Létrehozva: 2023.10.07.

Országos programokkal hívják fel a nők figyelmét egy nagyon fontos dologra

Magyarországon minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Többek között erre igyekeznek felhívni a figyelmet minden év októberében, a mellrák elleni küzdelem hónapjában.

A mellrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Magyarországon évente mintegy 8.000 új megbetegedést és 2.100-2.200 közötti halálesetet tartanak nyilván. Azonban a szűrésekkel sokat tehetünk, hogy még idejében felismerhessük és kezelhessük a daganatokat. Erre hívják fel a figyelmet különböző programokkal idén októberben. Mutatunk ezek közül néhányat.

mellrák
A szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem hónapjában. Fotó: KISS ANNAMARIE / Hajdú-Bihari Napló

Ezt érdemes tudni a mellrákról

Az emlőrák a nők körében a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, amit a WHO (Egészségügyi Világszervezet) számon tart. Éppen ezért a különböző szervezetek, aktivisták, túlélők az egész októberi hónapot a mellrák elleni küzdelemnek szentelik. A kampány során igyekeznek felhívni a figyelmet a szűrések és az önvizsgálat fontosságára, hiszen a betegség korai felismerése életet menthet! Ezért sem lehet elégszer kiemelni, mennyire fontos a preventív jellegű vizsgálatok mellett folyamatosan figyelni a testünket és bármilyen elváltozás tapasztalása esetén azonnal orvoshoz fordulni-írja a dunaharasztionline.hu. 

Magyarországon a veszélyeztetett életkorú 45-65 év közötti nők meghívó levelet kapnak ingyenes szűrővizsgálaton való részvételre. Ebben a kiemelt életszakaszban a megbetegedések száma magasabb, de ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabb életkorú nőknél nem jelenhet meg az emlőrák. Azoknál a nőknél pedig a rizikófaktor magasabb, akiknek a felmenőik között korábban már kialakult mellrákos megbetegedés.

Ezeket a tüneteket érdemes figyelni

Célszerű minden hónapban ugyanabban az időpontban elvégezni egy rutinszerű önvizsgálatot magunkon, hívja fel a figyelmet a WHO azaz az Egészégügyi Világszervezet. Eközben a következő tüneteket érdemes figyelni:

  • csomó a mellben vagy a hónaljban
  • túlságosan megduzzadt, kemény mell
  • ekcémának tűnő bőrpír megjelenése

Aki ezekhez hasonló elváltozást észlel a testén, minél előbb keressen fel egy orvost (háziorvos, nőgyógyász). Az emlőszűréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat pedig itt lehet megtalálni.

Ilyen programokat szerveznek idén a mellrák elleni küzdelem jegyében

Budapesten az Egészség Hídja Összefogás október 8-án tartja a szokásosan, évente megrendezett, mellrákkal kapcsolatos eseményét, ami a Lépésről lépésre nevet viseli. Ennek keretében előadások, kerekasztal beszélgetések lesznek a budapesti Marriott Hotelben, napnyugtakor pedig rózsaszínre világítják ki a Szabadság-szobrot és a Széchenyi Lánchidat, a figyelemfelhívás jegyében. A hagyományok szerint sétát is szerveznek zenés felvezetéssel. Az esemény részletei itt találhatók.

Székesfehérváron október 7-én, szombaton lesz mellrák elleni séta a belvárosban. A kezdeményezés célja változatlan: felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatokon való részvételre, ami akár életmentő is lehet. A résztvevők 9 órától gyülekeznek az Országalmánál, majd a 10 órakor kezdődő megnyitó után indul a séta a Fő utcán. A részletek itt olvashatók.

Győrben október 8-án szerveznek futást a mellrák elleni küzdelem jegyében. Három távon lehet indulni: 6,9 és 3,8 kilométeren futva vagy részt lehet venni egy 2,5 kilométeres közösségi sétán is. Az esemény leírása itt található.

Sopronban Küzdelem az emlőrák ellen címmel mammográfiás szűrőnapokat tartanak a Soproni Gyógyközpontban minden pénteken 8 és 12 óra között, behívólevél és időpont egyeztetés nélkül-írja a kisalfold.hu.

Szigetváron figyelemfelhívó sétát szervez a Dobcat test &Lélek Egyesület október 8-án. A séta egyben adománygyűjtés is, a befolyt összegből egy vidéki kórház onkológiai osztályát szeretnék támogatni. Gyülekező a Zrínyi téren lesz 11:00 órakor. Minden résztvevőt arra kérnek rózsaszínben menjen.

A Nyíregyházi járásban működő Egészségfejlesztési Iroda immár ötödik alkalommal szeretné felhívni a figyelmet az időben, és rendszeresen elvégzett szűrővizsgálat fontosságára egy városi séta keretében 2023. október 10-én. Az ezzel kapcsolatos részletek itt olvashatók.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

origo.hu

Letartóztatták a bőnyi diáklányt, aki megkéselte osztálytársát

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

origo.hu

Itt a kemény orosz válasz Amerika újabb háborús lépésére

mindmegette.hu

6 gyorsan összedobható sütemény, ha nem szeretnél a majálison feleslegesen pénzt költeni

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot

INSIDER

„Óriási dolog, hogy Levi is esélyt kapott" – versenyt fut az idővel az ötéves izomorvadásos kisfiú

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát