalom számára. 

Eddig nem volt olyan diagnosztikai eljárás, amely korai észlelést, megbízható védelmet nyújtott volna, a rák, a szív- és érrendszerei betegségek, az anyagcsere-zavarok ellen, emellett megfizethető is. Azt reméljük, hogy találtunk egy eljárást, amely képes lehet ezeket a feltételeket kielégíteni. Miniszterelnök úr és a kormány támogatásának köszönhetően 2019-ben elkezdhettünk egy világviszonylatban is egyedülálló vizsgálatot Magyarországon, amelybe tízezer embert sikerült bevonni. Közülük kétezer esetében állapítottuk meg, hogy életmódváltásra van szükség, különben cukorbetegek lehetnek

 - mondta Krausz Ferenc.
 A tudós azt is elmesélte, hogy e-mailt írt neki a székesfehérvári Vasvári Pál általános iskola egyik nyolcadik osztályos diákja, aki fizikusnak készül, de eddig erről mindenki lebeszélte. A diák azt írta, a magyar fizikus Nobel-díja ezt a helyzetet gyökeresen megváltoztatta. 

Krausz Ferenc Fotó: MTI

A díszvacsorán jelen volt mások mellett Kövér László, Gulyás Gergely, Semjén Zsolt, Pintér Sándor és Csák János, Karácsony Gergely, a parlamenti pártok frakcióvezetői, az MTA és a MMA elnökei, valamint a kulturális és tudományos élet meghatározó szereplői - írja az MTI.

 

 

origo.hu

Új, ismert barátnője van a Házasság első látásra szereplőjének

origo.hu

Újra együtt Stana Alexandra és egykori párja

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

vg.hu

A Molnak sikerülhetett, amire még a világ legnagyobb olajcégei sem voltak képesek

ripost.hu

Autósok százai buknak meg ezen a KRESZ-teszten, pedig alap lenne tudni!

vg.hu

Kész, vége, ennyi volt: újra emelkedhetett az infláció Magyarországon – betett az üzemanyagok drágulása

origo.hu

Újabb ország kezd nukleáris hadgyakorlatba, egy lépésre az atomháború

mindmegette.hu

7 ellenállhatatlan gyümölcsös sütemény, amit ne hagyj ki, ha itt a szezon

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

„Könnyek szöktek a szemembe” – Szoboszlai hódolója meghatotta Kloppot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Döbbenetes szám, ennyi embert érint a demencia Magyarországon

INSIDER

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján

INSIDER

Anyák napjáról hazafelé erőszakoltak meg egy borsodi lányt, olyan brutálisan, hogy jelenleg is mélyaltatásban van

INSIDER

Semmi sem szent: tucatjával lopják a muskátlikat a váci temetőből