Létrehozva: 2023.10.10.

Emberek tízezreinek életét könnyítik meg, most díjat kaptak – képgaléria

Ezekkel a projektekkel zárult a Richter Anna díj idei évada.

Idén is remek projekteket tudhatnak maguk mögött a Richter Anna Díj nyertesei, akiknek a célja, hogy felhívják a figyelmet az egészségtudatosság és a társadalmi jóllét fontosságára. Olyan innovatív ötletek megvalósításával járulnak hozzá a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, amely jobbá teszi az ott dolgozók munkakörülményeit, javítják mindannyiunk életminőségét és minőségi változást hoznak a mindennapjainkba.

Díjátadó Fotó: Vaskó Tamás

A Richter összesen 24 millió forinttal támogatja a hat nyertes csapatot, mely összeget a díjazottak a pályázataikban kidolgozott innovatív projektek megvalósítására fordítanak. A Richter Anna Díj hattagú zsűrije kategóriánként egy-egy nyertest hirdetett.

A pedagógus kategória nyertese a gyerekek számára teszi kalanddá az onkológia rideg világát, ugyanis a legtöbb kis beteg gyakran nem érti, mi is történik velük és félnek. Dr. Fröhlich Georgina egyetemi oktató kutató sugárterápiás fizikusként dolgozik az Országos Onkológiai Intézetben. Csapatával sugárterápiával kezelt gyerekeknek álmodták meg a „Bátor Küldetése” kalandot. A sugárkezelés menetét Bátor ismerteti meg a gyerekekkel, a küldetés végén pedig aranyérmet kap, aki teljesítette feladatát, azaz a hosszú kezeléssorozat végére ért.

Bátor küldetése rengeteg beteg gyereknek segíthet  Fotó: Vaskó Tamás

Az orvosi kategóriában a díjat a Visz a vérem véradó kampány zsebelte be. Influencerek segítségével hívták fel az emberek figyelmét a véradás fontosságára. Kisfilmjükben rengeteg érintett is visszaköszönt a képernyőről, akik életüket a véradóknak köszönhetik. 

Az Ápolj otthon csapata sem ment haza üres kézzel, őket az egészségügyi szakdolgozó kategóriában díjazta a zsűri. Széni-Dégi Fanni már 13 évesen eldöntötte, hogy ápoló szeretne lenni. Munkájában gyakran tapasztalta, hogy az idősek privát házi ápolása egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi rendszerre, ezért megalkotta az apoljotthon.hu oldalt, ami a szakma által hitelesített felület, oktatóvideókkal és tanácsokkal látja el az embereket. 

Közel másfél millió csökkent vesefunkciójú ember él Magyarországon, a krónikus veseelégtelenséggel élők közül pedig tizenkétezren szorulnak vesepótló kezelésre. Ezek az emberek kétnaponta órákat töltenek a művese állomásokon, hogy szervezetük megtisztuljon a méreganyagoktól. Dr. Szabó Alexandra elhivatott klinikai gyógyszerész már több mint 5 éve dolgozik a Szent Margit Kórház Nephrológiai Osztály és Művese Állomásán. Ő álmodta meg a Tudás gyógyít nevű projektet, ami gyógyszerész kategóriában elnyerte a zsűri tetszését. Projektjükben vesebetegeknek készítettek komplex edukációs programot.

A népszerű díj idén plusz egy kategóriával bővült, junior díjazottakat is választott a zsűri. Az Összhang a boldog iskoláért Nagy Fruzsina és a Közgazdasági Politechnikum diákjaiból álló csapata a projekttel a megbecsülésüket szerették volna kifejezni tanáraik felé. Szórakoztató vetélkedőket szerveztek a tanárok és az iskola többi dolgozója számára. A diákok emellett létrehoztak egy minden pedagógus számára elérhető közösségi felületet is motiváló, inspiráló tartalmakkal. Így szeretnének odafigyelni tanáraik mentális egészségére. 

Közel húszezer szavazó vett részt a Richter Anna Díj közönségszavazásán, ahol a közönségdíj sorsáról dönthettek a voksolók, amelyben végül a BurokBrigád lett a befutó. A csapat egy olyan interaktív térképet hozott létre, amely utat mutat a várandósság során a családoknak. Egy egyedi online labirintust álmodtak meg, amit játékos megoldások tesznek interaktívvá. Bemutatják, milyen testi változások és elváltozások történhetnek a magzattal a fogantatástól kezdve a várandósság során, melyiknél milyen utat kövessenek. Ezáltal rengeteg kisbaba életét menthetik meg. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

mandiner.hu

Miért élünk egy ilyen országban? – megszólalt a 40 milliós kenőpénz elfogadásával gyanúsított MSZP-s

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

magyarnemzet.hu

Ma 90 esztendős a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek örökös „fogköpője”

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Eddig tartott a tavaszias idő? Nem várt fordulatot vesz az időjárás

INSIDER

"Először a kezemet is vállból le akarták vágni" - így van most Péter, aki mellett felrobbant a gumiabroncs

INSIDER

Ütközött és a kocsi alá szorult a motoros - Három óra alatt három baleset a fekete hétvégén

INSIDER

Ez a férfi gyilkolhatott Szentesen, elfogatóparancsot adtak ki