Létrehozva: 2023.11.21.
Módosítva: 2023.11.21.

Így kerülhetők el a QR-kódos csalások

A sokoldalú felhasználhatóságuk miatt egyre elterjedtebbek ezek a kódok az élet számos területén. Éppen ezért is fontos tudni, hogy QR-kódokkal különböző csalásokat is el lehet elkövetni. Íme néhány példa!

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) bemutat néhány példát a QR-kódos csalásokra, és elmondják azt is, mire és miért érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy elkerüljük az áldozattá válást.

QR-kód, kód, mobil, telefon, beolvas
QR-kódokkal is lehet csalásokat elkövetni! Fotó: atk work / Shutterstock

Mi is az a QR-kód?

A QR-kód (Quick Response kód) egy kétdimenziós vonalkód. Nevét az angol Quick Response vagyis gyors válasz rövidítéséből kapta. Bármilyen irányból készülhet róla fénykép vagy szkennelt kép, nem kell törődni a kód helyes tájolásával. A kód megfejtésére, dekódolására szolgáló programok, amik ma már minden mobiltelefonon ott vannak, a három sarokban elhelyezett jellegzetes, minden QR-kódban azonos minta alapján el tudják dönteni, milyen irányban kell a kód pontjait értelmezni, feldolgozni, még akkor is, ha a kódbélyegről készült kép teljesen ferde.

Mi lehet a gond ezekkel a kódokkal?

A QR-kódokal alapvetően az a gond, hogy nem tudjuk ellenőrizni, a beolvasásuk mit fog eredményezni. Azt sem tudhatjuk, mi mindent tartalmaz egy QR-kód, még akkor sem, ha mi magunk készítjük el a sajátunkat. Emiatt a QR-kód nagyon könnyen kihasználható csalás elkövetésére, amit „quishingnek” (QR-code phishing) is neveznek.

Milyen QR-kódos csalások vannak?

A csalók például az utcán leszólítanak valakit, hogy gyorsan segítsenek rajtuk egy csekély összeg, például a parkolási díj vagy egy buszjegy kifizetésével. A pénzt egy QR-kód beolvasásával, és a fizetési adatok megadásával tudták volna elküldeni a „megszorult” csalóknak, azonban valójában egy kamu weboldal jelent meg a telefon képernyőjén, amin az áldozatok megadták a bankkártyaadataikat, ami így a csalók birtokába jutott. Amerikában volt olyan est is, hogy a csalók több száz parkolóautomatán egyszerűen átragasztották a QR-kódot egy „gyorsabb parkolási fizetést ígérő” weboldalra. Azok, akik ezt beszkennelték, nem a parkolást rendezték, hanem a csalóknak utalták a pénzt. Hazai esetről is tud a hatóság: az NKI-hoz is érkezett már olyan bejelentés, amiben az adathalász e-mail QR-kódot tartalmazott.

Fizetni is lehet QR-kóddal

A legtöbb bank mobil alkalmazásában, a „QR olvasás” funkcióval is fizethetünk, valamint a “fizetési kérelmek”-kel létrehozhatunk QR-kódot is. Az azonnali fizetési QR-kód beolvasását követően az átutalási megbízási űrlapon megjelenik a kedvezményezett neve, a kedvezményezett bankszámlaszáma és az átutalandó összeg forintban. Azt fontos tudnunk, hogy a bankok nem ellenőrzik, hogy a kedvezményezett neve és a kedvezményezett számlaszáma összetartozik-e. Hiába szerepel a kedvezményezett neve rovatban az általunk ismert szolgáltató neve, ha a kedvezményezett számlaszám a csalóé.

QR-kód, telefon, mobilos fizetés
Fizetni is lehet QR-kód segítségével Fotó: Dragon Images / Shutterstock

Mit tehetünk az ellen, hogy QR kódos csalás áldozatává váljunk?

  • Nem mindegy például, hogy hol található az adott kód. Egy jól ismert létesítményben, vagy az utcán, ahol bárki hozzáférhet. Az is árulkodó jel, hogy milyen anyagra nyomtatták. A nyilvános helyen (például egy buszmegállóban) lévő QR-kódokat könnyebb manipulálni, ezért mindig fokozott óvatossággal javasolt beolvasni ezeket!
  • A plakáton vagy táblán lévő QR-kód beolvasása előtt végezzünk gyors fizikai ellenőrzést, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a kódot nem ragasztották-e az eredeti képre!
  • Az ördög a részletekben lakozik! A QR-kód hitelességének ellenőrzéséhez figyeljük meg az apró részleteket! Például egy poszter, amely számos nyelvtani hibát tartalmaz valószínűleg nem lesz megbízható.
  • Ellenőrizzük a QR-kód tartalmát! Mielőtt beolvasnánk a QR-kódot, győződjünk meg arról, hogy az hova is vezet! Apple eszközön, a kameraalkalmazásnál a jobb oldalon megjelenő ikonra koppintva megtekinthető a link. A Google Lens használatával a képernyő közepén feltünteti a hivatkozást.
  • Ne osszunk meg érzékeny adatokat! Egy QR-kód beolvasását követően soha ne osszuk meg személyes adatainkat, hacsak nem vagyunk teljesen biztosak a weboldal hitelességében.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria